Patria (Patria Finance)
Investice  |  11.07.2022 09:11:00

Týden ve znamení inflačních čísel - Rozbřesk

I když na globálních finančních trzích v posledních týdnech rezonují především obavy z možné recese ve vyspělých ekonomikách, v tomto týdnu se pozornost vrátí zpět k inflačním číslům. Ty přijdou na řadu ve středu jak ve Spojených státech, tak v Česku, přičemž ani v jednom případě zřejmě v minulém měsíci nedošlo ke zmírnění svižného tempa růstu spotřebitelských cen.

Tuzemská inflace dle našeho odhadu meziročně dále akcelerovala, a to z květnových 16 % až nad hranici 17 %. Růst cen zůstává plošný a jde napříč spotřebním košem, nicméně k dalšímu zrychlení meziroční dynamiky přispěly opětovně především energie a stále dražší potraviny. Velmi silné zřejmě zůstaly také domácí poptávkové tlaky zrcadlené v jádrové inflaci. To by mělo dále zvýšit tlak na ČNB, aby i v novém složení bankovní rady ve svém rozhodování akcentovala stále vážná pro-inflační rizika.

Jedním z hlavních pro-inflačních rizik nadále zůstávají ceny energií, zejména plynu a elektřiny. Z tohoto pohledu je důležité sledovat vývoj dodávek ruského plynu do EU, respektive situaci ohledně údržby největšího plynovodu Nord Stream 1, která začíná dnes a měla by trvat do 21. července. Co se stane po tomto datu těžko předvídat, existuje ale významné riziko, že Rusko dodávky plynu již neobnoví a mnohé státy EU budou nuceny přijímat mimořádná opatření omezující spotřebu plynu.

Ve Spojených státech by měla červnová inflace v meziročním srovnání dále zrychlit na 8,8 % (vs. 8,6 % v květnu), čímž by se dostala na nejvyšší úroveň od počátku 80. let. Neméně důležitým číslem pak bude páteční průzkum inflačních očekávání amerických spotřebitelů z dílny Michiganské univerzity. Připomeňme, že právě argument rostoucích inflačních očekávání (před jejich následnou revizí) Fed významně akcentoval při posledním prudkém zvýšení sazeb. Jakékoli náznaky neukotvených inflačních očekávání – v kombinaci se solidním výsledkem pátečních payrolls – by s velkou pravděpodobností umocnily očekávání trhu o dalším 75 bps růstu sazeb na konci července.

TRHY
Koruna

Koruna zakončila týden v pozitivních duchu a po relativně dlouhé době se odhodlala k posílení do blízkosti 24,60 EUR/CZK. Je možné, že části trhu nevyšly sázky na čtvrteční ukončení intervenčního režimu ČNB. I po prvním jednání nové bankovní rady (nikoli však měnově-politickém) totiž centrální banka zůstává na devizovém trhu aktivní, což omezuje prostor pro citelnější oslabení české měny. ČNB v pátek oficiálně potvrdila, že její aktivita centrální banky v čase narůstá – v květnu vzrostl objem devizových intervencí ve prospěch koruny z dubnových 199 mil. euro na 3,49 mld. euro. V červnu se objem intervencí pravděpodobně dále zvýšil.

Navzdory pátečním ziskům však v nejbližším období nevidíme příliš prostoru pro posun koruny na viditelně silnější úrovně. Česká měna je totiž pod tlakem zhoršujících se fundamentů, především rostoucího deficitu obchodní bilance zapříčiněného drahými dovozními komoditami. Koruně neprospívá ani nejistota ohledně nastavení úrokových sazeb novou bankovní radou a také délky trvání intervenčního režimu. Právě možné ukončení intervenční politiky považujeme v tuto chvíli za riziko, které by – při absenci významného růstu sazeb – pravděpodobně vedlo ke skokovému oslabení koruny.

Eurodolar
Eurodolar se na konci minulého týdne dále přibliž paritě, kterou by mohl v tomto týdnu pokořit. Zatímco euro drží v defenzívě opožděná reakce ECB a napětí okolo ruských dodávek plynu, dolaru hraje do karet páteční nad očekávání silný růst počtu nových pracovních míst v americké ekonomice (372 tis.). Stále napjatý trh práce totiž hovoří ve prospěch dalšího 75 bps růstu úrokových sazeb na červencovém zasedání Fedu.

V tomto týdnu bude pozornost eurodolarového trhu směřovat především na středeční výsledek americké inflace za červen. Podobně sledovaným číslem bude – vzhledem k jeho důležitosti při posledním rozhodování o sazbách Fedu – i páteční průzkum inflačních očekávání od Michiganské univerzity. A konečně, stranou pozornosti nezůstanou ani tvrdá data z americké ekonomiky (červnový maloobchod a průmysl v pátek) nebo eurozóny (květnový průmysl ve středu).

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688