Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  10.07.2022 12:07:01

Akcie ČEZ se v týdnu nakonec postaraly nejvýrazněji o zisky pražské burzy a zároveň o letošní rekordní podíl obchodů. Obchody přispěl i management společnosti


Akciové trhy si prošly velmi volatilním týdnem. Například německé akcie se ocitly nejníže od podzimu 2020, aby si nakonec v týdnu polepšily. Díky svátkům si ve zkráceném týdnu, po rovněž volatilním vývoji, polepšila nakonec i pražská burza. Index PX se sice nejprve ocitl na ročních minimech i pod 1 190 body, týden zakončil nad 1 230 body, tedy oproti minulému pátku o více než procento výše.

Hlavní úlohu v daném vývoji sehrály akcie ČEZ, které tak další týden zůstaly ústředním hybatelem domácího trhu. Nejprve navázaly na propad z předchozího týdne, když se na 15 přibližovaly hranici 900 a zaznamenávaly tak nejnižší úrovně od března. V pátek se však obchodovaly již i o 15 % výše, nakonec však zakončily na 1 007 . Investoři zkrátka překotně nadále nejspíše reagují na rizika možné sektorové daně, na druhou stranu ceny elektřiny indikují ještě výraznější nárůst ziskovosti firmy. Například kontrakt pro příští rok stál již i přes 370 EUR/MWh či pro rok 2024 se vyšplhal nad hladinu 230 EUR/MWh. Navíc i na spotovém trhu si ceny udržují extrémní úrovně, když vystřelují k 600 EUR/MWh. Energetickým firmám tak narůstají požadavky na složení marží na burzách. ČEZ se v kontextu vývoje dohodl se státem na výrazném úvěru až 3 mld. EUR (takřka 75 mld. ). Přestože energetická firma hovoří o své silné likviditní situaci, a navíc dividendu bude vyplácet až v listopadu, 2 mld. EUR má načerpat již v následujících dnech.

K akcím ČEZ možno zmínit tzv. insider transakce. Vedle prodejů akcií šéfa D.Beneše z předchozího týdne (podrobnosti zde), regulatorní hlášení poodkrylo obdobné následné prodeje také ze strany místopředsedy představenstva. Pavel Cyrani totiž uplatnil zbývající opce na akcie z již zrušeného opčního programu a obratem tím realizoval hrubý kurzový zisk přes 5 mil. . Transakci navíc uskutečnil s využitím letošní 48 dividendy (oprava), když si o akcie řekl vlastně v nejzazší termín k 1.7. . Kromě aktuálně získaných 11 671 akcií ČEZ za kurz 517 navíc prodal "po dividendě" ještě o „pár“ akcií více. Nejprve totiž v pondělí na 5 600 akcií ČEZ prodal za kurz 930 , ve čtvrtek pak dalších 6 100 akcií při ceně 1 000 . Opce „s dividendou“ k 1.7. (oprava) využila také členka představenstva Michaela Chaloupková, která získaných 5 671 akcií ČEZ za obdobný kurz 517 však dle dosud regulátorem zveřejněných hlášení zatím neprodala.


Po čtyřech týdnech ztrát si nakonec polepšily také akcie ERSTE, které každopádně zůstávají hlavním negativním článkem pražské burzy, resp. zároveň vůbec nejztrátovějším titulem. V domovské Vídni se po nejprve dalším negativním směrování nakonec přeci jen odrazily od v minulém reportu zmiňované hranici u 23 EUR a nasměrovaly zpět k 25 EUR. Ta však technicky nově bude rezistencí…

Při nádechu se v týdnu jako rezistence ukazuje obdobně hranice u 650 u akcií KB, které se tak po propadu z předchozího týdne nakonec rovněž nadechly jen nevýrazně. Třetí týden v řadě si naopak pozitivní směrování udržují akcie MONETA. Nejspíše nadále v návaznosti na oznámené výrazné akcionářské změny v podání Petrus Advisors, resp. fondů ze skupiny J&T. Aktivní jsou však také další velcí akcionáři. Podrobnosti přineseme v pondělí v samostatném článku.

Pětitýdenní negativní šňůru nakonec zastavily akcie COLT. Titul se však bez nových zpráv nejprve ocitl nejníže od února v blízkosti hranice 500 . Cena přilákala místopředsedu představenstva zbrojní firmy.  Jan Adam totiž v pondělí na pražské burze koupil 250 firemních akcií při kurzu 524 .

akciím PHOTON ENERGY možno zmínit firmou v týdnu potvrzený celoroční výhled hospodaření. Oznámila také rekordní červnovou produkci více než 14,8 GWh elektřiny.

V týdnu k nejztrátovějším akciím PILULKA možno zmínit nezvyklé dvě seance v řadě, když na trhu START nezaznamenaly jediný obchod. Druhý týden v řadě ztrácely akcie Avast, které si oproti Londýnu každopádně nadále v Praze udržují obchodování s prémií. V návaznosti na politické dění (rezignace B.Johnsona) možno zmínit volatilní posilující libru, tedy i ke koruně návrat nad hranici 29. Každopádně akcie Avast se na domovském trhu poklesem navrátily zpět k významné technické hranici 500 GBp, která by se tedy mohla stát oporou. V tomto měsíci každopádně mohou o vývoji rozhodnout očekávané zprávy od britského antimonopolního úřadu šetřícího fúzi s NortonLifeLock.

 

Závěrem možno ještě zmínit na trhu START prodloužení IPO u společnosti Coloseum. Objednávky na akcie v cenovém rozpětí 246–304 budou přijímány nakonec až do úterý 19. července.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688