consilium.europa.eu (Rada EU)
Evropská unie  |  07.07.2022 12:13:00

Rada a Parlament se dohodly na dočasných naléhavých opatřeních týkajících se řidičských dokladů vydaných na Ukrajině

V reakci na nevyprovokovanou a neodůvodněnou vojenskou agresi Ruska vůči Ukrajině se Rada a Evropský parlament dohodly, že prostřednictvím naléhavého postupu budou zavedena konkrétní a dočasná opatření týkající se řidičských dokladů vydaných na Ukrajině.

Příslušný legislativní návrh souvisí s přijímáním ukrajinských uprchlíků a jeho cílem je omezit administrativní požadavky, které se obvykle vztahují na řidiče ze třetích zemí při řízení vozidla v rámci EU. Toto inovativní opatření zmírňuje administrativní zátěž kladenou na ukrajinské uprchlíky, pokud jde o řidičské doklady, a současně poskytuje harmonizovaný přístup na dobu trvání této dočasné ochrany.

„Chceme sjednotit a zjednodušit uznávání řidičských dokladů v členských státech pro ukrajinské uprchlíky. Doufáme, že jim to trochu ulehčí každodenní život, dokud tato neakceptovatelná válka neskončí.“

Jaroslav Zajíček, zástupce vedoucí Stálého zastoupení ČR při EU

Na uznávání a výměnu řidičských dokladů vydávaných třetími zeměmi se nevztahují pravidla EU. Komise ve svém návrhu uvádí, že se jedná o problém, který z důvodu svého rozsahu a účinků způsobených válkou vyžaduje harmonizovaný regulační rámec. Tento rámec bude úzce souviset s dočasnou ochranou, která je uprchlíkůmUkrajiny poskytována původně na základě rozhodnutí Rady ze dne 4. března. Sleduje dvojí cíl: na jedné straně přispět k sociální a ekonomické integraci ukrajinských uprchlíků v hostitelském členském státě a na straně druhé zachovat vysokou úroveň bezpečnosti silničního provozu v Unii.

V nařízení jsou stanoveny podmínky pro uznání řidičských průkazůprůkazů kvalifikace řidiče vydaných Ukrajinou, prodloužení platnosti řidičských dokladů po pozbytí platnosti vydaných Ukrajinou, postupy ověřování v případě ztracených nebo odcizených řidičských průkazů vydaných Ukrajinou, prevenci podvodu nebo padělání, ale i pro monitorování jeho provádění Komisí.

Další postup

V návaznosti na dnešní hlasování Evropského parlamentu o změnách, které by mohla podpořit také Rada, přistoupí Rada v co nejkratším možném termínu k přijetí svého postoje v rámci legislativního postupu. Vzhledem k naléhavosti této záležitosti vstoupí toto nařízení v platnost pátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

Souvislosti

Během prvních deseti týdnů invaze RuskaUkrajinu, která začala dne 24. února 2022, opustilo Ukrajinu více než pět milionů lidí, kteří uprchli před ozbrojeným konfliktem, aby nalezli útočiště v sousedních zemích, většinou v Evropské unii. Již dne 4. března 2022 EU konstatovala, že nastal případ hromadného přílivu vysídlených osob z Ukrajiny, a nabídla vysídleným osobám dočasnou ochranu. Prováděcí rozhodnutí Rady (EU) 2022/382 ze dne 4. března 2022 stanoví kategorie osob, které mají podle vnitrostátního práva nárok na dočasnou ochranu nebo přiměřenou ochranu. Dočasná ochrana znamená právo na udělení povolení k pobytu po celou dobu trvání ochrany a na přístup mimo jiné k bydlení, vzdělávání, zdravotní péči a pracovním místům. Jakmile členský stát vydá povolení k pobytu, má dotyčná osoba právo pohybovat se po dobu 90 dnů během období 180 dnů v rámci celé Unie.

Řidičský průkaz zvyšuje mobilitu svého držitele a usnadňuje mu každodenní život tím, že mu umožňuje řídit motorová vozidla na veřejných komunikacích. V dané situaci podporuje zapojení osob požívajících dočasné ochrany nebo přiměřené ochrany podle vnitrostátního práva do hospodářských a sociálních činností v jejich novém prostředí.

Pravidla a postupy týkající se uznávání a výměny řidičských průkazů třetích zemí se v jednotlivých členských státech liší, mimo jiné v závislosti na konkrétních ustanoveních jejich vnitrostátních právních předpisů nebo na stávajících dvoustranných dohodách uzavřených mezi členskými státy a danou třetí zemí. Je vhodné, aby byl po dobu trvání dočasné ochrany stanoven harmonizovaný rámec pro uznávání řidičských průkazů osob požívajících dočasné ochrany nebo přiměřené ochrany podle vnitrostátního práva, které jsou držiteli platného řidičského průkazu vydaného Ukrajinou, na území Unie.

Osoby požívající dočasné ochrany nebo přiměřené ochrany podle vnitrostátního práva, které jsou držiteli platného řidičského průkazu vydaného Ukrajinou, by obecně měly mít možnost používat svůj řidičský průkaz na území EU po dobu trvání dočasné ochrany. Vzhledem k tomu, že ochrana má pouze dočasnou povahu, neměla by být nutná výměna ukrajinského řidičského průkazu za řidičský průkaz vydaný členským státem. Tím se výrazně sníží zátěž pro příslušné orgány členských států, které by jinak musely vyměnit miliony ukrajinských řidičských průkazů. Osoby požívající dočasné ochrany nebo přiměřené ochrany podle vnitrostátního práva zároveň nebudou muset ihned skládat další teoretickou a/nebo praktickou zkoušku pro získání řidičského průkazu, často probíhající v pro ně cizím jazyce, a/nebo se podrobit lékařskému vyšetření v členském státě svého dočasného pobytu.

Jak je uvedeno v Akčním plánu pro trasy solidarity mezi EUUkrajinou, měl by být v této souvislosti usnadněn přístup řidičů z povolání z Ukrajinypracovním místůmEvropské unii tím, že se stanoví zvláštní pravidla pro vydávání osvědčení odborné způsobilosti ukrajinským řidičům z povolání. V souvislosti s celkově rostoucím nedostatkem řidičů nákladních automobilů je třeba posílit alternativní logistická spojení mezi EUUkrajinou a s ohledem na současnou blokádu černomořských přístavů zajistit, aby Ukrajina měla nadále přístup na své exportní trhy. Doba platnosti řidičských průkazů a osvědčení odborné způsobilosti je obvykle omezena. Dokud však na Ukrajině bude zuřit válka, nebude Ukrajina pravděpodobně schopna zajistit správní podporu, která je potřebná k prodloužení doby platnosti těchto dokladů v jednotlivých případech. Za této mimořádné situace by ukrajinská vláda mohla rozhodnout o tom, že se doba platnosti těchto dokladů prodlouží. V takovém případě by Ukrajina měla Unii a členské státy o tomto prodloužení náležitým způsobem informovat. Členské státy by měly uznat prodlouženou dobu platnosti ukrajinských řidičských průkazů, která přesahuje jejich správní dobu platnosti, a to přinejmenším do konce doby dočasné ochrany.

Na útěku před válkou často dochází ke ztrátě nebo krádeži důležitých dokladů, jako jsou řidičské průkazy nebo osvědčení odborné způsobilosti, nebo tyto doklady zůstanou ve válečné zóně, aniž by bylo možné je okamžitě získat zpět. V takových případech by členské státy měly mít možnost po ověření například ve vnitrostátním elektronickém registru řidičských průkazů Ukrajiny vydat dočasné řidičské průkazy, které nahradí původně vydané řidičské průkazy a budou platné po dobu trvání dočasné ochrany. Tento postup by usnadnilo zajištění přístupu příslušných orgánů členských států do ukrajinského registru řidičských průkazů. V případě, že členské státy nebudou mít možnost pravdivost informací poskytnutých vysídlenými osobami ověřit, měly by odmítnout tyto dočasné doklady řidičů vydat.

Ustanovení tohoto nařízení navíc řeší výjimečné okolnosti a stanoví výjimky, které by se za běžných okolností neměly uplatňovat. Je obzvláště důležité, aby prosazování tohoto nařízení nemělo za následek ohrožení účastníků silničního provozu a chodců tím, že by na pozemních komunikacích EU řídily dopravní prostředky osoby, které nejsou způsobilé k řízení. V této souvislosti by příslušné orgány členských států měly zavést odpovídající opatření, jejichž cílem bude boj proti podvodům a padělání.

Kontakt pro tisk

Dimosthenis Mammonas
Press officer
+32 2 281 2504
+32 477 61 20 77
@dimos_mammonas

Nepracujete-li pro média, obraťte se prosím se svým dotazem na službu informací pro veřejnost.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688