Export (export.cz)
Komodity  |  07.07.2022 16:12:24

Finsko vybuduje vodíkový klastr, chystá nové závody i potrubní cesty

Finsko v nejbližších letech zažije masivní rozvoj infrastruktury pro výrobu a přepravu vodíku, který by mohl v budoucnu sloužit jako jedna z alternativ nejen zemního plynu. Jedná se o konkrétní pilotní projekty na místní úrovni, jako jsou například 14 kilometrů dlouhý vodíkovod pro přepravu nadbytečného vodíku v Jižní Karélii nebo závod na výrobu zeleného vodíku pomocí elektrolýzy v Harjavaltě. Finsko ale chystá i ambiciózní projekt 1000 kilometrů dlouhé Severské vodíkové cesty.

Ilustrace: Shutterstock

Severská vodíková cesta je součástí plánů na rozsáhlejší výstavbu infrastruktury. Do roku 2030 by měla propojit finské a švédské vodíkové ekosystémy prostřednictvím dlouhého potrubního systému. Finsko je velmi aktivní i v oblasti výzkumu, který by díky zcela novým a mimořádně efektivním fotolytickým metodám produkce zeleného vodíku měl vést k masivnímu využívání vodíku v tak energeticky náročných průmyslových oborech, jakým je například výroba oceli. Nově se rodící finský vodíkový klastr nabídne řadu příležitostí i pro české firmy a investory.

PRVNÍ VLAŠTOVKA?

Finská státní společnost Gasgrid Finland ve spolupráci s chemičkou Kemira a ocelárnou Ovako aktuálně zjišťují, zda by mohl být odpadní vodík ze závodu Kemiry u města Joutseno dopravován potrubím do Ovaka v blízkosti města Imatra. Se vzdáleností téměř 14 km vzdušnou čarou by se tak v případě jeho dokončení jednalo o první vodíkovod této délky (doposud podobná potrubí existují jen v rámci průmyslových areálů). Podle Gasgridu by to byla první vlaštovka, která by umožnila získat zkušenosti potřebné pro výstavbu dalších podobných projektů napříč Finskem.

Konkrétně je vizí Gasgridu vytvoření tří oblastí výroby a využití vodíku – na pobřeží Botnického zálivu a na jihu a jihovýchodě Finska. Ty by v budoucnu měly být spojeny do jedné sítě, a umožnit tak napojení finské výroby vodíku na plánovanou vodíkovou síť v Evropě.

SEVERSKÁ VODÍKOVÁ CESTA

Následným krokem rozvoje vodíkové infrastruktury by měl být i další projekt Gasgridu s názvem Severská vodíková cesta. Mělo by se jednat o 1000 km dlouhý potrubní systém, který plánuje Gasgrid ve spolupráci se švédskou firmou Nordion Energi vybudovat podél pobřeží Botnického zálivu do roku 2030 s předpokládaným začátkem stavebních prací v roce 2026. Jedná se o investici v odhadované výši přibližně 3,5 miliardy eur, umožňující urychlit vytvoření vodíkového hospodářství vybudováním přeshraniční vodíkové infrastruktury a pokrýt budoucí regionální poptávku po vodíku. Ta může do roku 2050 činit až 65 TWh.

Velká část přepravovaného vodíku by pak měla být vyráběna s využitím energie z větrných elektráren na moři i na pevnině v okolí zálivu. Jedním z největších projektů v této oblasti má být výstavba několika obřích větrných parků v okolí finských Aland, kde se počítá s celkovou roční produkcí až 30 TWh.

VÝROBA ZELENÉHO VODÍKU

Konkrétním příkladem projektu rozvoje domácí produkce zeleného vodíku je také plánovaná výstavba závodu v Harjavaltě, kterou bude realizovat společnost P2X Solutions. Stavba bude zahájena na podzim letošního roku. Objekt o výkonu 20 MW by pak měl být v provozu již v roce 2024. Jedná se o pilotní projekt průmyslové výroby zeleného vodíku elektrolýzou za využití udržitelné energie s investicí 70 milionů eur, do kterého je zapojena i řada zahraničních firem.

P2X je otevřena i budoucímu zapojení českých firem. (V případě zájmu lze společnost P2X Solutions oslovit přímo nebo prostřednictvím Velvyslanectví ČR v Helsinkách). Společnost bude dále část zeleného vodíku využívat na výrobu syntetických paliv, jako je syntetický metan. Teplo a kyslík, které vznikají jako vedlejší produkty procesu, lze využít v průmyslových procesech. Jen závod v Harjavaltě by měl snížit finské emise CO2 přibližně o 40 tisíc tun ročně.

Tomáš Michalčík, stážista

Daniel Horák, ekonomický diplomat, zástupce velvyslance, Velvyslanectví ČR v Helsinkách



Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Út   8:23  Geopolitika opět v centru pozornosti ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út   6:52  Může v současné situaci ropa dosáhnout 130 USD za barel? Kryštof Míšek (Argos Capital)
Po 17:26  Cena hliníku poskočila o 4 % na nové sankce X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688