Královéhradecký (kr-kralovehradecky.cz)
Z regionů  |  07.07.2022 10:49:11

Aktivní pohyb láká. V Královéhradeckém kraji se do jarních výzev zapojily stovky lidí

7. 7. 2022

Skončily dvě celorepublikové výzvy motivující k intenzivnějšímu a častějšímu pohybu jménem 10 000 kroků a Do práce na kole. Obou iniciativ se z Královéhradeckého kraje zúčastnilo několik stovek cyklistů a chodců.

Aktivní pohyb láká. V Královéhradeckém kraji se do jarních výzev zapojily stovky lidí

Výzva Do práce na kole začala už v roce 2011 a postupně se rozšířila do celé republiky. Tato iniciativa má za cíl motivovat co nejvíce zaměstnanců k aktivnímu cestování do práce a z práce pomocí kola nebo jakoukoliv bezmotorovou formou včetně běhu a chůze.

Z 24 553 účastníků letošní výzvy se v Královéhradeckém kraji rozhodlo po svých dopravovat 798 mužů a žen. Celkem se za květen podařilo ujet či ujít 6,3 milionu kilometrů, to je stejné, jako kdyby účastníci šli osmkrát z planety Země na Měsíc a zpátky.

Iniciativa 10 000 kroků je naopak velmi mladá, letos se uskutečnil teprve druhý ročník, ale zájem o ni byl velký. Z celé republiky se přihlásilo téměř 13 tisíc zájemců, z nichž 262 bylo z Královéhradeckého kraje. Celkem se všem těmto aktivním lidem podařilo během dubna ujít 2 308 015 kilometrů, což by stačilo na to, aby obešli planetu Zemi kolem rovníku 57krát!

Účastníci, z nichž 70 % tvořily ženy, v drtivé většině volili chůzi, jen asi 3 % běh a zbylé procento byli vyznavači chůze s holemi nordic walking.

Hlavně pravidelný pohyb

Výzvu 10 000 kroků pořádá nezisková organizace Partnerství pro městskou mobilitu, z. s. Cílem projektu je motivovat k pravidelnému pohybu a přihlásit se do ní mohl každý starší 6 let.

Název výzvy obsahuje číslo 10 000 kroků – to odpovídá zhruba 7,5 kilometrů, nicméně podle pořadatelů není nutné každý den ujít či ujet na kole tuto vzdálenost. Pro splnění smyslu výzvy – posílení organismu a zdraví účastníků – postačí i kratší trasa. Důležitější než délka pochodu je pravidelnost pohybu a svižné tempo.

Iniciativa 10 000 kroků nabídla několik možností, jak ji splnit. V úplném základu si účastník měřil denní počet kroků a mohl se porovnávat s různými zvířaty – například žirafa ujde denně v průměru pět kilometrů. Možné bylo soupeřit i s dalším chodci a v týmu či jednotlivě sčítat kilometry a snažit se být nejlepší. Další kolo výzvy se uskuteční v říjnu.

Krajský úřad Královéhradeckého kraje se rozhodl nad rámec soutěží v obou výzvách ocenit aktivní účastníky a deset přihlášených z každé z nich vylosoval a odměnil drobným dárkem.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688