Euroskop (euroskop.cz)
Evropská unie  |  07.07.2022 09:06:39

Evropský parlament vyslechl Fialu a schválil zelené označení pro jádro a plyn

Europarlament zpravodajství

Český premiér Petr Fiala dnes vystoupil na plénu Evropského parlamentu (EP), aby poslance informoval o plánech své vlády pro české předsednictví v Radě Evropské unie a ujistil je o snaze hledat společná řešení problémů plynoucích z války na Ukrajině. Za svá slova sklízel převážně pozitivní reakce, nicméně zazněly i kritické připomínky. K Fialově spokojenosti pak europarlament nezablokoval kontroverzní návrh o zařazení jistých projektů v jaderné a plynové energetice mezi zelené investice.

Předseda vlády k EP promluvil necelý týden poté, co se ČR podruhé ve svých dějinách ujala šestiměsíčního předsednictví v EU. Do konce roku tak bude Fialova vláda v pozici moderátora složitých jednání sedmadvaceti členů unie a zároveň bude při hledání kompromisů spolupracovat s europarlamentem a Evropskou komisí. Hlavní body české vize přitom souvisejí s pokračující válkou Ruska proti Ukrajině.

„Kromě konvenční války vede Rusko i hybridní válku. Úmyslně vyvolává uprchlickou vlnu, využívá energetické suroviny jako svou zbraň a cílenými útoky na infrastrukturu vyvolává potravinovou krizi,“ řekl Fiala v projevu, který přednesl převážně v češtině. „Tím hlavním úkolem v následujícím období bude nalézt jednotnou a silnou shodu na takových opatřeních, která negativní dopady současných krizí na naše občany co nejvíce zmírní,“ pokračoval.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, šéf nejsilnější europoslanecké frakce lidovců Manfred Weber i další europoslanci pak konstatovali, že Česko má před sebou řadu složitých výzev. Von der Leyenová nicméně dodala, že si těžko dovede představit „zemi, která by byla vhodnější pro předsednictví v Radě EU než Česko“, přičemž situaci na Ukrajině přirovnala k odporu obyvatel tehdejšího Československa proti sovětské invazi v roce 1968.

Fiala ve svém projevu ujistil, že Česko se „bude snažit vždy pečlivě brát v úvahu všechny názory, které v našich diskusích zazní“. Zopakoval pět „pilířů“ českého plánu pro nadcházející měsíce, mezi nimiž je podpora Ukrajiny nebo posilování energetické i kybernetické bezpečnosti. Premiér například uvedl, že podporuje dobrovolné společné nákupy plynu v rámci EU, společně podle něj musí blok čelit také růstu životních nákladů či problémům s dodávkami potravin.

Zástupci poslaneckých klubů většinou priority českého předsednictví označovali za správně zvolené, někteří však měli kritické připomínky a volali po větší aktivitě v dalších oblastech.

Předsedkyně socialistů Iratxe Garcíaová požadovala větší důraz na sociální otázky, o výraznějším zmírňování dopadů krize na občany mluvila liberální místopředsedkyně EP Dita Charanzová. Další poslanci požadovali posun ve věci změny unijních smluv, které podporuje většina europoslanců, nikoli ale členských států. „Přestaňte pouze používat slova Václava Havla a začněte jednat jako Havel,“ kritizoval údajně pasivní přístup Česka člen liberální frakce Guy Verhofstadt.

Rozprava s českým premiérem se věnovala také konkrétnímu bodu z dnešního programu EP, kterým bylo hlasování o návrhu dočasně zařadit investice do jádra a plynu mezi činnosti přínosné pro unijní klimatické cíle. Cílem pravidel, která podporuje většina členských zemí včetně Česka, je motivovat investory k podpoře energií nahrazujících například ropu či uhlí.

Dvojice výborů EP minulý měsíc proti návrhu EK vznesla námitku, jejíž schválení na plénu by plán smetlo ze stolu. Nakonec se dnes ale 353 hlasů potřebných pro schválení námitky nenašlo, když proti tzv. taxonomii hlasovalo 278 zákonodárců, zatímco pro bylo 328 poslanců.

Podle českého premiéra hlasování dopadlo „výborně, tak, jak jsme potřebovali“. „To, co se tady odehrálo, umožňuje České republice využívat jádro jako podporovaný čistý zdroj a to má pro nás zásadní důležitost,“ řekl českým novinářům před odletem do Prahy. Fiala v ranním projevu členy EP vyzval, aby „křehký kompromis“ v podobě návrhu Evropské komise neodmítli.

Kritici namítají, že jádro a plyn nejsou ekologické zdroje a že „nálepka“ zelených projektů proto investicím do nich nepřísluší. „Je to černý den pro ochranu klimatu. Dnes tady vyhrála plynová a jaderná lobby,“ komentoval výsledek hlasování německý zelený europoslanec Rasmus Andresen. Podobně nespokojení byli i zástupci druhé nejpočetnější frakce socialistů, podle jejichž prohlášení jde o „zradu klimatických ambicí“.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688