ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  06.07.2022 12:00:00

Evropská komise shromažďuje připomínky veřejnosti k návrhům týkajícím se budoucnosti nařízení o blokových výjimkách pro motorová vozidla MVBER a doplňkových pokynů - Antimonopolní opatření

Evropská komise dnes zveřejnila konzultaci a výzvu k předkládání faktických podkladů. Vyzývá tak všechny zúčastněné strany, aby se vyjádřily k jejím návrhům týkajícím se budoucího režimu nařízení o blokových výjimkách pro motorová vozidla (MVBER). Jde o i) návrh nařízení, kterým se prodlužuje platnost stávajícího nařízení MVBER o pět let, a ii) návrh sdělení, kterým se zavádějí cílené aktualizace doplňkových pokynů.

S ohledem na skončení platnosti nařízení MVBER k 31. květnu 2023 byl v prosinci 2018 zahájen přezkum, který měl za úkol shromáždit doklady o fungování předpisů platných pro vertikální dohody v automobilovém odvětví. Konečným výstupem tohoto přezkumu je návrh nových předpisů. Zainteresované strany mohou předkládat své připomínky k návrhům do 30. září 2022.

Výkonná místopředsedkyně Evropské komise odpovědná za politiku hospodářské soutěže Margrethe Vestagerová k tomu uvedla: „Cílem navrhovaného prodloužení platnosti nařízení o blokových výjimkách pro motorová vozidla o dalších pět let je zachovat režim, který podnikům v automobilovém odvětví usnadňuje posoudit, zda jsou jejich dohody v souladu s předpisy EU v oblasti hospodářské soutěže. Navrhujeme také cílené aktualizace doplňkových pokynů, tak aby se vztahovaly i na data vygenerovaná vozidly, jež jsou potřebná k jejich údržbě a opravě. Zúčastněné strany mohou předkládat své připomínky, které nám pomohou finalizovat předpisy, jež mají vstoupit v platnost 1. června 2023.“

Navrhované změny

Jak je podrobněji uvedeno ve vysvětlující poznámce připojené k návrhu nařízení, kterým se prodlužuje nařízení MVBER, a k návrhu sdělení, kterým se mění doplňkové pokyny, cílem navrhovaných změn je:

  • Zachovat platnost nařízení MVBER po dobu dalších pěti let, a i nadále tak usnadňovat společnostem v automobilovém odvětví posouzení toho, zda jsou jejich vertikální dohody v souladu s předpisy EU v oblasti hospodářské soutěže. Je pravděpodobné, že za pět let se dostatečně prokáže životaschopnost trendů, které se v současné době teprve objevují – např. digitalizace vozidel a nové vzorce mobility. Navrhované prodloužení umožní Komisi znovu posoudit vzniklou situaci na trhu do nového data skončení platnosti prodlouženého nařízení MVBER (tj. do 31. května 2028).
  • Jasně stanovit, že data vygenerovaná vozidly jsou potřebná k jejich údržbě a opravě. Při posuzování vertikálních dohod mezi výrobci vozidel a jejich autorizovanými sítěmi podle článku 101 Smlouvy o fungování Evropské unie (dále jen „Smlouva o fungování EU“) budou mít společnosti díky tomu jistotu ohledně způsobu, jakým Komise vnímá otázky týkající se přístupu k datům vygenerovaným snímači automobilů. Komise navrhuje, aby byly stávající zásady poskytování technických informací, nástrojů a školení nezbytných k údržbě a opravám rozšířeny tak, aby výslovně zahrnovaly data vygenerovaná vozidly.

Další postup

Další informace včetně toho, jak vložit příspěvek, najdete zde.

Poté co zúčastněné strany předloží své připomínky k návrhu nařízení, kterým se prodlužuje nařízení MVBER, a k návrhu sdělení, kterým se mění doplňkové pokyny, Komise tyto připomínky zpracuje a v návrhu těchto předpisů provede veškeré nezbytné změny, tak aby mohly začít platit k 1. červnu 2023.

Základní informace o přezkumu

Dne 28. května 2021 zveřejnila Komise hodnotící zprávu a pracovní dokument útvarů Komise, v nichž jsou uvedeny výsledky hodnocení režimu MVBER.

Hodnocení ukázalo, že je režim užitečný a i nadále zůstává pro zúčastněné strany relevantním nástrojem. Rovněž se prokázalo, že ačkoli se trh s motorovými vozidly bude v nadcházejících letech pravděpodobně vyvíjet, v posledním desetiletí nedošlo k žádnému podstatnému vývoji, který by odůvodňoval zásadní revizi režimu MVBER. Ukázalo se však, že je nezbytné zohlednit význam, který bude mít přístup k datům vygenerovaným vozidly jako faktoru hospodářské soutěže.

V návaznosti na toto hodnocení zahájila Komise v červnu 2021 fázi tvorby politiky, během níž pracovala na návrzích změn režimu a konzultovala navrhované změny s vnitrostátními orgány pro hospodářskou soutěž.

Souvislosti nařízení o blokových výjimkách pro motorová vozidla

Vertikální dohody jsou dohody mezi dvěma nebo více podniky působícími na různých úrovních výrobního nebo distribučního řetězce, které se týkají podmínek, za nichž mohou strany nakupovat, prodávat nebo přeprodávat určité zboží nebo služby.

Čl. 101 odst. 1 Smlouvy o fungování EU zakazuje dohody mezi podniky, které omezují hospodářskou soutěž. Podle čl. 101 odst. 3 Smlouvy o fungování EU však mohou být takové dohody prohlášeny za slučitelné s vnitřním trhem, pokud přispívají ke zlepšení výroby nebo distribuce výrobků anebo k podpoře technického či hospodářského pokroku, přičemž vyhrazují spotřebitelům přiměřený podíl na výhodách z toho vyplývajících, aniž by byla omezena hospodářská soutěž.

Nařízení MVBER uvádí, že na dohody o distribuci nových vozidel se vztahuje obecný režim Komise (tj. nařízení o blokových výjimkách pro vertikální dohody neboli VBER). Nařízení o blokových výjimkách vyjímá vertikální dohody, které splňují určité podmínky, ze zákazu stanoveného v čl. 101 odst. 1 Smlouvy o fungování EU, čímž pro tyto dohody vytváří „bezpečný přístav“. Pokyny k vertikálním omezením uvádějí, jak vykládat a uplatňovat nařízení o blokových výjimkách a jak posuzovat vertikální dohody, které nespadají do jeho působnosti.

Co se týká dohod o prodeji nebo přeprodeji náhradních dílů pro motorová vozidla nebo o poskytování oprav a údržby pro motorová vozidla, nařízení MVBER stanoví, že se neuplatní čl. 101 odst. 1 Smlouvy o fungování EU, pokud tyto dohody splňují požadavky pro výjimku podle obecného režimu a neobsahují žádné z ustanovení uvedených v nařízení MVBER, která by odnímala výhodu výjimky.

Další informace

Další informace najdete na příslušných internetových stránkách GŘ pro hospodářskou soutěž, které obsahují shrnutí příspěvků zúčastněných stran předložených v souvislosti s hodnocením, hodnotící zprávu, pracovní dokument útvarů Komise a studii zadanou nezávislému dodavateli.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688