ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  06.07.2022 12:06:17

Evropská komise a OSN projednají užší spolupráci na uzavřeném jednání v New Yorku

Ve dnech 7. a 8. července se předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová spolu s devíti členy sboru komisařů zúčastní uzavřeného pracovního jednání s generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem a dalšími vyššími úředníky OSN v New Yorku. Jedná se o první setkání tohoto druhu, které posune partnerství EU a OSN v kontextu současných mezinárodních výzev na další úroveň.

Komise a OSN budou jednat o hlavních výzvách pro multilaterální řád a o prioritních oblastech pro činnost v současném mezinárodním prostředí, které je ovlivněno zejména ruskou válečnou agresí proti Ukrajině. Budou též hovořit o tom, jak může partnerství EU a OSN přispět k rozhodnému řešení prioritních otázek, jako je zabezpečení potravin, opatření v oblasti klimatu a ochrana biologické rozmanitosti, plnění cílů udržitelného rozvoje a digitální spolupráce.

Předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová prohlásila: Svět se nachází na významném bodu zlomu. Ruská válečná agrese proti Ukrajině poškozuje mezinárodní řád a celosvětové hospodářství. Jedná se o bezohledné porušení Charty OSN, jehož důsledky přesahují území Ukrajiny a Evropy. S OSN úzce spolupracujeme na podpoře multilateralismu, který je nejlepší ochranou proti „právu silnějšího“, a na řešení naléhavých světových problémů.“

Globální výzvy vyžadují řešení, na nichž se bude podílet více stran, jakož i mezinárodní spolupráci založenou na pravidlech a zakotvenou v mezinárodním právu a Chartě OSN. Posilování multilateralismu je v našem hlavním společném zájmu a EU může přispět svými jedinečnými zkušenostmi.

EU a OSN se v rámci „desetiletí opatření“ pokusí oživit úsilí o splnění cílů udržitelného rozvoje do roku 2030, a to především v kritických oblastech jako vzdělávání, zdraví, klima a biologická rozmanitost. Součástí řešení se stane strategie EU nazvaná „Global Gateway“, která poskytuje komplexní rámec pro investice do infrastruktury, zdravotnictví a vzdělávání, a tím podporuje financování rozvoje. Přispěje rovněž k provádění stěžejní iniciativy generálního tajemníka OSN „Naše společná agenda“.

Předsedkyně von der Leyenová a generální tajemník OSN António Guterres vydají tiskové prohlášení dne 8. července v 17:45 východního standardního času (23:45 bruselského času).

Souvislosti

EU a její členské státy jsou společně největším finančním přispěvatelem do systému OSN a financují téměř čtvrtinu řádného rozpočtu této organizace.

Předsedkyni Komise von der Leyenovou doprovodí Margrethe Vestagerová, výkonná místopředsedkyně pro Evropu připravenou na digitální věk, Valdis Dombrovskis, výkonný místopředseda pro hospodářství ve prospěch lidí, Paolo Gentiloni, komisař pro hospodářství, Janez Lenarčič, komisař pro řešení krizí, Adina-Ioana Văleanová, komisařka pro dopravu, Olivér Várhelyi, komisař pro sousedství a rozšíření, Jutta Urpilainenová, komisařka pro mezinárodní partnerství, Virginijus Sinkevičius, komisař pro životní prostředí, oceány a rybolov, a Mairead McGuinnessová, komisařka pro finanční stabilitu a unii kapitálových trhů.

Myšlenka uzavřeného jednání zástupců OSN a EU byla poprvé zmíněna ve společném sdělení z roku 2021 o „posílení příspěvku EU k multilateralismu založenému na pravidlech“.

Další informace

Agenda EU pro obnovený multilateralismus – informativní přehled

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688