cryptokingdom.tech (Crypto Kingdom)
Kryptoměny  |  04.07.2022 10:23:20

Grayscale žaluje SEC za odmítnutí BTC ETF

Grayscale žaluje SEC za odmítnutí BTC ETF

04.07.2022 / Crypto Kingdom

Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) v současné době zamítla několik žádostí o spotové ETF na BTC. Zdá se, že společnost Grayscale už tento neústupný přístup regulátora unavil, a rozhodla se podat žalobu. Namítají zejména nejednotné zacházení s jednotlivými investičními nástroji, protože SEC zjevně nemá problém s futures ETF. Diametrálně odlišnou situaci vidíme v jiných zemích světa, kde podobné produkty postupně přicházejí na trh a je velmi pravděpodobné, že budou pro investory velmi zajímavé.

Jaký význam má spotový ETF BTC?

Fond obchodovaný na burze (ETF) kombinuje cenné papíry, jako jsou akcie a komodity. Umožňuje investorům nakupovat akcie na veřejně dostupných trzích, aniž by daná aktiva - v našem případě bitcoin - skutečně vlastnili. V říjnu loňského roku schválila Komise pro cenné papíry a burzy žádost o futures na bitcoin ETF, které však spekuluje na budoucí cenu BTC. Na schválení spotového ETF, které by bylo přímo vázáno na spotovou cenu bitcoinu, si budou muset počkat v USA.

Podle společnosti Grayscale spravuje fond Grayscale Bitcoin Trust v současné době až 12,9 miliardy dolarů. Schválením spotového ETF BTC by mohli svým investorům nabídnout mnohem zajímavější produkt a hlavně výrazně nižší poplatky za správu. V dubnu společnost dokonce zahájila rozsáhlou marketingovou kampaň, v níž žádala lidi, aby se zasadili o schválení ETF a vyvíjeli tlak na Komisi pro cenné papíry a burzy. Je zřejmé, že jim to příliš nepomohlo dosáhnout pozitivního výsledku.

Velká právní bitva začíná

Komise pro cenné papíry (SEC) ve středu zamítla žádost společnosti Grayscale Investments o přeměnu jejího fondu Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) na ETF. Ve svém rozhodnutí uvedli, že společnost Grayscale neudělala dost pro ochranu investorů před podvodnými a manipulativními praktikami. V minulosti regulátor podobné návrhy zamítl z podobných důvodů - tvrdil, že trh s kryptoměnami je zranitelný vůči manipulaci s cenami, kybernetickým útokům, podvodům a obchodování zasvěcených osob. Předseda SEC Gary Gensler přirovnává odvětví kryptoměn k Divokému západu kvůli nedostatečné regulaci. Reakce společnosti přišla téměř okamžitě a pravděpodobně nás čeká velká právní bitva.

Toto rozhodnutí napadli u Odvolacího soudu Spojených států pro obvod District of Columbia. Uvedli, že budou i nadále usilovat o všechny možnosti ochrany investorů a spravedlivé regulační zacházení s bitcoinovými investičními nástroji. V rámci příprav na rozhodnutí Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) společnost Grayscale oznámila, že najala právního zástupce Donalda B. Verrilliho, bývalého generálního prokurátora Spojených států, a advokátní kanceláře Davis Polk & Wardwell. Komise pro cenné papíry a burzy podle nich nepřistupuje k jednotlivým investičním nástrojům důsledně a jedná svévolně.

Verrilli bude hlavním právním stratégem společnosti a domnívá se, že není důvod, aby regulátor nadále uměle oddaloval schválení spotového ETF BTC. Podobný soudní proces však může trvat roky a nakonec může být stejně upřednostněn názor regulačního orgánu.

V Evropě jsme svědky pravého opaku

Jacobi Asset Management je londýnská společnost pro správu digitálních aktiv, která se připravuje na spuštění nového Jacobi Bitcoin ETF. Jedná se o spotový ETF na bitcoiny, který se začne obchodovat na burze Euronext Amsterdam pod tickerem BCOIN. Očekává se, že obchodování bude zahájeno v červenci, ale přesné datum zatím nebylo oznámeno. Jacobi Bitcoin ETF se tak stane prvním spotovým BTC ETF v Evropě. Institucionální a profesionální investoři získají přístup k ETF s poplatkem za správu ve výši 1,5 % ročně.

Khurshid, bývalý investiční bankéř ve společnosti Goldman Sachs, věří, že spuštění nového ETF na bitcoiny pomůže vnést na trh s kryptoměnami více stability uprostřed masivního propadu cen. Spuštění tohoto ETF v Nizozemsku je významným milníkem na globálním trhu spotových krypto ETF. Spotové ETF BTC mohou být v Evropě velmi populární, zejména vzhledem k nedostatku alternativních možností investování do bitcoinu prostřednictvím tradičních finančních nástrojů.

Mezi první země se schváleným spotovým ETF BTC patří Kanada (únor 2021) a Austrálie (květen 2022), Brazílie a Jersey. Celosvětově se tedy tento produkt pomalu prosazuje, ale investoři v USA si budou muset ještě chvíli počkat.

Zdroje:

https://cryptoslate.com/, https://cointelegraph.com/,

https://bitcoinist.com/, https://decrypt.co/.

 

CryptoKingdom.cz

Jsme mostem mezi starým a novým světem. Provedeme tě světem kryptoměn a ukážeme ti cestu k největší příležitosti 21. století.

Crypto Kingdom je největší kryptoměnová komunita na CZ/SK scéně. Pomohli jsme již několika tisícům začátečníků se v kryptoměnách zorientovat.

Připoj se k nám a my tě provedeme: https://start.cryptokingdom.tech

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688