Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  04.07.2022 09:59:44

Ranní okénko - Výnosy dluhopisů zůstanou tento týden pod tlakem


Český datový kalendář nabízí v tomto kratším týdnu údaje o květnovém zahraničním obchodu a průmyslové výrobě. Saldo zahraničního obchodu pravděpodobně setrvalo v deficitu přesahující 20 miliard a je tak výraznou brzdou HDP ve druhém čtvrtletí. Zahraniční obchod do jisté míry zrcadlí komplikovanou situaci v průmyslu, kde v problémech není už jen automobilový sektor. Po očištění o kalendářní vlivy odhadujeme meziroční pokles průmyslové výroby o 1,7 %. Statistika z průmyslu bude zveřejněna také v Německu spolu s továrními objednávkami, zatímco v eurozóně se na výkon ekonomiky podíváme skrze maloobchodní tržby. Hlavní údaj v USA bude v závěru týdne statistika z trhu práce.

Jízda z kopce pro výnosy státních dluhopisů pokračuje. Trh přesunul své obavy z vysoké inflace na výkon ekonomiky. Poslední předstihové ukazatele varují před jejím citelným zpomalením, zatímco inflační tlaky nepolevují. Podle v pátek zveřejněných dat se inflace v eurozóně zvýšila na 8,6 % z 8,1 % především kvůli cenám energií a potravin. Investoři se čím dál více obávají recese, čímž se u státních dluhopisů vrací poptávka v podobě bezpečného přístavu snižující jejich výnosy. Ty jsou taženy dolů také tím, že trh stahuje očekávání na růst sazeb, jež by v prostředí oslabující ekonomiky mohl být nakonec méně agresivní. Zatímco v eurozóně je očekávání trhu v souladu s očekáváním ECB, v USA trh očekává mírnější cyklus navyšování sazeb než Fed prezentoval na svém posledním červnovém zasedání. Aktuálně v naší prognóze očekáváme, že Fed zvýší úrokové sazby o 75bb v červenci a o 50bb v září. Poté se pravděpodobně uchýlí ke zvyšování po 25bb na pozadí slabé poptávky. Vrchol cyklu zvyšování sazeb očekáváme mezi 3,75-4,00 %. Tato úroveň je asi 100-150bb nad neutrální úrovní, následovat by proto mělo pozvolné snižování sazeb.

Příchozí data z reálné ekonomiky v tomto týdnu nebudou nijak povzbudivá. Výnosy dluhopisů proto zůstanou pod tlakem. Prvním údajem potvrzující pesimistická očekávání je dnes ráno zveřejněný údaj o německém exportu, který v květnu meziměsíčně poklesl o 0,5 %, přičemž se počítalo s růstem o 0,7 %. Pokles by měly vykázat také německé tovární objednávky. Oproti tomu se maloobchodní tržby v eurozóně mohly udržet meziměsíčně mírně v plusu (o 0,4 %).

V závěru týdne je na řadě měsíční statistika z amerického trhu práce. Růst zaměstnanosti v prostředí narůstajících sazeb a očekávaného ochlazení ekonomiky patrně zpomalil. Tlak na růst mezd ale z důvodu vysoké inflace měl přetrvat. Trh práce je po kovidovém šoku i nadále v procesu uzdravování, především v sektoru služeb, což působí proti chmurnému ekonomickému výhledu. Rychlý zvrat na trhu práce směrem k horšímu není pravděpodobný. 


Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Vratislav Zámiš, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688