Libor Stoklásek (Imperial Finance)
Investice  |  04.07.2022 07:19:11

Burzovní kalendář 27/52 - Co musíme vědět do nového týdne! (4.7.2022)

Páteční zpráva z amerického trhu práce spolu se středečním zápisem z červnového zasedání Federálního rezervního systému se stanou hlavními body nového obchodního týdne, který bude ve Spojených státech zkrácen o pondělní seanci z důvodu oslav Dne nezávislosti. Středeční report z posledního zasedání Federálního rezervního systému poodhalí zákulisní diskuze tvůrců měnové politiky a nechá nás nahlédnout na inflační očekávání a vyhlídky možné recese. Zámořské akciové trhy zahájí třetí čtvrtletí roku 2022 poté, co zapsaly nejhorší první pololetí od roku 1970. Ve víru boje s inflací Australská centrální banka během úterního obchodování zvýší úrokové sazby o půl procentního bodu. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

Svátek v USA

Dnes, v pondělí 4. 7. 2021, se na amerických trzích nebude obchodovat kvůli svátku Dne nezávislosti. Státní svátek, kterým si v USA připomínají přijetí Deklarace nezávislosti Spojených států 4. července 1776, se již tradičně slaví počátkem července.

Zpráva o pracovních místech v USA

Nedávná ekonomická data přidala k signálům, že se ekonomika ochlazuje v důsledku agresivního zpřísňování politiky ze strany centrální banky. Investoři mohou pozorně sledovat páteční zprávu o přírůstku počtu pracovních míst mimo zemědělství a jak si vede trh práce vzhledem k mandátu FEDu cílit inflaci a zaměstnanost ve Spojených státech.

Ekonomové očekávají, že v červnu přibude 270 tis. pracovních míst, což by bylo zpomalení z 390 tis. v předchozím měsíci. Přesto však tato data zůstávají relativně velmi silná. Dále lze odhadovat, že míra nezaměstnanosti zůstane stabilní na 3,6 %, což by poukázalo na stále solidní poptávku, i když hrozí ochlazení růstu ekonomiky. Průměrný hodinový výdělek se meziročně zvýší o 5 %. Zpráva o pracovních místech, která by byla slabší, než očekává analytický konsenzus, by mohla vyvolat obavy z recese a posílit argument pro méně agresivní tempo zvyšování sazeb po poslední intervenci FOMC o 75 bazických bodů.

FOMC Minutes a ECB

Jerome Powell na svém nadcházejícím červencovém zasedání prosadí další zvýšení sazeb o 75 bazických bodů, přičemž výhled na výstup ze zářijového zasedání je zatím nejasný. Středeční zápis z červnového zasedání centrální banky poskytne investorům určitý pohled na to, jak tvůrci politik vidí budoucí vývoj úrokových sazeb, protože trhy zůstávají v obavách z vyhlídek na recesi. Evropská centrální banka ve čtvrtek zveřejní zápis ze svého červnového zasedání, kdy oznámila plány na první zvýšení úrokových sazeb od roku 2011.  V září může následovat potenciálně větší intervence pod tíhou rekordní výše inflační dat v eurozóně.

Ekonomická dataUSA

USA mají ve středu zveřejnit údaje o volných pracovních místech JOLTs za měsíc květen, přičemž se očekává, že počet volných pracovních míst jen mírně zpomalí na 11 milionů z 11,4 milionu z dubna, což odpovídá téměř dvěma volným místům na každého nezaměstnaného Američana. Nedostatek vhodných pracovníků, kteří by byli k dispozici na obsazení těchto pozic, vedl ke zvýšení mezd, protože společnosti soutěží o pracovní sílu, což přiživuje spirálu rychlejšího tempa růstu inflace.

Americký makrokalendář přinese i zveřejní PMI služeb ISM za červen poté, co minulý týden PMI ISM pro výrobu poukázal na zpomalení vstupních cen nových objednávek. Dále se dočkáme dat o továrních objednávkách, počátečních žádostí o nezaměstnanost a údajů o spotřebitelských úvěrech.

Během týdne se má objevit několik řečníků americké centrální banky včetně prezidenta newyorského Fedu Johna Williamse, který vystoupí ve středu a znovu v pátek. Dále promluví guvernér FEDu Christopher Waller a prezident FEDu St. Louis James Bullard.

Akciový trh 3Q 2022

Tři hlavní akciové benchmarky Wall Streetu uzavřely páteční obchodní seance výrazně výše a lehce se odrazily od raných ztrát prvního červencového obchodního dne. V důsledku nejhoršího prvního pololetí na akciovém trhu za poslední desetiletí všechny tři indexy zaznamenaly i za minulý týden strmé ztráty. Investoři se nyní připravují na několik potenciálně klíčových událostí, které přinese nový měsíc červenec. Ty by mohly diktovat směr, kterým se trhy budou v nadcházejících měsících ubírat.

Investoři zaměří svou pozornost na páteční zprávu z amerického trhu práce před údaji o inflaci, které dorazí v týdnu následujícím, a které bude zohledňovat FED na jeho měnově politickém zasedání ve dnech 26. až 27. července. Výsledková sezóna za druhé čtvrtletí se dostane ke slovu v týdnu od 11. července a poukáže, zda společnosti dokážou dostát odhadům navzdory rostoucí inflaci a obavám z utlumeného ekonomického růstu.

RBA a zvýšení úrokových sazeb

Australská centrální banka se v úterý pokusit zkrotit inflaci dalším zvýšením úrokových sazeb o půl procentního bodu. Australská inflace se pohybuje na úrovních dvacetiletých maxim, proto RBA zakročí intervencemi na druhém zasedání v řadě. Od té doby, co guvernér centrální banky Philip Lowe v minulém měsíci navýšil sazby o půl procentního bodu, revidovali analytické domy svá očekávání na další významné utahování měnové politiky v druhé polovině roku. Slabší australský dolar přispívá k vyšší inflaci spolu s prudce rostoucími náklady na energie a pracovní sílu. Ruská válka na Ukrajině a koronavirová omezení v Číně, u největšího obchodního partnera Austrálie, také zvýšily inflační tlaky.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 18:13  US100 hájí klíčovou podporu 🔔 X-Trade Brokers (XTB)
Út 16:37  Akciové trhy: Evropské indexy výrazně ztrácí - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)

Přečtěte si také:

23.01.2022Burzovní kalendář 4/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
12.09.2021Burzovní kalendář 37/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
23.08.2021Burzovní kalendář 34/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
15.08.2021Burzovní kalendář 33/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688