Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  03.07.2022 16:19:54

Kryptografické úvěrové společnosti jsou pod tlakem věřitelů a začínají se potýkat s problémy

Ilustrační obrázek | zdroj 123rf.com

Těžba bitcoinů, která zažívala v minulých letech obrovský boom, využívá ke své činnosti nejvýkonnější počítače, díky kterým se snaží těžaři získat výhodu na úkor konkurence při potvrzování transakčních záznamů a posléze získat také s tím spojenou odměnu v podobě nových tokenů či poplatků za plyn. V době největšího býčího růstu patřila těžba kryptoměn k nejlukrativnějším podnikatelským projektům. A i přesto, že marže mnohdy dosahovaly až 90 %, úvěry na další rozvoj a obnovu strojového vybavení z tradičního finančního sektoru by byly těžko dostupné. Pokud by se nějaké společnosti podařilo zajistit tento druh financování, dozajista by to bylo na úkor neúměrně vysokých úroků, což by mohlo takový úvěr několikanásobně prodražit.

Vysoká volatilita celého trhu, navíc spojená s nízkým povědomím o fungování trhu, kryptografických projektech apod., zvyšuje neúměrně riziko poskytnutí úvěru např. tradiční bankou. Pokud by přece jen nějaká finanční instituce těžaři úvěr poskytla, lze jen stěží předpokládat, že by takový případný úvěr mohl být zajištěn pouze těžebním hardwarem. To je také jeden z důvodů, proč vznikly kryptografické úvěrové společnosti. Poptávka po někom, kdo by byl ochoten nést zvýšené riziko a poskytovat půjčky firmám v odvětví, pak stojí za vznikem kryptografických úvěrových společností, jako jsou např. Galaxy Digital, NYDIG, BlockFi Inc, Celsius Network Ltd., Foundry Networks LLC, Babel Finance a jiné. Tyto společnosti jsou ochotné poskytovat těžařům úvěry na nativní kryptografické stroje. Zájemci o úvěr navíc mohly použít pořízené stroje jako částečnou zástavu za poskytnutou půjčku. 

Nyní se však společnosti jako Celsius Network, Babel Finance, Three Arrows Capital (3AC) apod. dostávají samy do problémů. Jednak jím působí problémy akvizice do projektů spjatých se zkrachovalým stablecoinem TerraUSD a druhak je to právě část záruk za úvěry v těžebním vybavení. Vzhledem k poklesu kurzu bitcoinu prudce poklesla také hodnota zastaveného těžebního hardwaru. To vede k tomu, že ti věřitelé, u kterých je vysoký podíl ručení za závazky hardwarovým vybavením, mohou být nyní nedostatečně zajištění. Aby eliminovali výraznější ztráty, zjišťují aktuální ceny záruk. Nejedná se však o nic lehkého, protože skutečnou hodnotu vybavení neustále mění turbulentní vývoj na trhu s energiemi, snížená poptávka po těžebním vybavení a omezené možnosti pro skladování takového množství vybavení.

Spoluzakladatel těžební společnosti Luxor Technologies, Ethan Vera, odhaduje, že kryptografické úvěry, které jsou zajištěny hardwarovým vybavením, mohou dosahovat přibližně 4 miliard dolarů. Zároveň s tím však dodává, že ještě mnohem větší objem půjček byl zajištěn jinými kryptoměnami. Tato forma úvěrování vznikla v Asii a za jejím vznikem stojí společnosti jako Babel Finance, BlockFi, Celsius Network apod. Ředitel pro rizika právě druhé jmenované společnosti, Yuri Mushkin, uvedl pro agenturu Bloomberg, že „půjčky podporované těžbou jsou pouze částí většího úvěrového portfolia a řídí se stejnými rizikovými a upisovacími postupy zavedenými v rámci institucionálního podnikání".

Známky potíží

Přesto, že je stále velká část těžařů, kteří i při kurzu kolem 20.000 dolarů za bitcoin generují poměrně velké zisky, existuje i část takových těžařů, kteří do tohoto byznysu naskočili teprve nedávno a za situace, kdy byl kurz bitcoinu na vrcholu. Tito těžaři si pořizovali veškeré vybavení takřka za dvojnásobné ceny, než kolik těžební hardware stojí dnes. Také ceny energií byly na mnohem nižších úrovních. Podle analytika společnosti Arcane Crypto, Jarana Mellurda, jsou náklady velkých zaběhlých těžebních společností na těžbu jednoho bitcoinu zhruba 8.000 dolarů. To stále přináší celkem výrazný profit těmto společnostem.

Oproti tomu náklady jiných provozů mohou nyní přesahovat úroveň 20.000 dolarů, což je na hraně udržitelnosti. Tato vyšší cena je dána právě vyššími pořizovacími náklady při nákupu vybavení a vytváření infrastruktury, splácením úvěrů a vyšších úroků a v neposlední řadě vyšší cenou za energie a dražším provozem. Tito těžaři mohou mít problém se splácením svých závazků a tak jsou nuceni prodávat své bitcoinové rezervy, které nashromáždili v předešlých měsících, kdy byl kurz bitcoinu přece jen příznivější. 

Výprodej bitcoinových rezerv však stláčí více kurz k nižším hodnotám, s tím ještě více klesá hodnota strojů a do problémů se dostávají další a další společnosti, které nastalou situaci řeší velmi obdobně, ne-li přímo stejně. Dostávají se tak do pomyslné inflační spirály, ze které vede cesta jen přes částečné očištění kryptografického trhu.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

04.04.2024  Objem obchodů s kryptem stoupl o třetinu na 1,1 miliardy Martin Stránský (WBTCB)
04.04.2024  Vývoj ekosystému Etherea jako globální finanční infrastruktury Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688