Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
02.07.2022 21:03:12

Počasí se trochu uklidní a převládne pěkné léto

 

Přelom června a července byl ve znamení kolísání počasí, veder, dusna a mimořádně silných bouřek, které napáchaly škody zejména kvůli velkému krupobití. Počasí se nyní trochu uklidní, přeháňky a bouřky se sice postupně znovu na studených frontách přidají, neměly by být však tolik nebezpečné. Teplota bude zpočátku docela vysoká. Sobota byla sice ještě po frontě chladnější, od neděle ale teploty vyskočí vysoko. Modely naznačují, že na další víkend potom přijde citelnější ochlazení. Na upřesnění je ale ještě nutné počkat. Celkově se často objeví sluníčko a bude hezky. Vyšší teploty budou na jihovýchodě.

Tak jak kolísalo samotné počasí, bouřky byly lokální, tak podobně kolísá i sucho v naší zemi. Nejméně půdní vláhy je na západě Čech, dále na pomezí krajů Vysočiny a Pardubického a potom v okolí Nízkého i Hrubého Jeseníku. V pátek však na většině těchto míst alespoň trochu zapršelo, kolem Jeseníků se trefily i bouřky. Naopak na Šumavě a na sever od ní je půda vodou přesycena. Za červen tam spadlo i přes 200 mm vody, a to i v oblasti Prahy. Ještě je dost vláhy od jižního Třebíčska po Pálavu. Bouřky se tam letos trefují a na vláhu tyto oblasti nejsou zvyklé, proto jsou v kategorii „bez rizika sucha“.


Předpověď počasí na další dny

V neděli bude jasno až polojasno, zejména v Čechách ráno ojediněle mlhy. Teploty 27 až 31 °C.

V pondělí bude jasno až polojasno, během dne od západu oblačno, místy přeháňky a bouřky. Teploty 25 až 29 °C, na jihovýchodě až 32 °C.

úterý bude oblačno až polojasno, místy přeháňky, ojediněle bouřky. 25 až 29 °C.

Od středy bude polojasno až oblačno, ojediněle, postupně místy přeháňky a zejména ve východní polovině země i bouřky. Teploty 23 až 27 °C, na jihovýchodě až 29 °C. Postupně ochlazení na 20 až 25 °C.

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty