Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Státní rozpočet  |  01.07.2022 15:29:53

V červnu si rozpočet připsal druhý letošní přebytek

Po tradičně slabším květnovém výsledku se v červnu povedlo rozpočet udržet v mírném plusu a kumulované bilance se vylepšila o 6,3 mld. . Od začátku roku ale rozpočet zůstává stále v hlubokém záporu (-183 mld. ). Ministr financí Zbyněk Stanjura na konci minulého týdne uvedl, že v rámci připravované novely státního rozpočtu na letošní rok, by chtěl udržet deficit pod 330 mld. . Nyní schválený rozpočet počítá se saldem o 50 miliard nižším.
Ve srovnání s předchozím rokem je stav rozpočtu po polovině roku o něco lepší a deficit je nižší asi o 80 mld. . Zhruba o 12 miliard je deficit nižší i při srovnání s rokem 2020. Tehdy stát za celý rok hospodařil s deficitem přesahujícím 367 mld. .
Příjmy vyrostly v červnu meziročně o 10,4 % (+74,2 mld. ), kladně se podílely všechny hlavní složky. Stejně jako v předchozích měsících hrály hlavní roli výrazně vyšší příjmy z DPH, pojistného a spotřebních daní. Ve prospěch již hrají i daně z příjmů fyzických osob, které začátkem roku zhoršovaly meziroční srovnání v důsledku daňových změn. Výdaje meziročně zůstávají v poklesu, v červnu ale již jen o hubených 0,8 % (-7,9 mld. ).

Strana příjmů má podobné vítěze jako v předchozích měsících. Inkaso daně z přidané hodnoty rostlo o 23 % (+30,4 mld. ), čemuž nadále pomáhá zejména kombinace rostoucích cen a oživení ekonomiky. Podobný příběh ukazuje i inkaso spotřebních daní (+16,1 %. +10,2 mld. ). Napjatý trh práce doprovázený vyšším růstem mezd se pak odráží na letos legislativou nedotčených příspěvcích z pojistného na sociální zabezpečení. Zde příjmy státu rostly o 6,3 % (+18,3 mld. ).
Na straně výdajů se dále ztenčuje pokles v běžných výdajích (-1,8 %, -16,2 mld. ). Výraznou „brzdou“ zůstávají transfery podnikatelským subjektům (-60 %, -51,1 mld. ) souvisejícím s pandemií, rostou ale výdaje na objemově nejvýznamnější sociální dávky (+6,1 %, +21,3 mld. ), v čemž hlavní roli hrají valorizované důchody. Pozitivně lze vnímat pokračující růst kapitálových výdajů (+13,9 %, +8,3 mld. ), za pozornost stojí i výrazné navýšení ostatních neinvestičních nákupů (+7,3 mld. ), kde patrně hraje roli zařazení zemního plynu do hmotných rezerv a následné vytváření nouzových zásob.
Celkově se potvrdilo naše původní očekávání ohledně nutnosti novelizovat letošní státní rozpočet a zvýšit plánovaný schodek. Ještě důležitější ale bude plán vlády na konsolidaci rozpočtu v následujících letech. Ministr financí uvedl ambici udržet příští rok schodek pod 280 miliardami korun. To by podle našeho odhadu i tak odpovídalo zhruba 4 % HDP. Do budoucna se proto rozpočet neobejde bez větších škrtů na straně výdajů, případně bez úprav na příjmové straně. Problémy budou představovat i rostoucí náklady na obsluhu dluhu. Jen k letošnímu červnu byl tento výdaj meziročně vyšší o 4,4 mld. (+23,6 %), aktuální vývoj na dluhopisovém trhu naznačuje, že náklady na obsluhu i nadále rychle porostou. Schodky rozpočtu tak musí být do budoucna o to nižší. 

Autor: Vratislav Zámiš, analytik
Editor: David Vagenknecht, analytik


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688