chmi.cz (ČHMÚ)
01.07.2022 11:11:00

Dnes očekáváme velmi silné bouřky hlavně ve východních Čechách, na Moravě a ve Slezsku, výstraha začala platit od 11:00

Největším rizikem by dnes opět měly být kroupy nad 2 cm (dostupná energie CAPE je na předpovědních profilech pěkně „tučná“ a sahá až ke 4000 J/kg), 🌊přívalové srážky kolem 50 mm a nárazy větru kolem 70 km/h. V případných supercelách na severovýchodě Čech a západě Moravy nevylučujeme ani větší kroupy o průměru 3 až 5 cm.

Po předchozích srážkově významných dnech bude hydrologická odezva výraznější i při malých krátkodobých úhrnech, zejména v jihozápadních Čechách a místy ve středních a severovýchodních Čechách. Čerpání vody a vyvracení stromů v podmáčené půdě bude četnější i při relativně slabších bouřkách. Od zítřka si snad hlavně Hasičský záchranný sbor i my ostatní od bouřek na chvilku odpočineme.

Bouřky se tvoří ve vlhkém labilním vzduchu, o čemž svědčila už ranní bouřka v jižních Čechách, která se zformovala kolem 7. hod severně od Českých Budějovic a zanikla kolem 10. hod mezi Táborem a Pelhřimovem. Podle radarových odhadů se na ní vyskytovaly kroupy kolem 2 cm, shodila několik stromů a způsobila lokální zatopení. Už včera možnost ranní bouřky správně naznačovaly lokální modely ALADIN i ICON-D2.

V západních Čechách se tvoří přeháňky a bouřky už od rána, ale vzhledem k suššímu vzduchu a od západu i snížené labilitě nebudou zvlášť nebezpečné, proto pro západní Čechy výstraha na silné bouřky neplatí.

Ty nejsilnější bouřky se budou tvořit už kolem poledne v severovýchodních a východních Čechách, později i na Moravě a ve Slezsku. Od západu budou srážky ustávat.

Večer se pak podle některých modelů chystá ještě bouřkový systém z Rakouska, ale intenzitou už snad nebude tak výrazný, nejhůř na úrovni žlutého stupně výstrahy.

 




Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty