mpsv.cz (MPSV)
Dávky a příspěvky  |  01.07.2022 08:09:00

O příspěvek na bydlení je možné požádat online v novém přívětivém prostředí

Ministerstvo práce a sociálních věcí spouští zásadní novinku: zjednodušení  administrace příspěvku na bydlení. Od 1. července si lidé mohou o tuto formu  pomoci požádat pohodlně online a odpadne jim tak nutnost vyplňovat rozsáhlé formuláře na pobočkách Úřadu práce. Na webu MPSV je možné vyplnit nový  digitální formulář, a to jak na počítači, tak na chytrém telefonu či tabletu. Příspěvek  je určen domácnostem, které nemají dostatečné příjmy na to, aby pokryly stávající  náklady za bydlení.  

Záměrem nové online žádosti je zpřístupnit tuto formu pomoci většímu okruhu lidí, kteří by na příspěvek sice měli nárok, ale z různých důvodů ho nečerpají. „Původně jsme  počítali, že na digitalizaci tohoto příspěvku, což je velmi náročný proces, budeme  potřebovat přibližně 7 měsíců. Díky našemu novému IT týmu, který se tímto problémem  skutečně intenzivně zabýval, se nám podařilo v extrémně krátké době připravit nový  formulář, který je pro klienty mnohem přívětivější, ale zároveň splňuje náročná kritéria  daná zákonem,“ vysvětlil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). 

Nový formulář je dostupný přímo na webu MPSV. Nové prostředí je maximálně přívětivé  a návodné, vyžaduje zadání pouze těch údajů, které jsou pro poskytnutí příspěvku nutné a stát zároveň nemá možnost si dané údaje dohledat. Žadatel tak dokládá nákladyna  bydlení, příjmy a případně uvede osoby, které s ním žijí ve společné domácnosti. K ověření žadatele je nutné přihlášení pomocí některé z forem elektronické identity občana, např. mobilního klíče eGovernmentu nebo BankID. 

„Platí, že lidé nemusejí vypisovat to, co umíme sami ověřit v registrech. Třeba u vlastníka  nemovitosti vše sami ověříme v katastru, podobná situace je u seniorů, kteří pobírají  pouze důchod od ČSSZ,“ vysvětluje ministr. Nový formulář je určen většině žadatelů,  ovšem pro některé specifické případy bude nutné nadále osobní návštěva Úřadu práce,  kde s vyplněním občanům úředníci poradí. 

O příspěvek na bydlení doposud bylo možné požádat prostřednictvím formuláře  s přílohami, většina lidí podávala žádosti přímo na Úřadu práce. Přípustné bylo také  odeslání formuláře a příloh elektronicky, nový online formulář je ale mnohem jednodušší.  Třeba přesně stanoví, co musí daný žadatel vyplnit, pokud je vlastníkem nemovitosti nebo  žije v družstevním bytě či nájmu. „Zásadní změnou je i to, že nově stát akceptuje fotku 

či scan potřebných dokladů. Chceme co nejvíce vyjít vstříc těm, kteří doposud z důvodu  administrativní náročnosti o příspěvek na bydlení nepožádali, přestože v současné situaci nezvládají rostoucí platby za elektřinu nebo teplo. Jsme připraveni pomoci dalším stovkám  tisíc lidí v nesnázích,“ uvádí ministr Jurečka. 

Kromě nové online žádosti bude stále možné v případě potřeby o příspěvek na bydlení požádat i na kontaktních pracovištích Úřadu práce. K dispozici jsou žadatelům  pro všechny druhy pomoci pracovníci call centra na bezplatné lince 800 77 99 00.


 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688