Renata Wright (Kurzy.cz)
Dávky a příspěvky  |  01.07.2022 08:00:00

Druhé zvýšení životního minima 2022, tentokrát o 8,8 %. Pro rodinu s dětmi ve věku 5 a 12 let stouplo z 12.280 na 13.350 Kč.

Po třech měsících se opět zvyšují částky životního a existenčního minima. Vláda svým nařízením zvyšuje od 1.7.2022 částku životního minima z 4.250 na 4.620 a existenčního minima z 2.740 na 2.980 . Částky životního a existenčního minima jsou důležité především při posuzování nároku či stanovení výše některých sociálních dávek, dávek v hmotné nouzi a také pro výpočet výše nezabavitelné částky při insolvenci či exekuci. Více podrobností o životním minimu.

Pro životní a existenční minimum není stanoven mechanismus pravidelné či automatické valorizace; o jeho zvýšení či snížení rozhoduje vláda svým nařízením. Podle zákona může částky valorizovat od ledna, pokud náklady na výživu a osobní potřeby za příslušné období rostly aspoň o pět procent. Může je upravit ale i v mimořádném termínu. A k tomu kroku teď vláda přistoupila v rámci opatření na ochranu nejzranitelnějších skupin obyvatelstva před rekordní a stále rostoucí inflací.

Vláda zvyšovala částky minim již v dubnu tohoto roku, a to o 10 %, kdy na základě únorových statistických dat dosahovala meziroční inflace hodnoty 11 %. Poslední statistická data z května 2022 ukazují meziroční inflaci ve výši rekordních 16 % a kumulativní meziměsíčním zvýšení inflace za období březen-květen 2022 o 5,3 %. Od července tedy vláda znovu zvýšuje částky životního a existenčního minima, tentokrát o 8,8 %. V porovnání s částkami, které byly platné v lednu tohoto roku se jedná o zvýšení o 19,7 %.

Životní a existenční minimum jsou důležité údaje především proto, že se od nich odvíjí nárok či výše na některé státem vyplácené dávky, proto jsme pro vás připravili KALKULAČKU ŽIVOTNÍHO MINIMA od 1.7.2022, která vám usnadní výpočet této částky, ať už ji počítáte jen pro sebe nebo pro svou rodinu.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zvýšením životního minima dojde u čtyř dávek k rozšíření okruhu osob, které mohou dosáhnout na pomoc od státu:

Vyšší životní minimum přímo navýší dvě sociální dávky:

Zvýšením životního a existenčního minima dále zvýší limit čerpání u příspěvku na zvláštní pomůcku a u mimořádné okamžité pomoci.

Zvýšení životního minima také zvýší nezabavitelnou částku – část mzdy, která nesmí být zabavena při srážkách ze mzdy u exekuce či insolvence.







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688