Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
30.06.2022 19:16:15

Počasí: V pátek další nebezpečné bouřky, zřejmě i supercely

 

Po jednodenní odmlce od silných bouřek se v pátek vážná situace vrátí. Před studenou frontou od západu se budou tvořit další bouřky, často i velmi silné. Modely naznačují, že budou podmínky pro vznik dalších supercel. Ty by byly doprovázeny dalšími krupobitími s mimořádně velkými kroupami až kolem 5 cm. Bouřková aktivita naběhne hned po poledni, bude sílit během odpoledne a až večer začne zvolna slábnout. Silné bouřky by měly naskočit v centrální části země a zvolna se posunovat na východ. Na pozoru by se měla mít znovu Vysočina, sousední kraje a později i další kraje na východ.


Proč se začalo říkat silným bouřkám supercela 

Dřív to prostě byla silná letní bouřka. Ano, dá se to tak říci. Silné bouřky i v minulosti přinášely obrovská krupobití se značnými škodami. Důvod, proč se začalo těmto bouřkám říkat supercela častěji i u nás, je jednoduchý. Došlo k určitému zpřesnění terminologie. I bouřky mají své typy. Běžná jednoduchá buňka je prostě cela. Pokud vznikne shluk bouřek, je to multicela. Pojem supercela vznikl pro zvlášní typ bouřky, kdy je přítomna mezocyklóna ve vyšších vrstvách atmosféry. Zjednodušeně řečeno bouřka rotuje a sama jako by byla s okolním prouděním malá tlaková níže.

Fakt, že bouřka rotuje, hraje zásadní roli v často skloňovaném krupobití s velkými kroupami. Výstupný proud v bouřce neletí rychle vzhůru, ale rotuje pomaleji nahoru. Ledová kroupa tak má mnohem delší čas na svoje zvětšování. Supercely mají dlouhou životnost a na radaru se stáčí podezřele malinko doprava. Jejich jádro na meteorologickém radaru je často v bílé barvě, což je nejvyšší odrazivost srážek, a padají s vysokou pravděpodobností právě kroupy. Vzniká automaticky tornádo? Určitě ne! Pro vznik tornáda je potřeba mnoho dalších faktorů blízko zadního sestupného proudu bouřky.


V pátek se vyplatí sledovat radar

Buďte v pátek na pozoru, sledujte meteorologické radary. Pokud k vám bude mířit buňka s bílým jádrem na radaru, pravděpodobně se blíží silná bouře s krupobitím. Zahradu a skleníky těžko uchráníte, ale třeba vozidla lze přeparkovat pod jakoukoliv střechu, nebo se prostě sbalit a bouřce ujet z trasy. Různé tlumící plachty, deky i matrace udělají také službu, ale musíte mít na paměti, že supercelu i jinou silnou bouři doprovází také nárazový vítr. Nejdůležitější je sledovat radar.

Doporučujeme https://radar.bourky.cz/

Největším rizikem by dnes opět měly být kroupy nad 2 cm (dostupná energie CAPE je na předpovědních profilech pěkně „tučná“ a sahá až ke 4000 J/kg), přívalové srážky kolem 50 mm a nárazy větru kolem 70 km/h. 

Ilustrační foto.dnes 00:31    Roman Havlíček (Meteobox)   Předpovědi krátkodobé

Počasí u nás ovlivňuje nevýrazné tlakové pole, v něm se rozpadalo zvlněné frontální rozhraní. Postupně se do střední Evropy nasouvá mělká brázda nižšího tlaku vzduchu, v ní postupuje studená fronta, která začne během 


Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty