Export (export.cz)
Ze světa  |  30.06.2022 16:14:53

Země Beneluxu jsou v rozvoji chytrých měst na špici Evropy. je to šance i pro české firmy

Země Beneluxu patří v oblasti chytrých měst a inteligentních řešení pro mobilitu na špici Evropy. Vysoká urbanizace, velká hustota obyvatel i silniční a dálniční sítě a rostoucí tlak na udržitelnost nutí veřejný i soukromý sektor hledat nové inovativní technologie pro chytřejší, bezpečnější, ekologičtější a efektivnější dopravní systémy, jejichž části se vzájemně propojují a posilují.

Ilustrace: Shutterstock

Velká města v těchto zemích aktuálně čelí problémům, jakými jsou urbanizace, změna klimatu, digitalizace či mobilita, a proto mohutně investují do inteligentních technologií, nezbytných k tomu, aby dokázaly na tyto výzvy reagovat. Tato skutečnost přináší zajímavé příležitosti pro uplatnění širokého spektra českých firem s moderními technologiemi a špičkovými řešeními v dynamicky se rozvíjející oblasti „smart industry“. I když je místní trh velmi obsazený a na vysoké technologické úrovni, je možné najít mezery na trhu a uplatnit se zejména v inovativních řešeních nových požadavků, kde se nacházejí všechny nabídky na téže „startovní čáře“.

Vlády Nizozemska, Belgie i Lucemburska investují do této oblasti v hodnotě stovek milionů eur. Mezi aktuální trendy patří především moderní technologie adaptivního řízení světelné dopravní signalizace a plynulosti dopravy, preference veřejné dopravy a záchranných vozidel, samořídící prostředky veřejné dopravy, rychlé a spolehlivé informace a řízení díky senzorům, kamerové systémy, moderní komunikační řešení a software, elektromobilita, chytrá cyklistika, sdílení aut a elektrokol, chytré parkování, moderní řešení pro placení za dopravu a parkování.

NIZOZEMSKÁ STRATEGIE SMART CITY

Pokud jde o Nizozemsko, na základě společné iniciativy vedení pěti největších měst (Amsterdam, Rotterdam, Haag, Utrecht a Eindhoven), privátního sektoru i akademické sféry zde byla uvedena v život národní strategie Smart City, jejímž cílem je zlepšení kvality života v nizozemských městech a zavedení inovativních řešení pro zvýšení jejich mezinárodní konkurenceschopnosti. Tuto iniciativu finančně podporuje také centrální nizozemská vláda. Oblastí, do které se v rámci technologických inovací aktuálně koncentruje nejvíce investic, je umělá inteligence, která v konceptu inteligentních měst hraje klíčovou roli v mnoha různých oblastech, jakými jsou například inteligentní parkování, inteligentní mobilita, inteligentní sítě nebo nakládání s odpady. Primárními hnacími silami při zavádění umělé inteligence do každodenní praxe jsou přitom nadnárodní korporace jako Google, IBM, Microsoft apod.

BELGIE – SÁZKA NA VLAKOVOU DOPRAVU

Belgická federální vláda i regionální vlády budou investovat nejen do infrastruktury, ale i do zvýšení frekvence vlakové osobní dopravy, lepší dostupnosti nádraží a integrovaná řešení s využitím různých dopravních prostředků. V této oblasti bude třeba vyvinout digitální řešení pro nákup jízdenek, pro aktuální informace o dopravě a integrované nabídce možností dopravy (vlak, autobus, tramvajová doprava). Další možnosti nabízejí velká města, jako jsou Brusel nebo Antverpy, která jsou sdružena v platformě pro inovace. Zabývají se komplexním přístupem k mobilitě v rámci iniciativy The Beacon, jež propojuje Antverpský přístav, město Antverpy a firmy s výzkumnými institucemi a univerzitami.

Foto: Velvyslanectví ČR v Lucemburku

LUCEMBURSKO – NE DOPRAVNÍM ZÁCPÁM

Lucembursko s ohledem na fakt, že je závislé na pracovnících z okolních zemí, je každodenně zasaženo vysokou mírou provozu osobních automobilů. Hlavní město Lucemburk a jih země se tak potýkají s neúměrným zatížením dopravní infrastruktury a plán investic počítá s novými dopravními tepnami (zejména severojižní), rozšiřováním dálnic (další pruh pro sdílené jízdy, autobusy, elektromobily), sběrných parkovišť (na okrajích větších měst) a dalším rozvojem veřejné dopravy. K tomu má posloužit nový Národní plán mobility 2035 vycházející z číselné analýzy vývoje dopravy a perspektiv růstu v zemi. Odhaduje se, že Lucembursko bude muset do roku 2035 řešit nárůst poptávky po mobilitě o přibližně 50 %. Příliv lidí se výrazně zvýší. Výzvou je uspokojit tuto novou poptávku, aniž by se zvýšil podíl automobilů.

MISE ČESKÝCH FIREM

V rámci podnikatelské mise českých firem, působících v oblasti chytré mobility, se na konci června uskutečnily ve všech třech zemích Beneluxu prezentační akce pro relevantní místní partnery z oblasti municipalit, státní správy, městských dopravních podniků, ředitelství silnic a dálnic, obchodních firem a systémových integrátorů, zaměřené na výměnu zkušeností při řešení relevantních témat provozu chytrých měst a inteligentních řešení pro mobilitu. Na organizaci této třídenní intenzivní podnikatelské mise se podílely zastupitelské úřady České republiky v Haagu, Bruselu a Lucemburku ve spolupráci se zahraniční kanceláří CzechTrade Benelux a zastoupením CEBRE v Bruselu. Projekt byl finančně podpořen jako projekt pro podporu ekonomické diplomacie PROPED Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Stanislav Beneš, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Haagu

Eva Kordová, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČRBruselu

Barbora Pláničková, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR v Lucemburku



Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

St 20:32  After reviewing damage with the support of the Valdosta Fire Department and EMA... US National Weather Service (weather.gov)
St 18:09  It's been a busy 12 hours across the forecast area with rounds of storms, some of... US National Weather Service (weather.gov)
St 15:01  Przekonanie czy wiedza? Instytut Meteorologii (imgw.pl)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688