Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  30.06.2022 15:56:39

Téměř 4 miliardy dolarů v půjčkách od těžařů bitcoinů se dostávají pod tlak

Ilustrační obrázek | zdroj 123rf.com

Dlouhodobé inflační tlaky se čím dál více negativně promítají do světa kryptografických financí. Kryptoměny, přestože jsou známy již od roku 2009, jsou stále velmi mladé aktivum. To se zároveň odráží na potenciální náchylnosti k podvodům. Nejeden uživatel by mohl vyprávět, že přišel o svou investici, když splaskla bublina s např. podvodným ICO nějaké kryptoměny. Bohužel to je daň za boom tohoto segmentu světa financí. Můžete být sebeopatrnější, a přesto se spálíte. Když už se vyvarujete falešných ICO, potažmo přímo krádeži svých kryptomincí apod., může se snadno stát, že o svou investici přijdete vinou vysoké volatility a s ní spojeným krachem nějakého kryptografického projektu, do kterého jste investovali.

Úvěr jako forma financování projektu

To v dnešních dnech zažívá také velká část těžařů kryptoměn, kteří si na nákup těžebního hardwaru vzali úvěr. Propad bitcoinu včetně ostatních kryptoměn a jejich dlouhodobější setrvávání na nižších úrovních dostává tyto těžaře pod značný tlak. Protože se těžební hardware v podstatě nedá použít k ničemu jinému, než pouze k samotné těžbě kryptoměn, je hodnota takového stroje úzce navázána na hodnotu hlavní kryptoměny. Ruku v ruce s propadem bitcoinu také poklesla hodnota těžebního vybavení. Někteří těžaři se kvůli tomu dostávají do obtíží se splácením svých půjček. Odhady odborníků hovoří o úvěrech ve výši až 4 miliard dolarů, za které těžaři ručí svým vybavení. Takový objem půjček představuje potenciální riziko pro hlavní poskytovatele kryptografických úvěrů. 

Tonoucí se stébla chytá

I když takřka všichni těžaři doposud zvládají splácet své závazky, stojí je to mnohonásobně více, než když byl kurz bitcoinu na svém vrcholu a atakoval dokonce úroveň 70 tisíc dolarů. V současné těžké situaci tak těžaři přistupují ke krizovým scénářům, aby pokryli své dluhy, nedostali se do platební neschopnosti, popřípadě přímo nezkrachovali. To, že těžařům chybí potřebný kapitál, ilustrují hromadné prodeje, ať již části vybavení pod cenou, nebo rovnou prodej vytěžených tokenů. 

Například společnost Core Scientific, Inc. byla vývojem na kryptoměnovém trhu donucena k prodeji 2.000 BTC, aby zvládla zaplatit své provozní náklady. Obdobně postupovala společnost Bitfarms Ltd., která v průběhu června odprodala značnou část svých vytěžených kryptomincí, aby dostála svým závazkům a mohla firmě Galaxy Digital Holdings Ltd. splatit část ze svého 100milionového dolarového úvěru, který čerpá. Aby plně dostála svým závazkům, byla navíc okolnostmi donucena vzít si ještě další strojově krytou půjčku od společnosti New York Digital Investment Group LLC. Dá se tak říct, že se jedná o pověstné vytloukání klínu klínem.

Věřitelům může dojít trpělivost

S ohledem na tyto praktiky a na situaci na trhu se čím dál hlasitěji ozývají varování analytiků. Ti varují předtím, že při pokračování těchto praktik může v brzké době dojít k černému scénáři. Další a další prodej bitcoinových rezerv sráží kurz této hlavní kryptoměny níž a níž, což jen prohlubuje propast, do které se v takovém případě řítí jednak těžaři, ale zároveň s nimi také kryptografické úvěrové společnosti. Poté, co těžaři vyčerpají své kapitálové rezervy ke splácení úvěrů, mohou se snadno dostat do situace, kdy jim věřitelé začnou zabavovat těžební vybavení. Věřitelé určitě nebudou se zabavováním strojů otálet. Jednak proto, že nechtějí čekat, až se cena zařízení propadne ještě níž a druhak proto, že chtějí alespoň částečně kompenzovat své ztráty, které vznikly vinou nesplácení úvěrů. Podle údajů společnosti Luxor Technologies Corp. klesla hodnota populárního těžebního zařízení S19 společnosti Bitmain z maximální listopadové hodnoty okolo 10.000 dolarů přibližně o 47 %. 

Věřitelé tak dozajista využijí všech možností, aby své investice co nejvíce ochránili. Nicméně i jim se může stát, že se ocitnou v druhotné platební neschopnosti, což by mohlo vést ke kaskádovému krachu přidružených projektů.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

03.07. 08:05  Nemělo to být obráceně? (PavelS)
01.07. 09:29  PaulaFox (PaulaFox)

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Po 10:42  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)
04.04.2024  Objem obchodů s kryptem stoupl o třetinu na 1,1 miliardy Martin Stránský (WBTCB)
04.04.2024  Vývoj ekosystému Etherea jako globální finanční infrastruktury Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)

Přečtěte si také:

29.01.2024Forint se dostává pod prodejní tlak ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
15.05.2023Koruna se dostává pod tlak ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688