mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  29.06.2022 21:13:00

Peru - stav bezpečnostní nouze

PERU - STAV BEZPEČNOSTNÍ NOUZE

29.06.2022 / 21:01 | Aktualizováno: 29.06.2022 / 21:13

ZÚ Lima upozorňuje české občany cestující do Peru - konkrétně do měst Lima a Callao - na rizika spojená se značnou kriminální činností organizovaných skupin a pouličních gangů. Vláda Peru dne 3. února vyhlásila bezpečnostní stav nouze v hlavním městě a v přístavu Callao na 45 dní a nasadila armádu na pomoc policii. Stav nouze byl opakovaně prodlužován. Naposledy byl prodloužen dne 18. června 2022 o dalších 45 dnů. Dále ve spojitosti s nepokoji díky extrémnímu růstu cen PHM byl dne 28. června 2022 vyhlášen na dobu 30 dnů celoplošný stav bezpečnostní nouze na pozemních komunikacích. Doporučujeme vyhýbat se opuštěným místům, omezit pohyb venku v nočních hodinách a nenosit s sebou cennosti, velké částky v hotovosti nebo originály cestovních dokladů. Mohou se vyskytovat blokády pozemních komunikací a způsobovat velká zdržení v dopravě.

Bezpečnostní situace v Peru se v posledních měsících prudce zhoršuje. Zejména hlavní město Lima a přilehlý přístav Callao zaznamenávají silný nárůst kriminality. Jedná se nejen o loupeživá přepadení, ale také o nájemné vraždy, k nimž dochází zejména při vyřizování účtů kriminálních gangů v průmyslovém Callao a v chudších okrajových částech Limy. Vláda Peru dne 3. února vyhlásila bezpečnostní stav nouze v hlavním městě a v přístavu Callao na 45 dní a nasadila armádu na pomoc policii. Stav nouze byl opakovaně prodlužován. Naposledy byl prodloužen dne 18. června 2022 o dalších 45 dnů. Dále ve spojitosti s nepokoji díky extrémnímu růstu cen PHM byl dne 28. června 2022 vyhlášen na 30 dnů celoplošný stav bezpečnostní nouze na pozemních komunikacích (vládní nařízení č. 070-2022-PCM ze 17. 6. 2022). Pořádek bude udržován státní peruánskou policií (PNP) s podporou peruánských ozbrojených sil.

 

Po dobu vyhlášeného nouzového stavu jsou omezena některá práva osob, a to zejména právo na volný pohyb po území, právo na volné shromažďování a právo na zachování osobní bezpečnosti, které jsou zakotveny v peruánské ústavě. Stav nouze umožňuje policii a ozbrojeným silám dle svého uvážení volně zasahovat do zmíněných svobod všech osob na území.

Žádáme české občany cestující do Peru, aby důkladně přehodnotili nezbytnost své cesty. V případě, že se v Peru již nachází, aby se zhoršenou bezpečnostní situací počítali.

V případě bezprostřední nouze nebo ohrožení kontaktujte nouzovou linku ZÚ Lima: +51 998 736 567.

Doporučujeme všem cestovatelům zaregistrovat se do DROZDu.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688