Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Dovolená  |  30.06.2022 06:06:30

Dovolená v Chorvatsku: Autem, vlakem nebo letadlem do Chorvatska. Kuna je tento rok nejlevnější, letos je navíc poslední příležitost kuny utratit.

Dle všeho také letos zamíří statisíce Čechů do Chorvatska a tato destinace se tak dle návštěvnosti opět stane číslem 1. Dle statistik od nás loni vyrazilo na zahraniční dovolenou 2,6 milionu obyvatel, z toho na 607 tisíc právě do Chorvatska. S téměř polovičním odstupem, resp. 351 tis. osob v roce 2021 přilákalo Řecko. Na 234 tis. cestovatelů se pak i přes poměrné covidové restrikce vydalo k našim tradičním sousedům na Slovensko. Letošní letní zahraniční cestování covidová opatření prakticky nelimitují, nicméně v některých destinacích se v určitých situacích bez roušky přesto neobejdete. V tomto ohledu možno zmínit zejména Itálii.

 

Chorvatsko každopádně i v hlavní době covidové nepatřilo ke státům, kde by restrikce příliš znepříjemňovaly život. Na cestě k Jadranu jsou stále určitou drobnou překážkou hranice, když Chorvatsko čeká na vstup do schengenského prostoru. Rozhodnuto nicméně již bylo, že příp. placení místní měnou bude v příštím roce minulostí. Místo kun se od 1. ledna 2023ekonomice skokově plně zavede euro, jelikož Chorvatsko se od nového roku stane členem eurozóny.

Přestože ohledně kurzu koruny ke kuně lze dlouhodobě hovořit vlastně o poměrně stabilním vývoji, letos je každopádně pro Čechy chorvatská měna vůbec nejlevnější.

Chorvatská kuna graf HRK / CZK denní hodnoty, 10 let, formát 670 x 350 (px) SVG

Dovolená autem nebo vlakem?

Při cestě vozem volí většina Čechů trasu do Chorvatska přes Slovinsko. Obvyklostí však bývá větší zdržení na zmiňovaných hranicích do země oproti delší trase přes Maďarsko. Každopádně mnohdy i více než tisíc kilometrů dlouhá cesta vozem bývá zápřahem zejména pro řidiče. Možnost vést sebou na dovolenou více věcí/vybavení či být také mobilní v místě, však vítězí u většiny cestovatelů. Důvodem bývá i ekonomika. Zejména u čtyřčlenné rodiny lze totiž, i přes mýto či dálniční známky (více zde), hovořit o obvykle nižších nákladech na cestu než při alternativní cestě vlakem.

Ohledně aktuálních cen benzínu a nafty možno rovnou zmínit na tradiční trase nejvýhodnější tankování ve Slovinsku. Průměrná cena zde, v týdnu do 25.6., činila 1,56 EUR, resp. 1,67 EUR u nafty. Podrobnosti o aktuálních cenách pohonných hmot v jednotlivých evropských zemních lze sledovat v našem přehledu.

Cena nafty v zemích na cestě k moři a u sousedů.

StátCena
(EUR)
Cena
(CZK)
Cena
(lokální měna)
Chorvatsko 1.8367 EUR 45.4179 CZK 13.8070 HRK
Slovinsko 1.6680 EUR 41.2463 CZK  
Rakousko 2.0690 EUR 51.1622 CZK  
Slovensko 1.8640 EUR 46.0930 CZK  
Německo 2.0610 EUR 50.9644 CZK  
Polsko 1.6914 EUR 41.8249 CZK 7.8683 PLN

Více: Cena nafty v Evropě, cena benzínu v Evropě.

Dovolená v Chorvatsku vlakem

Ohledně zmiňované alternativní cesty „vlakem“ možno zmínit letošní nabídku Regiojetu. Každopádně oproti autu rovnou nutno počítat s delší dobou jízdy a také přestupem. V poměrně široké nabídce je 56 cílových destinací, nicméně cesta vlakem je u většiny z nich jen první etapou. Do samotného cíle cestující dopraví až návazné autobusy. Ceny sice startují již na 590 do nejbližší „přímé“ Rijeky, počítat je obvykle nutno s řádově vyšší cenou za osobu. A to zvláště u červencových termínů. Kdo by chtěl navíc koupit lístek k Jadranu na poslední chvíli, šanci má aktuálně až od druhého prázdninového týdne. Nejbližší termíny jsou totiž vesměs vyprodány.

Například na 9. července si pak lze ještě koupit jízdenku do Splitu za 1 490 , resp. za 1 990 v případě lůžkové varianty. Vlak odjede z Prahy v sobotu v podvečer, do Splitu dorazí po více než 21 hodinách v neděli před 14 hodinou.

V úvodu června Regiojet hlásil, že má již pro letošní letní sezónu prodáno přes 40 tisíc jízdenek. Na naše konkrétní dotazy ohledně nabídky do Chorvatska, tiskové oddělení firmy ani po týdnu neodpovědělo. Nezískali jsme tak například informace o letošním aktuálním odbavování na hranicích či případném zpoždění prvních letošních spojů.

Konkurenční České dráhy s nabídkou svých spojů do Chorvatska letos nepřišly. Nicméně i u nich si lze cestu nejen k Jadranu zajistit v rámci tzv. nočních vlaků Nightjet. Ty provozují rakouské dráhy ÖBB právě společně s partnerskými železnicemi v řadě zemí. Takže například rovněž z Prahy s přestupem ve Vídni se lze dostat také třeba do Splitu či Záhřebu.

 

Chorvatsko - dovolená letecky

Do Chorvatska je možné také doletět z Prahy, v nabídce zájezdy.cz je téměř 150 leteckých dovolených v Chorvatsku s cílem v Severní a Střední Dalmácii.


Do Chorvatska je možné koupit přímý let z Prahy do Splitu a Zadaru, s přestupem pak do Dubrovníku, Brače a Puly.

Ceny RyanAir Praha-Zadar začínají už na 800Kč za letenku bez zavazadla, výjimečně lze získat letenku i levněji. Zpáteční cesta letadlem tak začíná na ceně málo přes 3000Kč.

 

 








?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688