plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  28.06.2022 16:25:19

Lvi berberští v plzeňské zoo mají nový moderní výběh

Lvi berberští v plzeňské zoo mají nový moderní výběh

Představení modernizovaného výběhu pro lvy v Plzni (fotografie: M. Pecuch)

Představení modernizovaného výběhu pro lvy v Plzni (fotografie: M. Pecuch)

Zmodernizovaný venkovní výběh pro lvy berberské představila návštěvníkům Zoologická a botanická zahrada města Plzně v úterý 28. června 2022. Výběh se dočkal kompletní rekonstrukce po dvaceti letech svého fungování, rozšířen byl například vodní příkop s velkou pohledovou vyhlídkou od hlavní pokladny, okolí bylo doplněno objekty a výzdobou v berberském stylu. Expozice získala bezpečnostní prvky tak, aby splňovala nové legislativní a veterinární požadavky pro chov lvů. Náklady dosáhly výše 31 milionů korun, město Plzeň se podílelo investicí ve výši 19 milionů korun.

Představení modernizovaného výběhu pro lvy v Plzni (fotografie: M. Pecuch)

Při slavnostním představení si nový výběh vyzkoušeli tři lvi – nejstarší samec Mates a jeho téměř dvouletí potomci Fazan a Farida. Expozici však začnou trvale užívat až za přibližně tři týdny poté, co se dobře zakoření tráva a ostatní vegetace. Druhou část lví smečky – samici Tamiku a v květnu tři narozená koťata – návštěvníci zatím neuvidí. Spojení s první částí smečky bude možné nejdříve po 80 dnech věku koťat a především poté, co to situace ve lví skupině dovolí.

Důležitého okamžiku v historii plzeňské zoologické zahrady se zúčastnila řada významných hostů, mezi nimi byli primátor města Plzně Pavel Šindelář a jeho první náměstek Roman Zarzycký, do jehož gesce zoologická zahrada patří.

„Je důležité zmínit, že plzeňská zoologická zahrada je nejvíce navštěvovaným turistickým místem v Plzni, jen minulý rok ji navštívilo přes 476 tisíc lidí. A dobře víme, že to bylo ještě v době zasažené pandemií covidu-19. Jsem rád, že i v tomto období vznikaly plány na modernizaci výběhu lvů berberských. To, co zde vidím, je velmi pěkné, děkuji zoologické zahradě i firmám, které se na stavbě podílely. Jako město Plzeň budeme dále přispívat k tomu, aby se zahrada zlepšovala, proto jen roční provozní příspěvek města činí téměř 80 milionů korun, další podpora je ve formě investic,“ uvedl při slavnostním otevření expozice primátor Pavel Šindelář.

Představení modernizovaného výběhu pro lvy v Plzni (fotografie: M. Pecuch)

„Před pár lety jsme překonali návštěvnický rekord, zoo je opravdu pro návštěvníky Plzně nejatraktivnějším místem, moje děti sem také rády a často chodí, znají četná zákoutí a mohu jen potvrdit, že naše zahrada je neuvěřitelně se rozvíjející místo. Poděkování patří všem zaměstnancům a celé zahradě za to, že plzeňská zoo takto vzkvétá, a přeji, aby se dál chov lvů berberských dařil tak jako v posledních letech,“ řekl první náměstek Roman Zarzycký.

Představení modernizovaného výběhu pro lvy v Plzni (fotografie: M. Pecuch)

Zoologická zahrada začala výběh rekonstruovat v listopadu 2021, úpravami prošlo i okolí a související objekty – postavena byla nová separační klec pro lvy, rajská zahrada, informační objekt, vyhlídka, berberská věž a stan. „Naším záměrem bylo tyto doplňkové objekty koncipovat v berberském stylu s informacemi o této kultuře a o tom, jaký vliv na ni lev berberský měl. Přesahem této myšlenky je část věnovaná informacím o výskytu lva v českých dějinách a české heraldice. Rajská zahrada tak obsahuje ornamenty nebo kašnu a je vybudovaná podle stylu a pravidel arabských zahrad. V domku návštěvníci uvidí v expozici například ručně malované mísy a další nádoby na přípravu jídla, nechybí další předměty denní potřeby a textilie,“ řekl ředitel Zoologické a botanické zahrady města Plzeň Jiří Trávníček. Doplnil, že velké změny při rekonstrukci zaznamenal i vodní příkop, který je 2,5 metru hluboký a až 9 metrů široký. Vyhlídka je dlouhá 26 metrů.

Představení modernizovaného výběhu pro lvy v Plzni (fotografie: M. Pecuch)

Na velkém množství nových naučných panelů se návštěvníci mohou dočíst o Berberech, lidech a přírodě severní Afriky, a mnoho informací o lvech, jejich roli v přírodě a způsobu chovu v zoo i o samotném plzeňském chovu.

Lvi berberští jsou v Plzni chováni od roku 2002, kdy vznikl stávající výběh. Do té doby v zoo žili pouze lvi pustinní neurčeného poddruhu v klecích a od roku 1974 nedošlo k odchovu. Lvi berberští se v Plzni množí od roku 2016. Dosud bylo odchováno osm mláďat. Předposledním – Fazanovi a Faridě budou 4. srpna 2022 dva roky a žijí nyní spolu s rodiči Matesem a Tamikou. Poslední odchov je z 9. května 2022, kdy přišla na svět tři lvíčata.

Představení modernizovaného výběhu pro lvy v Plzni (fotografie: M. Pecuch)

Text: Eva Kriegerová

Fotogalerie

Plzeňská zoo modernizovala výběh pro lvyPlzeňská zoo modernizovala výběh pro lvyPlzeňská zoo modernizovala výběh pro lvyPlzeňská zoo modernizovala výběh pro lvyPlzeňská zoo modernizovala výběh pro lvyPlzeňská zoo modernizovala výběh pro lvyPlzeňská zoo modernizovala výběh pro lvyPlzeňská zoo modernizovala výběh pro lvyPlzeňská zoo modernizovala výběh pro lvyPlzeňská zoo modernizovala výběh pro lvyPlzeňská zoo modernizovala výběh pro lvyPlzeňská zoo modernizovala výběh pro lvyPlzeňská zoo modernizovala výběh pro lvyPlzeňská zoo modernizovala výběh pro lvyPlzeňská zoo modernizovala výběh pro lvyPlzeňská zoo modernizovala výběh pro lvyPlzeňská zoo modernizovala výběh pro lvyPlzeňská zoo modernizovala výběh pro lvyPlzeňská zoo modernizovala výběh pro lvyPlzeňská zoo modernizovala výběh pro lvyPlzeňská zoo modernizovala výběh pro lvyPlzeňská zoo modernizovala výběh pro lvyPlzeňská zoo modernizovala výběh pro lvyPlzeňská zoo modernizovala výběh pro lvyPlzeňská zoo modernizovala výběh pro lvyPlzeňská zoo modernizovala výběh pro lvyPlzeňská zoo modernizovala výběh pro lvyPlzeňská zoo modernizovala výběh pro lvyPlzeňská zoo modernizovala výběh pro lvyPlzeňská zoo modernizovala výběh pro lvyPlzeňská zoo modernizovala výběh pro lvyPlzeňská zoo modernizovala výběh pro lvyPlzeňská zoo modernizovala výběh pro lvy

Zveřejněno: 28. 6. 2022, Martin Pecuch

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688