Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Práce  |  28.06.2022 15:31:10

Pouze třetina zaměstnanců se aktivně vzdělává, čtyřnásobně stoupl zájem o měkké dovednosti

Téměř polovina zaměstnanců je přesvědčena o tom, že si se svými znalostmi a dovednostmi vystačí i za pět let, nejčastěji jde o lidi z výroby. Naopak více než třetina pracujících se aktivně vzdělává, aby si zachovala atraktivitu na trhu práce i v budoucnu. Nejčastěji si čeští zaměstnanci rozšiřují odborné znalosti a zaměřují se nové technologie a měkké dovednosti. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu zaměstnaneckých preferencí personální agentury Grafton Recruitment.

Čím méně kvalifikovaná pozice, tím více se pracovníci domnívají, že si se svými znalostmi a dovednostmi vystačí i v budoucnu. Zatímco ve výrobě si 6 lidí z 10 myslí, že jejich znalosti a dovednosti budou dostačující i za pět let, v IT jsou o tom přesvědčeni pouze 2 z 10. Bez ohledu na obor se 42 % respondentů průzkumu domnívá, že jim aktuální schopnosti stačit nebudou. Aktivně se však vzdělává jen 35 % dotázaných, zbytek to zatím neřeší.

„Ve výrobním sektoru si jen necelá pětina zaměstnanců myslí, že jejich dovednosti nebudou za pár let dostačující. Je to však právě jejich práce, které se postupující automatizace dotkne velmi výrazně. Nejvíce si tuto skutečnost uvědomují zaměstnanci v IT, kteří vidí, jak rychle technologie postupují vpřed například v oblasti umělé inteligence a automatizace procesů,“ vysvětluje Martin Malo, ředitel Grafton Recruitment a GI Group. Digitální transformaci a zavádění nových technologií urychlila pandemie koronaviru. Aby však bylo možné tyto nové technologie v provozu obsloužit, bude třeba, aby se s nimi lidé naučili pracovat.

Zvýšený zájem o měkké dovednosti

Svůj obor studuje více do hloubky 62 % pracovníků a 60 % se rozvíjí v nových technologiích. Právě ty podle Světového ekonomického fóra do roku 2025 změní až 85 milionů pracovních míst po celém světě. Nové pozice budou souviset s dělbou práce mezi stroji a lidmi a budou vyžadovat porozumění tomu, jak lze digitální technologie používat. V měkkých dovednostech se zdokonaluje 40 % zaměstnanců, což je o téměř čtyřikrát více než o rok dříve. „Již dnes dokáží technologie převzít řadu rutinních výrobních a servisních úloh, a právě proto se zvyšuje poptávka po dovednostech, které technologie nezvládnou. Mezi dovednosti budoucnosti tak patří nejen digitální znalosti, ale také schopnost komunikace nebo kritické a analytické myšlení,“ vysvětluje Martin Malo. Pouze přibližně desetina dotazovaných se rekvalifikuje nebo studuje jiný obor. Dle Světového ekonomického fóra bude přitom rekvalifikaci potřebovat do roku 2025 až 50 % všech zaměstnanců.

Téměř třetinu lidí podporuje zaměstnavatel v rozvoji a vzdělávání

Až 31 % zaměstnanců uvádí, že je zaměstnavatel podporuje v jejich rozvoji a vzdělávání. Nejvíce investují do těchto aktivit firmy z oboru IT (57 %) a podnikových služeb (50 %), nejméně z výroby. Důraz sektoru IT a podnikových služeb na vzdělávání svých zaměstnanců se odráží i v nadprůměrném počtu hodin školení poskytnutých každému zaměstnanci, dle asociace ABSL se letos zvýšil na 50 hodin ročně. „Aby zůstaly společnosti konkurenceschopné, měly by se samy postarat o kontinuální vzdělávání svých pracovníků a investovat do potřebných školení, certifikací nebo vzdělávacích programů. Ve chvíli, kdy se začnou měnit požadavky na zaměstnance a potřeba budou nové dovednosti, se to vyplatí oběma stranám,“ dodává Martin Malo.

O průzkumu
Průzkum byl zrealizován formou online dotazování v průběhu února 2022, tedy v době, kdy trh ovlivňovaly dozvuky pandemie Covid-19, nikoliv však ještě konflikt na Ukrajině a s ním spojená uprchlická krize. Do průzkumu se zapojilo 1 500 respondentů z celé České republiky.


Grafton Recruitment, s.r.o. byla založena v roce 1994 a v současné době je zastoupena 14 pobočkami po celé ČR: v Praze, Brně, Jihlavě, Ostravě, Ústí nad Labem, Českých Budějovicích, Plzni, Zlíně, Liberci, Olomouci, Hradci Králové a Kolíně. Grafton Recruitment nabízí efektivní řešení v otázkách náboru, ať už se jedná o jednorázové vyhledání zaměstnance nebo velkoobjemové nábory pro soukromý i veřejný sektor. Specializuje se dále na agenturní zaměstnávání formou dočasného přidělování. Připravuje také na míru řešení outsourcingu nebo kompletní zajištění servisu náboru řízením celého procesu jako hlavní dodavatel.
Patří rovněž mezi přední poskytovatele outplacementových služeb a poradenství nebo výběru zaměstnanců pomocí assessment center, speciálních testů a dodatečně nabízí poradenský servis v oblasti lidských zdrojů. Grafton Recruitment je součástí Gi Group. 



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Práce:

Čt   9:16  BDO: Zaměstnávání dohodářů bude výhodné, ale jen když je firmy zaregistrují jako... BDO Česká republika (BDO Česká republika)
Po 12:19  Firemní benefity v roce 2024 Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)
11.04.2024  Když se dlouho nedaří získat nové zaměstnání Hays plc (Hays plc)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688