Miroslav Novák (AKCENTA CZ)
Okénko investora  |  28.06.2022 14:35:10

Koruna zůstane pod silným vlivem České národní banky

Kurz koruny bude během léta a pravděpodobně i po celou druhou polovinu letošního roku silně svázán s měnovou politikou České národní banky (ČNB) a s aktivitou ČNB na devizovém trhu. Vzhledem k významným personálním změnám v bankovní radě ČNB od začátku července je navíc vývoj koruny zatížen velkou dávkou nejistoty a to téměř výhradně směrem ke slabšímu kurzu koruny. V určitém slova smyslu se tak vracíme zpět do období 2013 – 2017, kdy o kurzu koruny primárně nerozhodovaly tržní síly, ale sedmičlenná bankovní rada ČNB.

ČNB od 12. května aplikuje intervence na devizovém trhu a podle mých odhadů mohla proti oslabování doposud vynaložit již přes 7 miliard eur (oficiální přesná čísla budou zveřejněna se zpožděním v tzv. devizových obchodech ČNB). Klíčové nyní je, zda obměněná bankovní rada ČNB bude v intervencích na podporu koruny pokračovat i během léta a pokud ano, tak za jakých podmínek. Nastávající nový guvernér A. Michl dopředu avizoval, že navrhne ponechat úrokové sazby stabilní po určitou dobu, když společně s O. Dědkem nechce sazby dále zvyšovat. Michl je zároveň odpůrcem aktivního zasahování ČNB do kurzového vývoje, když preferuje čistě tržní vývoj. To je rozdíl oproti Dědkovi, který se aktivnějšímu zásahu ČNB na devizovém trhu podle všeho nebrání. S otazníkem je to, jak se k intervencím postaví nové centrální bankéřky E. Zamrazilová a K. Kubelková a nový člen J. Frait. Velmi důležité tak bude během července sledovat postoj jmenovaných centrálních bankéřů k devizovým intervencím, přičemž hodně v tomto směru napoví měnověpolitické jednání bankovní rady, které se uskuteční 4. srpna a na němž bude k dispozici nová makroekonomická prognóza.

Důvody pro slabší korunu

Stagflační vývoj domácí ekonomiky

Domácí ekonomika aktuálně jednoznačně směřuje ke stagflačnímu vývoji. Ve druhé polovině letošního roku lze očekávat pokles hrubého domácího produktu HDP (technicky je hospodářská recese definována jako mezikvartální pokles HDP po dvou po sobě jdoucích čtvrtletích). Zároveň je nutné v tomto období nutné počítat s velmi vysokou inflací, přičemž nelze vyloučit, že kvůli prudce zdražujícím potravinám bude inflace nakonec kulminovat až v závěru letošního roku. Pokud by koruna vůči euru začala výrazněji oslabovat, tak by skrz ještě vyšší dovozní ceny meziroční růst spotřebitelských cen zamířil nad 20 %. Stagflační vývoj domácí ekonomiky by byl ještě výraznější, pokud by došlo k definitivnímu zastavení dodávek ruského zemního plynu.

Schodková obchodní bilance

Pro oslabování koruny hovoří i bilance zahraničního obchodu. Přebytková bilance zahraničního obchodu se zbožím je aktuálně minulostí, když za první čtyři měsíce letošního roku obchodní bilance vykázala schodek 37,9 mld. korun. Exportní strana je zatížena problémy v dodavatelských řetězcích a importní strana extrémně prudkým růstem cen komodit. Schodkovou obchodní bilanci lze sice označit za dočasný faktor, avšak obrat nepříznivého trendu zahraničního obchodu nelze očekávat dříve než v příštím roce.

V eurozóně se začnou zvyšovat úrokové sazby

Evropská centrální banka (ECB) na červnovém zasedání jasně avizovala, že s ohledem na rychle rostoucí inflaci začne od 3. čtvrtletí zvyšovat úrokové sazby. Pokud ČNB nebude ve druhé polovině roku dále zvyšovat úrokové sazby, tak se do široka rozevřený kladný úrokový diferenciál ve prospěch koruny začne pomalu zužovat. Právě úrokový diferenciál je s možností hospodářské recese v eurozóně dalším faktorem pro slabší korunu.

Dva scénáře vývoje koruny vůči euru

Základní scénář

ČNB bude korunu podporovat intervencemi a v případě potřeby i dalším zvýšením úrokových sazeb. Na horizontu 1,3 a 6 měsíců lze proto očekávat stabilní kurz v průměru na úrovni 24,70 CZK/EUR, tj. podobný charakter obchodování jako v červnu. Koruna bude mít následně větší prostor k posílení až v příštím roce poté, co začnou odeznívat inflační tlaky, stabilizuje se situace v zahraničním obchodu a zlepší se hospodářské vyhlídky v domácím i ve vnějším prostředí.

Alternativní scénář

ČNB nechá na korunu více působit tržní síly a k intervencím se uchýlí jen v případě výraznějšího oslabení české měny. V tomto případě by pravděpodobně došlo k prudkému oslabení koruny z aktuálních hodnot směrem k hladině 26 CZK/EUR, kde by již ČNB pravděpodobně intervencemi zasahovala. K výraznějšímu posílení koruny by následně došlo až v příštím roce poté, co začnou odeznívat inflační tlaky, stabilizuje se situace v zahraničním obchodu a zlepší se hospodářské vyhlídky v domácím i ve vnějším prostředí.

EURCZK

1M

3M

6M

12M

Základní scénář

24,7

24,7

24,7

24,5

Alternativní scénář

25,5

26,0

26,0

24,5


 

Miroslav Novák

Miroslav Novák

Vystudoval obor Finance na Vysoké škole ekonomické v Praze a Finance a finanční služby na Vysoké škole finanční a správní. Zkušenosti v oblasti bankovnictví načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti AKCENTA. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kursů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média.


AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 46 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz/



Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Čt   9:26  Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje? Mgr. Timur Barotov (BHS)
17.04.2024  Válečný scénář: Bude benzín za 45 Kč? Petr Lajsek (Purple Trading)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688