Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  27.06.2022 20:03:45

Latinská Amerika láká velké kryptohráče, i když dokáže být zrádná

Ilustrační obrázek | zdroj 123rf.com

V Latinské Americe se čím dál více do popředí zájmu uživatelů dostává kryptografický průmysl. Průkopníkem na poli kryptoměn je dozajista Salvador, který šel již dokonce tak daleko, že kryptoměnu bitcoin uzákonil jako zákonné platidlo. Salvadorským přístupem se inspirují také ostatní státy v regionu, když Chile také vede debatu o přijetí bitcoinu jako zákonného platidla. Nutno však podotknout, že přímo k uzákonění zřejmě nedojde a Chile se spíše vydá japonskou cestou, kdy je naprosto legální platit za služby a zboží prostřednictvím bitcoinu, ale přitom neexistuje žádný předvídatelný záměr, že by se Japonsko chystalo přijmout bitcoin za zákonné platidlo. Chile však není jedinou zemí Latinské Ameriky, ve které se horlivě uvažuje o širším přijetí kryptoměn, potažmo bitcoinu jako alternativní platební metody v běžném obchodním styku. Obdobné debaty se vedou např. v Brazílii či Argentině.

Argentina v popředí zájmu

Zvyšující se povědomí o kryptografickém průmyslu v této části světa nutí čím dál větší hráče, aby se o dění na tomto trhu minimálně zajímali, popřípadě na ně rovnou vstoupili a otevřeli si zde své akvizice. To je třeba případ jedné z největších světových kryptoburz Bybit, která podle objemu uzavřených obchodů uzavírá první desítku. Ta se rozhodla rozšířit pole působnosti o argentinské trhy. Spouští zde svou platformu, aby usnadnila tamním zájemcům přístup ke kryptoměnám, popřípadě k transakcím v oblasti decentralizovaných financí. Zároveň s tím vytvořila speciální tým, který bude určen pro podporu uživatelů v Argentině. Samozřejmostí bude jazyková mutace dané platformy do mateřského jazyka Argentinců, tedy do španělštiny.

Argentinci se čím dál více poohlížejí po kryptoměnách poté, co tamní vláda stanovila maximální limity na směnu argentinského pesa na dolar, zavedla kontrolu směny cizí měny a zmrazila ceny. Jedná se opatření, kterými se snaží přímo bojovat proti rostoucí inflaci, která již přesáhla 51 %. Problém je však v tom, že vláda nemá mechanismy, jak vymáhat zavedené restrikce, a tak se v zemi jednak rozmohla šedá ekonomika, kdy zboží získáte jen takříkajíc pod rukou a za mnohem dráž, ale navíc disponuje přebujelým státním aparátem, které dokonce dosáhlo takové míry, že jeho provoz nestačí financovat ani příjmy z daní. Argentina se tak musí více a více zadlužovat, což již začíná být nezvladatelné a tak se tento latinskoamerický stát velmi rychle blíží k finančnímu útesu.

Není se tak co divit, že za těchto podmínek hledají Argentinci alternativní cesty, jak zachovat alespoň částečně nějakou hodnotu svým úsporám. Hromadný úprk od pesa k dolaru celou situaci zhoršuje, kdy slábnoucí peso prodražuje obsluhu státního dluhu. Naopak úprk ke kryptoměnám se do kurzu argentinského pesa nepromítá. Společnost Bybit dokonce Argentince láká tím, že uživatelé, kteří se zaregistrují do 11. července budou mít neomezený přístup ke všem funkcionalitám platformy a roční procentuální výnos (APY – annual percentage yield) ve výši až 22 % na vklady v kryptoměně Dai. Jestli se kryptoburza uchytí, se teprve uvidí v budoucnu.

Světové kryptoburzy v centru dění

Bybit vstupuje na značně rozkolísaný trh. Své by o tom mohla vyprávět kryptoměnová burza Uphold. Tato kryptoburza působí ve více než 184 zemích, ale z Venezuely se nyní stahuje. Doplácí jak na vývoj na tamních finančních trzích, kdy inflace hluboce přesáhla 800 %, což vedlo k vytvoření šedé zóny, tak na restrikcích, které zavedla jednak samotná venezuelská vláda, a k tomu také doplácí na uvalené sankce, které jsou pro tuto kryptoburzu čím dál více složité a obtížné na dodržování. 

V rámci podřízení se sankcím již byly některým uživatelům účty zmrazeny a ti k nim ztratili přístup. Ruku v ruce s tím kryptoburza Uphold žádala uživatele, aby dokládali účel provedených transakcí. Aktuálně pak už neumožňuje novým uživatelům z Venezuely otevírat účty a vyzvala uživatele, aby vybrali své prostředky do 31. července prostřednictvím bankovních účtů propojených s jejich účty, nebo prostřednictvím transakcí s kryptoměnami. Zároveň upozorňuje, že účty s nulovým zůstatkem budou burzou automaticky uzavřeny.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Po 10:42  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)
04.04.2024  Objem obchodů s kryptem stoupl o třetinu na 1,1 miliardy Martin Stránský (WBTCB)
04.04.2024  Vývoj ekosystému Etherea jako globální finanční infrastruktury Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688