mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  27.06.2022 13:43:00

Ministr Jan Lipavský jednal s emirátskou státní ministryní pro zahraniční spolupráci

Ministr Jan Lipavský jednal s emirátskou státní ministryní pro zahraniční spolupráci

27.06.2022 / 13:34 | Aktualizováno: 27.06.2022 / 13:43

Ve čtvrtek 23. června 2022 přijal ministr zahraničních věcí Jan Lipavský státní ministryni pro zahraniční spolupráci Spojených arabských emirátů paní Reem Ebrahim al-Hashimi. Následně s emirátskou návštěvou jednal i náměstek ministra Martin Tlapa. Kromě výměny názorů na aktuální bilaterální a mezinárodní témata bylo podepsáno memorandum o porozumění mezi ministerstvy zahraničí o zájmu uskutečňovat politické konzultace.

Šéf české diplomacie a emirátská státní ministryně diskutovali o možnostech dalšího prohlubování bilaterální ekonomické i politické spolupráce, vč. návštěv nejvyšších představitelů. Ministr informoval o prioritách nadcházejícího CZ PRES v oblasti zahraniční politiky, kde jedním z hlavních témat bude i rozvoj strategické spolupráce EU se zeměmi Zálivu. Pan ministr Lipavský také prezentoval pozice ČR k ruské agresi na Ukrajině a vyzdvihl význam diplomatických jednání k zajištění jednotného postupu mezinárodního společenství. V rámci diskuze o dopadech ruské agrese na Ukrajině na energetickou i potravinovou bezpečnost ve světě emirátská ministryně sdělila, že SAE vždy prosazovaly dodržování Charty OSN a trvání na principu nedotknutelnosti teritoriální integrity, podporují tedy jednotný přístup mezinárodního společenství.

Náměstek Tlapa s emirátskou státní ministryní diskutoval zejména o bilaterální spolupráci. Obě strany mají zájem na rozvoji konkrétních aktivit stanovených v rámci tzv. Road Map, nebo-li společně dojednaného plánu. Hovořili také o vídeňských jednání o osudu jaderné dohody s Íránem (JCPOA). S tímto podle emirátské partnerky souvisí i obavy SAE o vlastní bezpečnost a prioritní zájem země o spolupráci v obranném průmyslu.

Paní státní ministryně vysoce ocenila českou prezentaci na nedávno skončené světové výstavě EXPO Dubai, kde ji zaujalo zaměření na zelené a udržitelné technologie.

SAE jsou 3. největší ekonomikou v regionu Blízkého východu a Severní Afriky. Jedná se současně o nejdiverzifikovanější ekonomiku v rámci zemí Zálivu. Významným impulzem k oživení ekonomiky po pandemii Covid-19 byla realizace světové výstavy EXPO Dubai. Současný ekonomický růst souvisí s rozsáhlou digitalizací, zaváděním služeb 5G, růstem elektronického obchodování a obecně vládou prosazovaným rozvojem moderních technologií. Pro ČR jsou SAE po Izraeli nejvýznamnějším obchodním partnerem v regionu Blízkého východu. Zajímavé příležitosti k dalšímu prosazení se českých firem na emirátském trhu leží v sektorech dopravy (autoprůmysl, železnice, související infrastruktura), ICT, elektrotechnice a v obranném průmyslu.

Ministr Jan Lipavský jednal s emirátskou státní ministryní pro zahraniční spolupráci

Ministr Jan Lipavský jednal s emirátskou státní ministryní pro zahraniční spolupráci


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688