NN Investment Partners (NN Investment Partners)
Makroekonomika  |  27.06.2022 12:08:17

Komentář ke zvýšení sazeb ČNB 22. června 2022

Ve středu 22. června se konalo poslední zasedání bankovní rady ČNB ve starém složení. V souladu s očekáváním bylo odhlasováno další výrazné zvýšení sazeb, tentokrát o 125 bodů. Čtrnáctidenní repo sazba tak vzrostla na úroveň 7,0 %, kde byla naposledy před vstupem České republiky do NATO či do EU.

Rozdíl k depozitní úrokové sazbě eurozóny, která je stále -0,5 %, stoupl na sedm a půl procenta. To se v historii společné evropské měny existující od 1. ledna 1999 ještě nestalo. Navíc podobné tempo zvyšování úrokových sazeb, tedy o 6,75 % vzhůru za jeden rok, česká ekonomika nepamatuje od roku 1997, kdy ČNB neúspěšně bojovala za udržení koruny.

Navzdory všem výše uvedeným rekordům je česká inflace stále vysoká, roste rychleji než v eurozóně a nejeví známky zpomalení. Od června 2021, kdy ČNB se zvyšováním sazeb začala, vzrostla česká meziroční míra inflace z 2,8 % na 16,0 %. Mezitím na Slovensku, kde platí euro a krátkodobé úrokové sazby se ještě nezměnily, se meziroční míra inflace zvýšila z 2,9 % na 12,6 %. Česká koruna proti euru ve stejnou dobu posílila o zhruba 70 halířů, v nízkých úrokových sazbách a ve slabé měně tedy očividně český inflační problém není.

Paradoxní je, že české dlouhodobé úrokové sazby reagovaly na mírně vyšší než očekávané zvýšení sazeb dramatickým poklesem. Více než rok decimované dluhopisy v cenách silně vzrostly a česká koruna vůči euru mírně oslabila, tedy přesně opačně, než by investor čekal.

Trh nyní očekává, že se krátkodobé úrokové sazby dostanou v listopadu nad 7,6 % a první výrazné snížení přijde někdy za rok. I tak by ale měly krátkodobé sazby už navždy zůstat nad úrokovou sazbu tři procenta, což byla ještě loni před koncem roku tzv. „neutrální sazba“ ČNB poskytující investorům kladný reálný výnos. Svým způsobem tak trh (na rozdíl od ČNB) už nevěří, že by se ještě někdy mohla inflace dostat zpět do dvouprocentního cíle.  

Inu, možná je konec roku 2023, kdy se má dle ČNB inflace přiblížit k dvouprocentnímu inflačnímu cíli, možná až příliš optimistický. Není ale současný investiční horizont „nikdy“ přece jen příliš pesimistický?

 

Vývoj čtrnáctidenní reposazby 19992022

Zdroj: NN IP, Bloomberg, data k 23. 6. 2022

 

Vývoj meziroční inflace za celou dobu existence moderního českého státu (19932022)

Zdroj: NN IP, Bloomberg, data k 23. 6. 2022

 

Prognóza krátkodobých úrokových sazeb

Současná výnosová křivka úrokových swapů je hnědá křivka, modrá je projekce krátkodobých úrokových sazeb z této křivky. Maxima 7,63 % dosáhnou sazby na konci letošního listopadu. Minima 3,89 % by sazby měly dosáhnout v květnu 2031.

Zdroj: NN IP, Bloomberg, data k 23. 6. 2022

 



Zdroj: NN Investment Partners

O NN Investment Partners B.V., Czech Branch

NN Investment Partners B.V., Czech Branch je předním správcem aktiv, který působí v České republice již od roku 1997. Společnost nabízí širokou škálu podílových fondů v české koruně i cizích měnách a zároveň je jedním z investičních center mateřské společnosti NN Investment Partners, pro kterou zajišťuje expertízu v oblasti střední a východní Evropy. Pražský investiční tým spravuje dluhopisová i akciová portfolia a zároveň řídí několik lucemburských podílových fondů zaměřených na region střední a východní Evropy.

Jsme průkopníky společensky odpovědného investování, první fond s touto strategií byl založen již v roce 1999. Za náš přístup k společensky odpovědnému investování a integraci ESG faktorů jsme získali nejvyšší rating A+ od OSN.

Více informací naleznete na www.nnfondy.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688