Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Cestování  |  27.06.2022 12:03:17

Největší kulovité akvárium mají v Praze na Pankráci. Svět medúz se dnes zapsal do Guinnessovy knihy rekordů


Česká republika dnes získala svůj otisk do Guinnessovy knihy rekordů. Vděčí za něj pražskému Světu medúz, který je největší expozicí těchto specifických mořských živočichů v Evropě. Může se zároveň pochlubit i unikátním kulovitým akváriem, které bylo do knihy světových rekordů zaznamenáno jako největší na světě. Jak potvrzuje i personál medúzária, mít v péči tak exkluzivní kousek s sebou přináší i mnoho starostí.

Zápis kulovitého akvária ve Světě medúz byl původně plánován už na rok 2019, kdy byla expozice na střechách OC Arkády Pankrác zároveň zpřístupněna veřejnosti. Původní plán se ale musel změnit v důsledku restrikcí vyplývajících z globální pandemické situace. Ve středu 22. června 2022 ale dlouhé čekání skončilo. Slavnostní zápis byl proveden za přítomnosti Joanne Brent, jedné z komisařek Guinness World Records a dalších tváří českého showbusinessu. Za všechny patrony tohoto zápisu jmenujme moderátora Tomáše Zástěru, modelky Lucii Váchovou, Elišku Bučkovou a Kristýnu Schickovou a v neposlední řadě zpěvačku Elizabeth Kopeckou a trosečníky Nathana Dzabu a Martinu Helis.

„Otevření Světa medúz bylo s naším obchodním centrem koordinováno už od počáteční fáze projektu. Našim zákazníkům se stále snažíme nabízet různé možnosti vyžití a zpestření klasického nakupování. Proto mám velikou radost, že se medúzáriu tak daří a že je velmi vyhledávanou destinací nejen pro rodiny s dětmi. Zápis do Guinnessovy knihy rekordů jsme taktéž pomáhali organizačně zprostředkovat a já jsem ráda, že konečně po několika letech odkladů proběhl,“ říká Denisa Gálová, ředitelka OC Arkády Pankrác.

„Na den zápisu našeho akvária do Guinnessovy knihy rekordů jsme čekali prakticky od otevření. Bohužel pandemická situace nám moc nepřála a jsme rádi, že to dnešní den vyšlo. To, že se největší expozice medúz nachází zrovna v Praze na Pankráci, je už samo o sobě unikátní. Zároveň jsme pravděpodobně jediným zařízením na světě, které chová tak specifické mořské živočichy v podmínkách vnitrozemského státu, který nemá přístup k moři. Tento zápis do Guinnessových světových rekordů nám potvrdil naši unikátnost, a to nejen v evropském, ale nyní již ve světovém měřítku,“ podotýká Jiří Remsa, výkonný ředitel Světa medúz.

 

Předmět samotného zápisu – akvárium ve tvaru koule – je specifické tím, že jde o největší exemplář kulovitého typu na světě, který zároveň poskytuje domov mořským živočichům. Nádoba jako taková má obsah 1 653 metrů krychlových a vejde se do ní celkem 1 653 litrů vody. Koule je vyrobena ze speciálního kompozitového materiálu, který musí nutně vydržet výrazný tlak. Samotná manipulace s akváriem je podle chovatelů velmi náročná – specifické parametry znamenají komplikovanou filtraci i údržbu.

„Medúzy se vyznačují velmi ojedinělou prostorovou orientací. To je hlavní důvod, proč u nás nenajdete akvária ve tvaru kvádru nebo krychle. Medúzy ve vodě v podstatě levitují a jen se na volno nechají unášet proudem – neumí totiž plavat. Pokud by byly zavřeny v nádobě jiného než kulovitého tvaru, zvýšilo by se riziko, že se zaseknou, což je může ohrozit na zdraví i životě,“ přibližuje Remsa obtíže chovu medúz.

Ve Světě medúz návštěvníci najdou celkem 36 designových akvárií a v nich tisícovky zástupců z říše medúz. Ve vývojových stanicích je v současnosti umístěno na 42 rozličných druhů, přičemž ve veřejně přístupných akváriích se zaměstnanci snaží standardně udržovat zástupce minimálně 30 z nich. Chov tohoto živočišného druhu je ale velmi náročný, což dokládá i fakt, že na slovo vzatých speciálních zařízení na jejich rozmnožování v akvarijních podmínkách je po celém světě pouhých 15. Svět medúz patří vzhledem k široké druhové škále mezi tři nejpovolanější z nich.

Jiří Remsa nastínil i další specifika, která musejí mít chovatelé medúz za všech okolností na paměti. „Medúzy jsou velmi citlivé na kvalitu, teplotu i slanost vody, protože jsou samy z 98 % tvořeny právě vodou. To je poměrně výzva, když je chcete chovat v nepřírodních podmínkách. Musíte také brát zřetel na to, že každý jednotlivý druh si žádá trochu jinou péči. Nemůžete je zkrátka všechny umístit do stejného akvária a čekat, že se jim povede dobře,“ vysvětluje. Podle vědeckých odhadů žije na světě více než 2 tisíce druhů medúz, ale dá se předpokládat, že v nejhlubších částech oceánu jich přežívá ještě daleko víc. Cca 70 druhů je jedovatých – některé z nich jsou k vidění právě i v pražském medúzáriu.

Návštěva Světa medúz v OC Arkády Pankrác nabízí i mnoho dalších příležitostí pro strávení příjemného rodinného odpoledne. V hlavním sále je například k vidění unikátní audiovizuální show, která obepíná největší zdejší akvárium. Možnost občerstvení nabízí přidružená restaurace Bistro medúz, kde se zároveň nachází interaktivní stěna pro děti i dospělé, která umožňuje promítnout si na ni svou vlastní kresbu. Pro nejmladší hosty je pak na střeše k dispozici i trampolínové hřiště, kuličková dráha, prolézačka a skluzavka.










?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688