Lenka Rutteová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  27.06.2022 08:32:43

Penzijní spoření: strategie fondů a jejich zhodnocení za posledních 5 let (2. díl)

Pokračování základního vhledu do světa penzijního spoření. Abychom správně zvolili, do kterého fondu peníze vložíme, případně ke kterému fondu či společnosti přejdeme, je potřeba o samotných fondech nejdříve něco vědět. V prvním díle jsme nahlédli do fondů konzervativních a smíšených, zbývají nám fondy dynamické. Podíváme se i na fondy garantované. V závěru i na placení daně z příjmu v momentu, kdy si z penzijního spoření peníze vybereme nebo je začneme čerpat pravidelně.

První díl povídání najdete na tomto odkazu.

Dynamické penzijní fondy

Dynamické investování je vždy založeno na vysokém možném výnosu, ale při podstoupení vysokého rizika ztráty. Penzijní společnosti se samozřejmě nesmějí pouštět do extrémně riskantních „kousků“ (v tom je omezuje legislativa), ale v rámci dynamické strategie si mohou dovolit mnohem více než u fondů vyvážených (a o konzervativních ani nemluvě).

Velká část dynamických fondů si v názvu nese hlavní investiční složku, a tou jsou akcie. Vedle akciového penzijního fondu se tu ale setkáme i s fondy nazvanými jako „dynamické“, jeden z fondů nese název „růstový“ (od NN). 

Většina prostředků účastníků směřuje do akcií, pouze část je alokována do stabilnějších a likvidních investic, například na peněžní trh, aby měl fond vždycky dostatek hotovosti k výplatám těch klientů, kteří z penzijního spoření právě vystupují (ať už řádně nebo mimořádně). Potkat zde můžeme i drobnější dluhopisovou složku. Prim tu ale vždycky hrají akcie. 

Vývoj investic do akcií je většinou dynamický - dochází jak k velkým růstům, tak i k velkým propadům. Z dlouhodobého hlediska ale dokáží fondy své výsledky poměrně dobře řídit. Vyloženě nevhodný je akciový fond pro to penzijní spoření, které bude trvat již jen rok, dva, případně pět let. Čím déle penzijko trvá, tím více se zvyšuje pravděpodobnost dobrého zhodnocení právě díky dynamické složce. Podívejme se na výsledky za posledních pět let.

V posledních pěti letech se nejlépe dařilo zhodnocování v ČSOB dynamickém fondu, kde průměrně fond vykázal 9,70 % p.a. Pro doplnění dodejme souhrnné zhodnocení od založení fondu, které dosahuje 82,79 % od roku 2013. 

Druhé nejlepší zhodnocení za posledních 5 let vykazuje NN růstový fond, a to 8,37 % p.a. Souhrnně tento fond vykázal 76,61 % zhodnocení od svého vzniku v roce 2013. A úplně nejvyšší celkový součet zhodnocení za dobu své existence vykazuje Conseq globální akciový fond, konkrétně 108,93 % za období od roku 2013. Dodejme ještě, že Conseq částečně garantuje prostředky účastníka. Podstatou garance je fixace zvýšené hodnoty portfolia každých 5 let (v případě volby asistované strategie životního cyklu).

Na opačné straně žebříčku pak je KB dynamický fond (6,15 % p.a. za posledních 5 let) a Allianz dynamický fond (6,24 % p.a. za posledních 5 let). Zcela nejnižší souhrnné zhodnocení pak mají ti, kdo své peníze od roku 2013 vkládají do KB dynamického fondu, a to 46,50 % za období od roku 2013 do současnosti.

Garantované penzijní fondy

Slovíčko „garantované“ už tu bylo zmíněno. Nejde o strategii investování, ale o přístup k úložkám klientů. V případě garance totiž penzijní fond říká, že kdo do něj bude vkládat své prostředky, ten si po řádném ukončení penzijního spoření bude moci ze svého účtu vybrat alespoň tolik, kolik sem sám vložil. Plus příspěvky od státu a případně od zaměstnavatele. 

Jen pozor, do garance se nijak nepromítají poplatky ze správy fondu a za jeho zhodnocení - o ně se celková naspořená částka rok co rok snižuje! Setkat se můžeme i s částečnou garancí, jako jsme viděli u Conseq (viz výše). 

Jak velké jsou poplatky za doplňkové penzijní spoření?

Na závěr si ještě ukažme, kolik za služby od penzijních fondů (potažmo od penzijních společností) zaplatíme. Poplatky jsou účtovány každý rok - a jsou dva. První je za správu. Ten je fondem účtován stále, bez ohledu na to, jak se situace s investicemi ve fondu vyvíjí. Jeho výše se pohybuje od 0,4 % u povinných konzervativních fondů po 1 % u fondů vyvážených a dynamických.

Poplatek ze zhodnocení je odváděn za ten rok, v němž došlo ke kladnému zhodnocení klientem vložených peněz. Pokud dojde ke ztrátě, fond si poplatek nestrhne. Ale jakmile je fond ziskový, strhne si 10 - 15 % z jím generovaného zhodnocení - opět dle typu fondu. Konzervativní berou 10 %, smíšené a dynamické celých 15 %.

Při výběru nesmíme zapomenout ani na daň ze zisku

Když už jsme u nákladů, dodejme ještě výši daně, kterou je nutné odvést při výběru z penzijního spoření. Jde o klasickou daň z příjmů tvořící 15 %. A co se daní? Především zisk (výnosy). To, co účastníkům fond vydělal jak na penězích z jejich vlastních úložek, tak na penězích vložených formou příspěvku zaměstnavatele i příspěvku státu. Zkrátka jakékoliv zhodnocení se stane základem daně. 

Při jednorázové výplatě se zdaní ještě i celé příspěvky zaměstnavatele (nikoliv jen výnosy z nich). Tento krok zákonodárce zvolil proto, že nashromážděné a (v lepším případě zhodnocené) prostředky účastníka penzijního spoření, ale i připojištění, mají sloužit jako pravidelné přilepšení ke starobnímu důchodu. Zaměstnavatel měl své příspěvky od daně osvobozeny právě proto, aby byl motivován přispívat svým lidem na penzi.

Ovšem ne vždy se musí daň platit - od daně z příjmu jsou osvobozeni ti, kdo si nechají penzijní spoření vyplácet postupně, po dobu delší 10 let. Stejný „časový test“ platí i pro penze pozůstalostní, případně pro penzi výsluhovou. Zde podrobněji o zdanění penzijka.

Lenka Rutteová

Lenka se zaměřuje na projekty v oblasti podpory finanční gramotnosti, zejména v osobních financích. Tématy, kterým se věnuje, jsou zejména půjčky, spoření, banking, kolektivní investování, či pojištění, zkrátka vše, v čem by se měl běžný občan být schopen (po finanční stránce) zorientovat. Během doktorátu na EkF VŠB-TU Ostrava a po jeho získání působila jako odborný asistent na téže fakultě, po mateřských dovolených se již plně věnuje psaní textů převážně z oblasti financí. Potkáte ji v magazínech zaměřených na finanční gramotnost, například na Hyperfinance.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po 11:39  Jak vybrat správný rekvalifikační kurz: Průvodce pro začátečníky Tereza Drbohlavová (RekvalifikacniKurzy.cz)
Po 11:09  Jak kombinovat rekvalifikační kurzy s plným pracovním úvazkem? Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)
Po   0:00  Invalidní důchod lze získat na jakoukoliv nemoc Petr Holub (MojeNebankovka)
Ne 21:35  Cena elektřiny roste: Kdy zdraží dodavatelé? Tomáš Vrňák (Ušetřeno.cz)
Pá   0:00  Kratší lhůta pro rodičovský příspěvek Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688