pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Přeprava  |  25.06.2022 11:19:00

V polské Bydhošti vznikají moderní železniční vozy pro Pardubický kraj

Modernizace železničních vozidel pro České dráhy a Pardubický kraj byla hlavním cílem návštěvy hejtmana Martina Netolického, náměstka hejtmana pro oblast dopravy Michala Kortyše, zastupitele Jiřího Ducháčka a zástupců Českých drah ve společnosti PESA v polské Bydhošti. Tento významný výrobce železničních vozidel, mezi která patří mimo jiné známá vozidla typu RegioShark zaměstnává přes 3500 zaměstnanců.

„V souvislosti s naší podepsanou desetiletou smlouvou s Českými drahami řešíme také postupné nasazování moderních železničních vozidel na naše regionální tratě. Jedná se především o vozidla typu RegioShark, která naší cestující velmi dobře znají. Zajímalo nás také, jakým způsobem společnost v rámci vývoje připravuje svá vozidla na alternativní pohony, jako jsou například vodíkové vlaky,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „České dráhy mají s výrobcem podepsanou rámcovou smlouvu na odběr 160 železničních vozidel, z čehož již 66 je objednáno, a to včetně vozidel pro náš kraj, což opět rozšíří počet moderních nízkopodlažních vozidel pro cestující v Pardubickém kraji.

Podle náměstka hejtmana pro oblast dopravy Michala Kortyše je důležité, že nová vozidla přinesou cestujícím jen pozitivní změny. „Jedná se o velmi prostorná a nízkopodlažní vozidla, která již nejen v našem kraji známe a postupně je budeme nasazovat na další regionální tratě tak, abychom postupně opouštěli vozidla řady RegioNova, což jsou modernizovaná vozidla typu 810, která v různých obměnách jezdí desítky let,“ řekl Michal Kortyš. „Co je důležité, tak se tato vozidla umožňují využívat druhou generaci biopaliv, konkrétně příměsi HVO (Hydrogenačně upravený rostlinný olej), tedy syntetické nafty. Jedná se o dohodu společnosti PESA a výrobce motorů, což je pro nás jednoznačně dobrá zpráva,“ doplnil Kortyš.

Pro společnost PESA patří Česká republika v tuto chvíli mezi jednu z cílových a prioritních zemí pro dodávky železničních vozidel. Jedním z cílům společnosti je vyrábět modulární kolejová vozidla, která budou přizpůsobena jednotlivým typům trakcí. Ambicí je také zapojení do vývoje vozidel na vysokorychlostní tratě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688