Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  24.06.2022 06:11:00

Akcie zatím nekupovat, varuje investor Bass

Zakladatel Hayman Capital Management Kyle Bass míní, že s globalizací a outsourcingem se to přehnalo a je třeba politiky, která povede k obratu a menší závislosti na „partnerech, se kterými se těžko spolupracuje“ (viz první část rozhovoru zde). Co investor míní o dalším vývoji na akciových trzích?

Bass poukázal na to, že od chvíle, kdy Fed otočil svou politiku směrem k utahování a změnila se jeho rétorika, prošly světové akciové trhy výraznými ztrátami. Bass se k tomu domnívá, že nahoru akcie nepůjdou po dobu, kdy Fed bude v utahování pokračovat – kdy bude zvedat sazby a prodávat aktiva ze své rozvahy.



Investor míní, že do listopadu tohoto roku akcie nahoru nepůjdou, přijdou spíše další ztráty. Ostatním tedy podle svých slov neradí, aby kupovali na lokálních dnech. Kdy s nákupy začít? „Až Fed začne častěji používat slovo pauza.“ Tedy ve chvíli, kdy americká centrální banka začne indikovat, že by mohlo nastat přerušení procesu zvedání sazeb a prodeje aktiv. K tomu ale Bass dodal: „Možná již byly dosavadní globální ztráty ve výši 30 bilionů dolarů dost vysoké a budou mít dostatečně ochlazující efekt.“

Americká centrální banka je v tuto chvíli „ostře zaměřená na snížení inflace“ a vývoj na trzích skutečně již udělal velkou část práce za Fed. Americké hospodářství se přitom podle experta nevyhne recesi, ta bude ale pouze krátká a mělká. V Evropě pak „o něco hlubší“, což je dáno „problémem v energetickém dodavatelském řetězci“.

Následující graf ukazuje odhady vývoje amerického HDP podle ekonomů (modrá křivka) a podle modelu Fedu v Atlantě. Ten indikuje, že ve druhém čtvrtletí se růst pohybuje u nuly:
01
Zdroj: Twitter

Fed během pandemie „příliš šlapal na plyn“, k tomu se podle Basse přidává efekt velmi špatných rozhodnutí v oblasti energetické politiky. Dodal, že on je 100% pro čisté energie a alternativy k fosilním palivům, „problém ovšem tkví v tom, že takové transformace trvají 40 – 50 let“. Ukazuje se to i na tom, že „jsme rychle kráčeli k solárům a vodním elektrárnám, ale takové alternativy stále představují jen asi 3 % celkového mixu.“

Zdroj: Youtube, CNBC




Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688