Export (export.cz)
Ze světa  |  23.06.2022 16:03:38

Česká firma se chce podílet na zabezpečení jaderné elektrárny v Arménii

ČESKÁ FIRMA SE CHCE PODÍLET NA ZABEZPEČENÍ JADERNÉ ELEKTRÁRNY V ARMÉNII

Arménská jaderná elektrárna Metsamor, která je jedinou na jižním Kavkaze, prochází pravidelnou modernizací. Se svým moderním systémem fyzické ochrany chce na zabezpečení elektrárny participovat také česká společnost Bria Systems. Tato firma na začátku června podepsala v Metsamoru příslušné memorandum o spolupráci.

Jaderná elektrárna Metsamor. Foto: Shutterstock

Jaderná elektrárna Metsamor je klíčovým dodavatelem elektrické energie v Arménii, zajišťuje kolem 40 % tamní spotřeby. V současné době je pravidelně modernizována, včetně obnovy technologie a strukturálních zpevnění elektrárny proti zemětřesení. Přestože elektrárna Metsamor primárně spolupracuje s ruskou jadernou korporací Rosatom, vedení elektrárny je zejména v oblasti renovace, modernizace a monitoringu otevřené možnostem spolupráce i s dalšími partnery, včetně řady českých firem.

ARMÉNSKÁ OBDOBA DUKOVAN

Metsamor se technologií podobá tuzemské elektrárně Dukovany. Jaderná energetika v Arménii i díky tomu představuje pro české firmy už tradičně významnou obchodní příležitost. Mezi firmy, které již navázaly úspěšnou a dlouhodobou spolupráci s jadernou elektrárnou Metsamor, patří zejména Škoda JS nebo ES Group Europe.

Bria Systems je tak další českou firmou, která by mohla získat v Metsamoru zakázku. Chtěla by v budoucnu participovat na zabezpečení areálu elektrárny. Společnost Bria Systems nabízí systém fyzické ochrany „Accur8vision“, založený na technologii brněnské firmy Tacticaware. Současná perimetrová ochrana jaderné elektrárny Metsamor je již zastaralá a Češi nabízejí modernější a spolehlivější technologii, která umožní posílení a zlepšení systému fyzické ochrany arménské jaderné elektrárny. Systém totiž umožňuje prostorovou detekci možných vnějších rizik pomocí moderní technologie LIDAR.

Na začátku června se proto uskutečnila cesta zástupců firmy Bria Systems a velvyslance ČR v Jerevanu Bedřicha Kopeckého do Metsamoru. Delegaci přijal generální ředitel elektrárny Metsamor Eduard Martirosjan. Na závěr jednání bylo podepsáno memorandum o spolupráci. Dalším krokem by tak mělo být rozpracování konkrétního plánu investic do systému fyzické ochrany a jeho zlepšení na moderní úroveň, ideálně s využitím českých technologií.

Sabina Nováková, zástupkyně velvyslance, Velvyslanectví ČR v Jerevanu

Foto: Bria Systems

 

Díky našim firmám o nás ví celý svět

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688