Export (export.cz)
Ze světa  |  23.06.2022 13:51:31

Český bezpilotní letoun monitoruje i mořskou hranici v Malajsii - dělník nebe

DĚLNÍK NEBE: ČESKÝ BEZPILOTNÍ LETOUN MONITORUJE I MOŘSKOU HRANICI V MALAJSII

Bezpilotní letoun od firmy Primoco UAV prochází certifikací podle norem NATO. Jeho výrobce věří, že kompletně český stroj najde uplatnění nejen v bezpečnostních a záchranářských složkách, ale i v civilním provozu.

Kompletní dron vzniká v Praze-Radotíně. Foto: Primoco

Málokterá technologie prošla v poslední dekádě tak mohutným vývojem jako drony. Z hračky pro fanoušky letectví se stal stroj, který ze vzduchu zastane práci, na níž se dříve musely podílet celé týmy expertů: od mapování, monitorování a zaměřování až po pátrání. Tradiční multikoptéry na bateriový pohon jsou dnes našlapané technikou, potýkají se ale s mnoha nevýhodami. Ve vzduchu nevydrží příliš dlouho, mají krátký dolet, a většinou se musí ovládat z místa, kde operují. Existují ovšem stroje, které umí podstatně víc. Jedním z nich je i český bezpilotní letoun Primoco UAV One 150.

„Snad až na zapalovací svíčky si všechno buď vyrábíme sami, nebo si necháváme díly dodávat na zakázku. To platí i o vrtuli a motorech. Ne snad, že bychom byli takoví nadšenci. Ale dlouho jsme na trhu hledali vhodný pohon pro náš letoun a nic nám nevyhovovalo. Tak jsme vyvinuli i vlastní benzínový motor,“ vypráví ve výrobní hale v Radotíně Ladislav Semetkovský, generální ředitel a spoluzakladatel firmy Primoco UAV.

Výsledkem vlastního vývoje je hornoplošník, který se ve vzduchu dokáže udržet 15 hodin, uletět až 2 tisíce kilometrů a šifrované rádiové spojení umožňuje jeho ovládání až na vzdálenost 200 kilometrů. Cestovní rychlost dosahuje 120 km/h a dron dokáže operovat ve výšce až tří kilometrů. Primoco přitom unese třicetikilogramovou zátěž, což český bezpilotní letoun předurčuje k tomu, aby na palubě mohla být umístěna špičková technika. Ve standardní výbavě jde o kameru s denním i nočním viděním a velkým rozlišením, která je plně integrovaná do řídícího systému letounu. Na palubě je i fotoaparát s rozlišením 150 MPix, který je schopen provádět detailní snímky povrchu a rozpoznávat tak objekty o velikosti platební karty. Do volitelné výbavy patří také citlivý radiolokátor od americké firmy Imsar. „Tenhle typ radaru obvykle nosí malé pilotované letouny, které mají samozřejmě neporovnatelně vyšší pořizovací i provozní náklady,“ upozorňuje šéf společnosti Primoco, že výbava se vždy řídí podle zákazníka. Tím mohou být zpravodajské služby, pobřežní stráže, armáda, policie nebo jiní klienti.

KONEC BYZNYSU S RUSKEM

Nápad na sestrojení takového „vzdušného dělníka“ dostal Ladislav Semetkovský před sedmi letyRusku, kde podnikal v mediální branži. „Jsou tam stovky tisíc kilometrů plynovodů a ropovodů, kde je nutné provádět pravidelné inspekce. Dnes se to všechno dělá z vrtulníku, což je pomalé a nákladné. Bezpilotní letoun oproti tomu sám nalétává naprogramovanou trasu,“ vysvětluje. Byznys s Ruskem je již nicméně uzavřená kapitola. Koncem letošního ledna, tedy pár týdnů před ruskou invazí na Ukrajinu, Primoco své působení v Rusku zcela ukončila. Svou dceřinou firmu AO Primoco BPLA prodala a drony stáhla do Česka. „Přišli jsme o zakázky v přepočtu za více než čtvrt miliardy korun, ale bylo to jediné řešení. Náš dron byl veden jako takzvané zboží dvojího užití, tedy pro civilní i vojenské účely. Tím pádem jsme museli žádat o vývozní licenci. A tu bychom v Česku nově nedostali. V Rusku jsme se přitom zaměřovali výhradně na poskytování leteckých prací, ne na prodej letounů,“ líčí Ladislav Semetkovský.

I bez ruského trhu si český výrobce bezpilotních letounů nicméně nevede špatně. Po světě létá asi šedesátka dronů z Radotína, dalších čtyřicet je v různé fázi výroby. A v kanceláří Ladislava Semetkovského se také pomalu vybarvuje mapa světa, kam si zapichuje špendlíky do zemí, kde Primoco získalo nějaké kontrakty. Ten vůbec první komerční přišel z Malajsie. České drony tam koupila soukromá firma, která je pronajímá tamní armádě. Letouny Primoco v Malajsii mimo jiné monitorují mořskou hranici. V létě roku 2020 si navíc radotínská firma kvůli koronavirovým opatřením vyzkoušela, že v praxi lze stroj řídit i z druhého konce planety. Servisní technici se do Malajsie nedostali, a tak letoun na dálku ovládali na vzdálenost 9 700 kilometrů.

Český bezpilotní letoun vydrží ve vzduchu až 15 hodin. Foto: Primoco

ZAMĚŘENO NA BLÍZKÝ VÝCHOD

Několik dronů dodala společnost Primoco také iráckým vládním složkám, dlouhodobě pak cílí na oblast Blízkého východu. Má to svou logiku. Největšími konkurenty na trhu s profesionálními drony jsou pro radotínského výrobce společnosti z USA a Izraele – což řadu muslimských zemí z ideologických důvodů od koupě odrazuje. A pak je tu ještě finanční motiv: Primoco má skvělé letové vlastnosti, nese na palubě špičkovou techniku, samotný letoun je ale díky kompletně domácí výrobě levnější než americké nebo izraelské stroje.

Bezpilotní drony od Primoco by se brzy měly rozlétnout i do jiných koutů světa. „Ještě v létě očekáváme uzavření zakázky na tři letouny v Jižní Americe, tam budeme vůbec poprvé. Další kontrakty jsou na spadnutí v západní Evropě, a také v Africe. Situace na trhu se ale rychle mění, v souvislosti s válkou na Ukrajině registrujeme zvýšený zájem o využití našich dronů, a to především ze strany obranných složek,“ říká Ladislav Semetkovský s tím, že Primoco má 38 distributorů v pětadvaceti zemích světa.

Pro Primoco jsou klíčové dobré reference, které fungují jako ta nejlepší reklama. A také maximální otevřenost. S tou v Radotíně problém nemají: zhruba 13 procent akcií společnosti Primoco se obchoduje na pražské burze, a firma proto pravidelně vydává svůj investiční prospekt. Byznysu pomáhají také nové certifikace, které jsou nad rámec povolení, jež pro provoz bezpilotní letoun nutně potřebuje. Letos v únoru získalo Primoco certifikát EASA LUC v kategorii Specific, který Úřad pro civilní letectví ČR vystavil na základě společných unijních pravidel. Šlo přitom o vůbec první evropský letoun s pevným křídlem, který tento certifikát obdržel. Ve spolupráci s ČVUT pak Primoco pokračuje v rozběhnuté vojenské certifikaci podle norem NATO STANAG 4703. 

PRVNÍ VLAŠTOVKA Z „CIVILU“

Český výrobce bezpilotních letounů by chtěl letos prodat čtyřicet strojů. Nejen vojenským a záchranářským složkám, ale i zákazníkům z civilních řad. První zakázka už se ostatně rodí. Ve spolupráci s norskou firmou Norwegian Special Mission by Primoco rádo zajišťovalo kalibraci letištního radiozabezpečení, úzce specializovanou službu, kterou si pravidelně musí objednávat každé letiště využívající radiové majáky. Letoun Primoco má za sebou úspěšné testy, které loni proběhly na Islandu.

Generální ředitel a spoluzakladatel společnosti Primoco věří, že zájem z „civilu“ bude postupně přicházet i z dalších oblastí. Letoun z Radotína podle něj najde uplatnění všude tam, kde je třeba provádět měření, sledování nebo monitoring ze vzduchu. „My nechceme obrat o práci piloty. Nabízíme ale perfektní doplněk pilotovaných letů. S automatem se dá létat i za špatného počasí, ve dne i v noci, a navíc přesněji než s klasickou helikoptérou nebo letadlem. Je to takový neúnavný dělník,“ uzavírá Ladislav Semetkovský.

BLAHOSLAV HRUŠKA


 

Díky našim firmám o nás ví celý svět

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688