Iva Grácová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  23.06.2022 15:51:51, aktualizováno 15:54:58

Zamítli vám hypotéku? Ještě je tu družstevní bydlení

Průzkumy se shodují, že Češi obecně touží po bydlení ve vlastním. Bohužel pořízení vlastního bydlení se díky vysokým úrokovým sazbám a nařízením ČNB přesouvá do kategorie s názvem „luxusní zboží“. Mladí lidé, kteří chtějí bydlet ve vlastním, tak často odcházejí z banky s prázdnou. I to přispívá ke zvýšenému zájmu lidí o družstevní bydlení, které se pro mnohé stává zajímavou alternativou, jak řešit nedostupnost vlastního bydlení.

Renesance družstevního bydlení v Česku?

Vysoké úrokové sazby, rostoucí ceny nemovitostí a obrovské náklady na bydlení – to všechno jsou faktory, díky kterým se hypotéky stávají nedostupné pro běžné občany. Podle odborníků na trh s bydlením by to mohlo nastartovat zájem lidí o družstevní bydlení. Potvrzují to také tuzemští developeři. Podle nedávné studie společnosti CEEC Research 62 % tuzemských developerů očekává částečně vyšší zájem o nájemní či družstevní bydlení a 34 % se domnívá, že k růstu zájmu dojde určitě. Do budoucna plánuje podle této studie stavět projekty nájemního či družstevního bydlení až 52 % oslovených developerů.

Kompromis mezi komerčním nájmem a osobním vlastnictvím

To je dobrá zpráva pro ty, kteří chtějí vlastní bydlení, ale díky přísnějším podmínkám a vysokým úrokovým sazbám si jej nemohou dovolit. I když je podíl nových družstevních bytů v dokončených novostavbách z pohledu celého trhu stále malý, developeři začínají reagovat na situaci na trhu a nabízejí alternativu těm, kterým v bance zamítli hypotéku.

Jedná se o určitý mezistupeň mezi komerčním nájmem a vlastnickým bydlením. Uživatel bytu není vlastník bytu, ale podílu v bytovém družstvu. A z toho mu plyne nárok na uzavření nájemní smlouvy k bytu. S družstevním bydlením je spojena také silná ochrana práva uživatele, protože má tento způsob bydlení poměrně silnou oporu v legislativě.

Bydlení, na které nepotřebujete hypotéku

Ptáte se, jak jsou projekty družstevního bydlení hrazeny? Zdrojem financí pro výstavbu družstevních bytů jsou částečně členské vklady a částečně úvěr, který si u banky bere družstvo. Zájemce o byt zaplatí družstvu základní členský vklad, který je zpravidla ve výši 25 – 30 % kupní ceny bytu. Nemusí plnit přísné podmínky, které jsou třeba u hypoték. Zpravidla není nutné dokazovat své příjmy a zájemce nemusí ani ničím ručit. Bytový dům totiž kupuje družstvo. Zbytek podílu pak splácí jako klasický nájem po dobu 20 – 25 let, některá družstva nabízejí možnost splácení i 35 let.

Snadné financování úvěrem ze stavebního spoření

Jak už jsme zmínili, při nákupu družstevního podílu stačí zájemci zaplatit zhruba čtvrtinu z ceny bytu. I to představuje při dnešních cenách poměrně vysokou sumu peněz, kterou řeší mnozí zájemci o družstevní bydlení úvěrovým financováním. Financovat požadovanou částku hypotékou není jednoduché, banka vám ji poskytne jen za podmínky, že budete schopni ručit jinou nemovitostí.

Výhodné se jeví v tomto případě speciální produkty stavebních spořitelen v podobě zvýhodněných úvěrů určených přímo k financování družstevního bydlení. Řeč je o překlenovacích úvěrech na bydlení bez zajištění nemovitosti, které se v mnohém vyrovnají klasickým hypotékám.

Úvěr na družstevní bydlení od Buřinky

Se Stavební spořitelnou České spořitelny můžete získat na pořízení družstevního bydlení až 3,5 mil. korun s úrokovou sazbou od 6,09 % p.a. Díky splatnosti až 25 let můžete splátku pohodlně přizpůsobit svým možnostem.

Půjčka ProBydlení od MONETY Stavební spořitelny

MONETA Stavební spořitelna nabízí pro zájemce o překlenovací úvěr na pořízení družstevního bydlení v rámci Půjčky ProBydlení až 2,5 mil. korun s úrokovou sazbou od 7,24 % p.a. Délka splatnosti může být až 25 let.

Úvěr na družstevní bydlení od Raiffeisen Stavební spořitelny

S Raiffeisen Stavební spořitelnou lze získat na financování družstevního bydlení až 2 mil. korun se splatností až 25 let. Úvěr lze získat se sazbou od 5,64 % p.a., pokud si žadatel o úvěr sjedná zároveň pojištění úvěru od Uniqa pojišťovny.

Rychloúvěr od Modré pyramidy

S Rychloúvěrem od Modré pyramidy lze financovat pořízení družstevního bydlení až do částky 2,5 mil. korun s úrokovou sazbou od 5,99 %. Splátky lze rozložit až na 20 let.

ČSOB Stavební spořitelna

Na pořízení družstevního bydlení vám ČSOB pojišťovna půjčí až 2 500 000 Kč bez zajištění s úrokovou sazbou od 7,6 % p.a. Celková doba splatnosti úvěru může být až 20 let.


Iva Grácová

Iva vystudovala obor Národní hospodářství na ekonomické fakultě Vysoké školy báňské – Technické univerzitě v Ostravě. Ve světě bankovnictví a financí se aktivně pohybuje již od roku 2007. Cenné pracovní zkušenosti získala díky svému dlouholetému působení v Citigroup Inc., kde pracovala jako specialista a poradce privátního a investičního bankovnictví. V současné době se věnuje psaní článků a komentářů na aktuální ekonomické dění, spolupracuje jako copywriter převážně s finančními společnostmi a pravidelně svými články přispívá například na finančním portálu Bezvamoney.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)
Út 13:15  Rozšiřujeme nabídku ETF: AI, Indie, obrana a další Marek Pokorný (Portu)
Út   8:00  Před koupí nemovitosti pečlivě kontrolujte rezervační smlouvu Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688