Cianews.cz (ČIA)
Investice  |  20.04.2003 12:14:00

Ekonomicki udalosti t}dne od 13. do 19. dubna



V týdnu od 13. do 19. dubna informovala ČIA o těchto významných ekonomických událostech:

neděle 13. dubna

BRNO - Celkem 65 pokut v celkové hodnotě 2,8 milionu korun udělil v loňském roce v první instanci Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v oblasti dohledu nad zadáváním veřejných zakázek. Výše pokut z pravomocných rozhodnutí za pochybení zadavatelů dosáhla loni 1,757 milionu korun, na správních poplatcích vloni ÚOHS vybral přes tři miliony korun. ČIA o tom informoval předseda ÚOHS Josef Bednář.

pondělí 14. dubna

PRAHA - Finanční úřady jsou připraveny prominout penále a úroky poplatníkům, kteří své daňové nedoplatky z let 19932001 uhradí do konce letošního července. Ministerstvo financí si od tohoto kroku slibuje příliv peněz do státního rozpočtu a snížení daňových nedoplatků.

PRAHA - Elektrárenská společnost ČEZ chce v příštích letech investovat 160 miliard korun do výstavby nových elektráren. V příštím roce rozhodne o umístění a výkonu prvního energetického zdroje, který bude spalovat severočeské hnědé uhlí.

PRAHA - Výkonové mýtné, které pro nákladní vozidla těžší než 3,5 tuny zpoplatní používání českých dálnic podle ujeté vzdálenosti, chce ministr dopravy Milan Šimonovský zavést do tří let. Jak řekl po setkání s německým ministrem dopravy, stavebnictví a bytové výstavby Manfredem Stolpem, hodlá ministerstvo dopravy do konce roku rozhodnout, jaký systém elektronického mýtného je pro Českou republiku nejvhodnější.

PRAHA - Celkem 300 milionů korun uvolní letos vláda na vznik průmyslové zóny Triangle v prostoru bývalého vojenského letiště v Žatci. Dalších 100 milionů poskytne v příštím roce. Od vzniku průmyslové zóny vláda podle ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana očekává vytvoření 10 tisíc přímých a nepřímých pracovních míst.

PRAHA - Již od ledna 2004 vstoupí v platnost balíček novel zákonů upravujících oblast pojišťovnictví. Podle původního návrhu měla novela platit až od počátku roku 2005. Vzhledem k očekávanému vstupu České republiky do Evropské unie v květnu 2004, je podle náměstka ministra financí Eduarda Janoty nutné, aby novela platila dříve než v roce 2005.

úterý 15. dubna

PRAHA - Růst příjmů z cestovního ruchu až o 52 procent po vstupu ČR do Evropské unie (EU) očekává Česká centrála cestovního ruchu (ČCCR). Příjmy by tak v prvních čtyřech letech mohly stoupnout až o 1,6 miliardy dolarů. Podle ČCCR vzroste v tomto období počet návštěvníků ze zemí EU až o 43 procent, což je více než 44 milionů osob. ČIA o tom informovala tisková tajemnice ČCCR Zuzana Domalípová.

PRAHA - Celkem 275 milionů korun investovaly České dráhy v letech 20002002 do vyšší bezpečnosti železničních přejezdů. Nejvyšší investice si vyžádala náhrada 16 přejezdů na I. a II. mezinárodním železničním koridoru mimoúrovňovým křížením dráhy a silnice. ČIA to řekl vedoucí tiskového oddělení ČD Petr Šťáhlavský.

BRNO - Šance českého stavebnictví v souvislosti se vstupem České republiky do Evropské unie výrazně převýší s tím spojená rizika. Shodli se na tom účastníci Evropského stavebního fóra, dominantní akce doprovodného programu Stavebních veletrhů v Brně. Českou republiku prý čekají v následujících letech stavební práce za zhruba tři biliony korun, aby se dostala do deseti let na současnou úroveň vybavenosti Evropské unie.

středa 16. dubna

PRAHA - Vládní návrh novely zákona o spotřební dani odmítla ve třetím čtení Poslanecká sněmovna. Návrh novely zákona počítal například se zvýšením daně u tabákových výrobků ze současných 40 na 44 procent z ceny výrobku.

PRAHA - S vyčleněním dalších 800 milionů korun do Zajišťovacího fondu družstevních záložen počítá poslanecký návrh novely zákona o státním dluhopisovém programu, který ve třetím čtení podpořila Poslanecká sněmovna. Podle vicepremiéra a ministra spravedlnosti Pavla Rychetského tak poslanci odstranili defekt, který do původního zákona sami vložili.

PRAHA - Se zrušením daně z nemovitosti od roku 2004 počítal poslanecký návrh skupiny zákonodárců ODS, který Poslanecká sněmovna v prvním čtení odmítla. Návrh podpořilo pouze padesát poslanců, většinou členů klubu ODS, proti se postavila vládní koalice, která podle poslance za ČSSD Radko Martínka chystá vlastní návrh úpravy daně z nemovitosti.

PRAHA - Celkem 475 milionů korun z fondu Evropské unie ISPA určených na likvidaci následků loňských povodní v oblasti životního prostředí již utratil Státní fond životního prostředí (SFŽP). Jak ČIA řekla mluvčí fondu Lucie Králová, podpory se dočkalo 13 projektů v hodnotě 560 milionů korun.

čtvrtek 17. dubna

PRAHA - Zhruba o korunu za litr by od roku 2005 mohla v České republice stoupnout spotřební daň z benzínu. Vyšší spotřební daň by se měla využít na opravy a budování nových silnic. Návrh zazněl na jednání představitelů vládních koaličních stran, která má na starost přípravu konečného návrhu reformy veřejných financí.

PRAHA - Majetek spravovaný v převážně domácích otevřených podílových fondech se v březnu zvýšil o 1,7 miliardy na konečných 109,4 miliardy korun. Investoři vložili nákupem podílových listů do fondů celkem 6,8 miliardy korun, ale současně zpět prodali podílové listy za 5,1 miliardy. Zhodnocení majetku ve fondech však bylo v březnu téměř nulové. Vyplývá to z březnové statistiky fondů ve správě členů Unie investičních společností (UNIS).

PRAHA - Veřejnou obchodní soutěž na prodej 3,01 procenta akcií státu ve společnosti Transgas dnes vyhlásil Fond národního majetku ČR (FNM). Jediným kritériem pro výběr vítěze je cena, kterou za akciový podíl investor nabídne. V souladu s usnesením vlády fond stanovil orientační cenu tři miliardy korun. ČIA to oznámila tisková mluvčí FNM Zuzana Opletalová.

PRAHA - Projekt výslavby dvou set větrných elektráren v Krušných horách, který připravuje společnost Proventi, se opozdí. Aktualizovaný plán počítá se zahájením výstavby v dubnu 2004 a dokončení v první polovině roku 2006. ČIA to sdělil předseda představenstva Proventi Antonín Rais.

PRAHA - Výplata klientů zkrachovalé Union banky (UB) začne 17. května. Fond pojištění vkladů (FPV) totiž obdržel souhlas ministerstva financí a České národní banky (ČNB) se zahájením těchto výplat. Ty budou prováděny prostřednictvím obchodních míst GE Capital bank. ČIA to řekl místopředseda správní rady FPV Karel Bidlo.

PRAHA - Zapojení českých firem do obnovy Iráku je velmi reálné. Domnívá se to alespoň ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. "Udělám maximum, aby to vyšlo," řekl. České ekonomické zájmy jsou nyní paralelně prosazovány v Kuvajtu spoluprací s prozatímní správou Iráku a ve Washingtonu prostřednictvím českého obchodně ekonomického úseku zastupitelského úřadu.

pátek 18. dubna

PRAHA - S rekordním schodkem 370 milionů korun loni hospodařila Česká televize (ČT). Překonala tak zatím nejvyšší ztrátu z roku 2001, která tehdy dosáhla 352 milionů korun. Na schodku se zřejmě podílel fakt, že televize kalkulovala s vyššími příjmy z reklamy.

PRAHA - Čistého zisku ve výši 4,05 miliardy korun (CAS) dosáhla v loňském roce podle auditovaných hospodářských výsledků Česká pojišťovna (ČP). Oproti předběžnému hospodářskému výsledku jehož objem činil 3,2 miliardy korun, rozpustila pojišťovna rezervy na obecná rizika v objemu 800 milionů korun. ČIA o tom informoval tiskový mluvčí pojišťovny Václav Bálek.

sobota 19. dubna

MOST - První český polygon pro výcvik řidičů za téměř 300 milionů korun se na bývalé důlní výsypce v areálu Autodromu Most začne stavět až během léta. Vládní zmocněnec pro severozápadní Čechy Vlastimil Aubrecht ČIA potvrdil, že stát přispěje na výstavbu moderního zařízení částkou kolem 100 milionů korun, které půjdou z 15miliardové dotace na zahlazení důlní činnosti v kraji.

-joh- -kaj




©ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslověi zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0



Přečtěte si také:

18.08.2022Oznámení o aukci SPP 13 T 19/08 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688