mpsv.cz (MPSV)
Přeprava  |  22.06.2022 18:14:00

Osoby invalidní ve třetím stupni mohou od července jezdit za polovinu běžného jízdného

Od 1. července 2022 začne platit pro osoby invalidní ve třetím stupni nová sleva. Ve vlacích ve druhé třídě a v linkové autobusové dopravě (mimo MHD) si budou  moci kupovat jízdenky za 50 % z obyčejného jízdného. Stačí mít QR kód vydaný  Českou správou sociálního zabezpečení (ČSSZ) a při nákupu jízdenky vybrat nebo  nahlásit příslušný tarif pro osoby invalidní ve třetím stupni.  

Podle ministra dopravy Martina Kupky se napravuje dluh minulé vlády, která slevy na jízdném zavedla bez této skupiny osob. „Vymlouvali se na to, že neexistuje průkaz o invaliditě, podle kterého řidič nebo průvodčí pozná, zda cestující má, nebo nemá nárok  na slevu,“ říká ministr Kupka a doplňuje: „Ukázalo se, že všechno jde, když se chce.  Řešení sice zabralo několik měsíců, nyní ale máme jednoduchý způsob, jak cestující svůj  nárok prokáže a dopravce jej ověří.“ 

Slevu může využít cestující, který se prokáže průkazem totožnosti a platným potvrzením  s QR kódem. Ten dostane buď na pobočce OSSZ (Okresní správa sociálního  zabezpečení, Pražská správa sociálního zabezpečení, Městská správa sociálního  zabezpečení Brno) nebo o něj může požádat elektronicky na ePortálu ČSSZ. Na úřad  může jít i osoba zmocněná. Podrobnosti k vystavení QR kódu popisuje toto instruktážní  video, informace k invaliditě a invalidním důchodům naleznete na webu ČSSZ. 

„Jsem rád, že se nám společnými silami daří plnit další důležitý slib. Tento krok pomůže  řádově desítkám tisíc lidí. Zároveň celý systém děláme tak, aby byl pro všechny  uživatelsky co nejpřívětivější. Je to další pomoc státu, kde jsme přinesli komplexní a moderní řešení. Kus práce odvedla v rekordním čase ČSSZ. Děláme prostě konečně  to, co tu dlouho nešlo,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). 

„Digitalizaci služeb, které jako úřad poskytujeme, považuji za jednu z klíčových priorit  ČSSZ. Naším cílem je umožnit klientům díky ePortálu ČSSZ využívat moderní technologie  naplno a netrávit čas docházením na úřad osobně,“ doplňuje František Boháček, ústřední  ředitel České správy sociálního zabezpečení

Nárok na slevu je možné prokázat v papírové podobě či nejlépe elektronicky – PDF  dokument nebo QR kód uložený v nově upravené mobilní aplikaci OneTicket. „Do aplikace  si QR kód získaný od ČSSZ jednoduše načtete a při všech cestách, a pak už stačí pouze  ukázat spolu s průkazem totožnosti řidiči nebo průvodčímu,“ shrnuje Jan Paroubek, ředitel  státního podniku CENDIS, který vyvinul technologické řešení pro uplatňování nové slevy.  

Pro dopravce vytvořil CENDIS odbavovací aplikaci „CheckTicket – Kontrola dokladu“,  která je k dispozici volně ke stažení jak v Google Play pro zařízení s OS Android, tak v AppStore pro mobilní telefony s iOS.

Informace při nesnázích u prokazování slevy i odpovědi na další otázky poskytnou  nepřetržitě sedm dní v týdnu pracovníci oddělení zákaznické podpory s. p. CENDIS.  Zákazníci se na ně mohou obracet telefonicky na čísle +420 222 266 755 nebo mailem  na info@oneticket.cz. 

Informace pro cestující i pro dopravce jsou již také na webových stránkách státního  podniku CENDIS – Sleva Osoby invalidní ve třetím stupni. 


 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688