Euroskop (euroskop.cz)
Evropská unie  |  22.06.2022 17:03:28

EU se dále sbližuje s Kazachstánem

Rada pro spolupráci mezi Evropskou unií a Kazachstánem se sešla v pondělí po devatenácté. V Lucemburku si obě strany potvrdily vzájemný závazek dále posilovat tento bilaterální vztah. Kazachstán sousedí s Ruskem, proto se i značná část sezení soustředila na válku na Ukrajině.

Spolupráce mezi stranami je ve světle současného geopolitického dění velmi aktuální, proto existuje značná vůle vztah upevňovat. Jedním z těchto projevů vůle je ochota EU otevřít nové cesty spolupráce s Kazachstánem v rámci Evropské petrochemické asociace (EPCA).

Spolupráce v oblasti kritických surovin

EPCA je přední evropská obchodní síť a centrum pro výměnu znalostí pro globální petrochemickou komunitu. Spolupráce EU-Kazachstán by v tomto směru mohla být například v oblasti kritických surovin.

Další příležitostí pro spolupráci by mohly být alternativní trasy, které spojují Asii a Evropu. Tuto potřebu zdůraznil současný geopolitický kontext, také protože konektivita je má jistý strategický význam. I v tomto směru existuje oboustranný zájem o spolupráci.

Konstruktivní duch Kazachstánu

Pokud jde o obchod, EU uvítala pokročilou úroveň hospodářských vztahů mezi stranami. Kazachstán je pro EU hlavní obchodní partner ve Střední Asii a pro Kazachstán je EU nejvýznamnější obchodní partner a zahraniční investor.

EU také uvítala úspěch obchodní platformy EU-Kazachstán zahájenou v roce 2019 a zejména konstruktivního ducha, který Kazachstán projevil při řešení obav ohledně rizik ze strany evropských investorů. Zahraniční obchod mezi partnery se proto bude dále rozvíjet.

Politický dialog EU-Kazachstán

Rada pro spolupráci také poskytla příležitost pro politický dialog, kde strany mimo jiné probíraly otázky řádné správy věcí veřejných, prosazování a ochranu lidských práv a zapojení občanské společnosti.

EU rovněž také uvítala Zelenou agendu Kazachstánu, jeho závazek k zelené transformaci a dosažení uhlíkové neutrality do roku 2060. EU nabídla druhé straně své odborné znalosti a podporu při modernizaci energetického systému s využitím potenciálu slunce a větru.

Sousedské vztahy Kazachstánu a Ruska nejsou v tuto chvíli příznivé. Mezi zeměmi rozhořela tento týden obchodní válka. Rusko omezuje vývoz kazachstánské ropy přes přístav v Novorossijsku. Na to Kazachstán zareagoval pozastavení tranzitu ruského uhlí.

Autorka: Lucie Nalejvačová, Euroskop.cz

Zdroj: Euroskop.cz, Rada EU, Pixabay.com

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688