Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
22.06.2022 15:37:24

Počasí: Horko, v noci na sobotu velmi silné bouřky


 

Pokračuje trend počasí, kdy je ve střední Evropě poměrně horko, teploty stoupají ke 30 °C. Zároveň do horkého vzduchu vstupují studené fronty od západu, které přináší silné bouřky. V dalších dnech tomu nebude jinak. Ve čtvrtek bude horko a během dne se vyskytnou jen ojedinělé nefrontální bouřky. V pátek bude velmi horko a zároveň od západu postoupí zvlněná studená fronta, a to už bude podle modelů zle. Bouřky budou v pátek zejména v Čechách možná až extrémní, a to od podvečerních hodin. Na východ republiky by jich pak mělo doputovat méně a vzhledem k pokročilé noční době už budou slabší. 

Model ALADIN naznačuje, že v Čechách může spadnout extrémní množství vody. Zároveň se budou vyskytovat krupobití a silný nárazovitý vítr. Předpověď zvlněné studené fronty bude nutné upřesnit, je však dobré počítat z pátku na sobotu s dalšími projevy extrémního počasí. V sobotu se tím pádem za frontou mírně ochladí. Od neděle by teplota ale měla letět zpátky vysoko, až ke 30 °C. V nejnižších polohách bude v dalším období kromě soboty i nad 30 °C.

Přelom června a července je typický pro nejsilnější bouře roku. Zatím to nevypadá, že by situace z pátku na sobotu nahrávala do karet vzniku supercel, spíše se budou objevovat shluky bouřek s extrémními srážkami a menšími krupobitími, které ale mohou na zemi udělat velkou vrstvu. Uvidíme. Sledujte v pátek od 15 hodin radar. 


Předpověď počasí na další dny 

Ve čtvrtek bude jasno až polojasno. Kolem Šumavy a Vysočiny odpoledne až oblačno a ojediněle přeháňka nebo bouřka. Ráno zpočátku na jihu oblačno. Teploty 27 až 31 °C, na severovýchodě kolem 26 °C.

V pátek bude jasno až skoro jasno. Odpoledne a večer od jihozápadu skoro zataženo s přeháňkami a bouřkami, místy silnými. Srážky se v noci na sobotu posunou dále na východ. Teploty 28 až 32 °C, na jihozápadě 27 °C.

V sobotu bude oblačno až zataženo, místy déšť, přeháňky, bouřky. Teploty 21 až 25 °C, při vyjasnění až 28 °C.

Od neděle se budou střídat horké dny se skoro jasnem se studenými frontami se silnými bouřkami a přeháňkami. Teploty před frontou 29 až 33 °C, za ní 23 až 28 °C. Na východě bude zpravidla o něco tepleji než na západě.

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty