Plzeňský kraj (plzensky-kraj.cz)
Z regionů  |  22.06.2022 11:15:00

S jízdenkou Turista Plzeňskem a Bavorskem lze nyní jet i na výlet do Německa

Cestování mezi Plzeňským krajem a Bavorskem bude od letošního léta jednodušší. V německém příhraničí totiž dochází k zásadnímu rozšíření uznávání síťových jízdenek IDPK Turista Plzeňskem a Bavorskem. Slavnostním podpisem dohody o spolupráci na pohraničním železničním nádraží Železná Ruda-Alžbětín/Bayerisch Eisenstein to v úterý 21. června 2022 potvrdili zástupci Plzeňského kraje, bavorských okresů Regen a Cham.

Uznávání jízdenek Turista Plzeňskem a Bavorskem platí od 1. července – 30. září 2022, u vybraných vlaků to pak bude neomezeně do konce letošního roku. Slavnostního podepsání dohody přímo v terénu se za Plzeňský kraj zúčastnil náměstek hejtmana pro oblast dopravy Pavel Čížek, okresní rada okresu Regen Rita Röhrl, Franz Löffler, okresní rada okresu Cham a předseda krajského sněmu Horní Falce a také zástupci organizátora dopravy v Plzeňském kraji společnosti POVED.

Jízdenky pro jednotlivce i skupiny s přestupy na 24 hodin

Cestovat od prvního prázdninového dne bude možné výhodně na skupinovou jízdenku i jednotlivě. Pro jednotlivce vyjde jízdenka na 240 Kč, pro skupinu (max. 2 dospělí + max. 3 děti do 15 let) na 360 Kč. Jízdenka platí v celém systému IDPK na českém území (je síťová) a ve vybraných vlacích a autobusech v příhraničních okresech Cham a Regen. Jízdenku můžete využít vždy 24 hodin od začátku času její platnosti a mezi spoji libovolně přestupovat (je přestupní). "Ceny jsme nastavili tak, aby byly příznivé. Cena 360 Kč za jízdenku například pro rodinu z Plzeňského kraje nebo trávící zde dovolenou, která se rozhodne jet na výlet do Německa, nám přijde velmi atraktivní. A o prázdninách je to možné v kterýkoli den, nejen o víkendu," zmiňuje výhody jízdenky Turista Plzeňskem a Bavorskem náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro oblast dopravy Pavel Čížek. Pořízení jízdenky je velice jednoduché – například u průvodčího ve vlaku, u řidiče autobusu, na pokladně ČD, ale také na e-shopu ČD, v mobilní aplikaci Můj vlak a v neposlední řadě také v mobilní aplikaci Virtuální karta.

"Na zlepšení možností cestování do Německa Plzeňský kraj a jeho společnost POVED aktivně spolupracovaly s německými okresy Cham a Regen již v předchozích letech, přičemž nyní se podařilo dosáhnout historického průlomu. Poděkování však patří i Regionální rozvojové agentuře Plzeňského kraje, dolnobavorskému spolku Europaregion Donau-Moldau a našim dopravcům, díky jejichž pozitivnímu přístupu je možné mezinárodní spolupráci rozvíjet," uvádí Zdeňka Kmochová, ředitelka společnosti POVED dlouhodobě se věnující kvalitativnímu rozvoji celého systému IDPK. Věří, že takto nastavená spolupráce i do budoucna povede k dalšímu rozvoji tarifu v příhraničních oblastech Plzeňského kraje a Bavorska. Jednání byla dlouhá a náročná, protože bavorský systém veřejné dopravy je komplikovanější a geograficky i kompetenčně roztříštěnější, ale nakonec přinesla konkrétní výsledky.

Jedná se o pilotní provoz, přičemž tyto termíny jsou dány smluvními možnostmi na německé straně. Konkrétní linky na území Německa, kde jsou jízdenky Turista Plzeňskem a Bavorskem uznávány, lze nalézt na zbrusu novém webu IDPK. Je tak možné svézt se celou turisticky atraktivní sítí železnic Waldbahn na bavorském území nebo usnadnit si přiblížením autobusem výšlap na Velký Javor. V neposlední řadě lze turisticky využít i ojedinělou přímou přeshraniční linku 982 Klatovy – Bodenmais, která na bavorské straně prochází též unikátní turistickou oblastí Šumavy a v Klatovech má dobré přípoje ve a ze směru Plzeň.

Dobrou zprávou je i to, že výhodná nabídka cestování do Německa po letošním létě neskončí, právě naopak. "S německou stranou budou pokračovat jednání tak, aby jízdenky Turista Plzeňskem a Bavorskem byly uznávány v dalších letech již trvale bez ohledu na letní či zimní sezonu. Efektivní mezinárodní spolupráce je pro Plzeňský kraj prioritou," uzavírá Čížek. V tomto ohledu je dohoda mezi Českem a Bavorskem reciproční, na českém území se naopak rozšířila platnost vybraných bavorských jízdních dokladů. Po náročné době pandemie se tak jedná o žádané oživení přeshraničních vztahů, z čehož bude oboustranně profitovat nejen veřejná doprava, ale i navazující služby zejména v oblasti cestovního ruchu, gastronomie, maloobchodu apod.

Jízdenka Turista Plzeňskem a Bavorskem – ceník:
• 240 Kč jednotlivec
• 360 Kč skupina (max. 2 dospělí + max. 3 děti do 15 let)
Na českém území IDPK lze jízdenku využít neomezeně. Na německém území v níže uvedených vlacích a autobusech při respektování stanovených termínů uznávání.
Výčet linek, kde se v Německu jízdenka Turista Plzeňskem a Bavorskem uznává:

Vlaky (1. 7. – 30. 9. 2022)
• RE25/RB27 Domažlice – Cham – Neubäu
• RB28 Cham – Bad Kötzting – Lam
• RB29 Cham – Waldmünchen
• RB35 Bayerisch Eisenstein – Gotteszell – Plattling
• RB36 Zwiesel – Grafenau
• RB37 Zwiesel – Bodenmais
• RB38 Gotteszell – Viechtach

Autobusy (do 31. 12. 2022)
• 520 Furth im Wald – Domažlice – Čerchov – Waldmünchen
• 590 Furth im Wald – Lam – Arber
• 610 Bad Kötzting – Miltach – Cham
• 611 Bad Kötzting – Arrach – Lam
• 612 Lam – Oberlohberg
• 615 Lam – Eschlkam – Bad Kötzting
• 650 Bad Kötzting – Rimbach – Furth im Wald
• 680 Bad Kötzting – Wettzell – Viechtach
• 982/618 Klatovy – Nýrsko – Lam – Bodenmais
• 6081 Železná Ruda – Arber
• 6085/6198 Bodenmais – Arber
• 6093 Viechtach – Arnbruck – Bodenmais
• 6196 Bad Kötzting – Drachselsried – Bodenmais – Regen
• 6197 Bayerisch Eisenstein - Zwiesel

Kompletní informace k dispozici na webu ZDE.


Galerie

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688