Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  22.06.2022 12:08:00

Dopadly už trhy na dno? Podle investora Eda Yardeniho až bude inflace na vrcholu

Trhy jsou poslední dobou divoké a kolísají mezi zisky a ztrátami a americký akciový index S&P 500 je po brutálním výprodeji stále v medvědím trhu. Na otázku, zda trhy už dosáhly dna, veterán z Wall Street Ed Yardeni řekl, že si nemyslí, že „se z toho dostaneme velmi rychle, ne ve fundamentálním smyslu“.

„Myslím, že se investoři letos poučili – ‚nebojujte proti Fedu‘,“ podotkl v pondělí prezident poradenské společnosti Yardeni Research v pořadu CNBC. Tento výrok odkazuje na myšlenku, že by investoři měli své investice spíše sladit s měnovou politikou Fedu, než jít proti ní.

„Po mnoho let bylo myšlenkou "nebojovat proti Fedu" to, že pokud Fed uvolňuje [měnovou politiku], máme sázet na dlouhé pozice na akciích,“ uvedl Yardeni. „Ale to, co se letos dramaticky změnilo, je, že "nebojovat proti Fedu" nyní také znamená: nebojujte proti Fedu, když bojuje s inflací. A to z krátkodobého hlediska není pro akcie dobré prostředí.“

Příliš pozdě na paniku

Vzhledem k tomu, že inflace letos vyletěla na nová maxima, zvýšil Fed minulý týden úrokové sazby o 75 bazických bodů, nejvíce od roku 1994, a zasignalizoval další zpřísňování. Předseda Fedu Jerome Powell naznačil, že na příštím zasedání v červenci je pravděpodobné další zvýšení o 50 nebo 75 bazických bodů. Zároveň ale ekonomika čelí riziku stagflace, když hospodářský růst klesá a ceny nadále rostou.

Wall Street se v reakci na utažení politiky Fedem a rychle rostoucí inflaci propadla. Index S&P 500 minulý týden zaznamenal svůj 10. pokles za posledních 11 týdnů a nyní je v medvědím trhu. Ve čtvrtek zavřelo všech jeho 11 sektorů více než 10 % pod svými nedávnými maximy. A průmyslový index Dow Jones minulý týden poprvé od ledna 2021 klesl pod 30 000 bodů.

Podle Yardeniho to „neskončí“, dokud se neobjeví definitivní známky toho, že inflace způsobená prudce rostoucími cenami potravin a energií už dosáhla vrcholu. Pozorovatelé trhu se domnívají, že za rostoucími cenami stojí nadměrná fiskální stimulace ekonomiky ze strany Fedu během pandemie. "Musíme vidět na vrchol inflace, než bude trh podstatně výše," řekl a dodal, že by to mohlo nastat příští rok.

Yardeni přesto věří, že trhy „jsou tak trochu ve fázi vyčerpání“ prodejů. „V tuto chvíli je na paniku už trochu pozdě. Myslím, že dlouhodobí investoři zjistí, že jsou tady skvělé příležitosti,“ řekl pro CNBC.

Recese, která dopadne na bohaté


O možnosti recese se hovoří čím dál hlasitěji. Objevují se pochybnosti, zda bude Fed schopný dosáhnout měkkého přistání. Medvědí trh je totiž často předzvěstí, ale ne příčinou recese.

"Bude to první recese, která pravděpodobně na dlouhou dobu uškodí bohatým více než běžnému člověka na ulici," domnívá se Mark Jolley, globální stratég společnosti CCB International Securities. „Pokud se podíváte na to, co se stalo s cenami dluhopisů a akcií, a podíváte se na kombinovaný pokles cen dluhopisů a akcií, tak jsme na dobré cestě k tomu, abychom zažili nejhorší rok ničící bohatství od roku 1938,“ řekl pro v jiném pořadu CNBC.

Jak se úrokové sazby zvyšují, hodnota majetku zakoupeného za vypůjčené peníze bude klesat, řekl Jolley, což naznačuje, že hypotéky jsou ohroženy. „U všeho v ekonomice, co má pákový efekt a je to v dlouhé pozici, což je v podstatě soukromý kapitál, kleslo o 20 %,“ uvedl. „Představte si, co by se stalo s bankovním systémem v jakékoli ekonomice, kdyby ceny bydlení klesly o 20 %.“

Zdroj: CNBC


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688