mzv.cz (MZv ČR)
Export  |  21.06.2022 19:30:00

Nejmenší stát USA Rhode Island nabízí pro české firmy řadu možností

Nejmenší stát USA Rhode Island nabízí pro české firmy řadu možností

21.06.2022 / 19:28 | Aktualizováno: 21.06.2022 / 19:30

Stát New York představuje co do exportních příležitostí vysoce konkurenční a náročné prostředí. Nabízí se proto možnost obrátit pozornost na státy sousedící nebo nacházející se v blízkosti New Yorku, jako je například nejmenší ale dynamicky se rozvíjející stát Rhode Island (RI).

Studie, kterou provedly společnosti Battelle Technology Partnership Practice, Brookings, Monitor Deloitte a TEConomy Partners, identifikovala hlavní průmyslová odvětví, jež se vyznačují v posledních letech v tomto americkém státě největším růstem. Jedná se zejména o sektory life sciences, IT software, kybernetickou bezpečnost, námořní průmysl (stavba obranných lodí, ponorek a další námořní technika), projekty větrných elektráren na moři (tzv. offshore), potravinářství a zakázkovou výrobu.

Stát Rhode Island se pyšní vysokým počtem zaměstnanců ve zdravotnictví a v oblasti life sciences (pozn.: o 31 % převyšuje celoamerický průměr), je silný v biomedicínských inovacích a rozvíjí vědecké poznatky o biologických procesech a systémech způsobem, který mění diagnostiku a léčbu zdravotních problémů. Obzvláště atraktivní tržní příležitosti se nabízejí v oblasti léčebných postupů souvisejících s neurovědami, dále v oblasti zdravotnických prostředků pro ortopedické, biologické a neurologické aplikace a v oblasti zdravotnické informatiky a digitálních inovací. Biomedicínské inovace se spojují s technologickým vývojem v dalších vědních oborech - včetně elektroniky, informačních technologií a nanotechnologií. V oblasti life sciences a zdravotnictví se tu nabízí možnost vědecké spolupráce pro české firmy či vysoké školy s významnými univerzitami a institucemi (například Brown University, University of Rhode Island, Lifespan, Care New England nebo Providence VA Medical Center).

Tento nejmenší stát USA ale také dlouhodobě zaujímá přední místo v tzv. „blue economy“, tedy v odvětvích spojených s námořním průmyslem (stavba a servis lodí, a to včetně vojenských, ponorek, vývoj materiálů a lodních systémů). Koncentrace námořního a strojírenského průmyslu je v RI o 86 % vyšší, než je celoamerický průměr, což je skutečnost, kterou by měly vést české strojírenské firmy v patrnosti.

Další nezanedbatelnou oblastí jsou pak projekty v rámci tzv. „green energy“, jako jsou větrné elektrárny na volném moři. Nejznámější je např. Block Island Wind Farm, která je první americkou větrnou farmou na moři s kapacitou 30 MW nacházející se právě v blízkosti ostrova Block Island. Projekty větrných elektráren na volném moři dodávají čistou a spolehlivou energii, ale přináší i příležitosti pro tvorbu pracovních míst a hospodářský růst v regionu. Projekty na vybudování větrných elektráren nejsou plánovány a realizovány jen v RI, ale i v jižní části státu New Jersey, na východní části Long Islandu (stát New York) a severovýchodně od Marylandu.

Dalšími rychle se rozvíjejícími oblastmi je bezdrátová komunikace a kybernetické systémy, které jsou vyvolány silnou a neustále se vyvíjející poptávkou. Prostředí Rhode Islandu je založené na spolupráci technologických inovací, které se uplatňují napříč odvětvími. Silná síť inovátorů v oblasti kybernetické bezpečnosti na Rhode Islandu představuje významnou příležitost i pro české firmy, které se specializují na tyto technologie.

V posledních letech směřuje do Rhode Island stále více evropských firem. Z výše uvedeného vyplývá, že tento stát nabízí řadu příležitostí pro rozvoj podnikání pro české subjekty z různých oborů. Generální konzulát v New Yorku je připraven českým firmám zprostředkovat v případě zájmu kontakty na relevantní partnery v tomto dynamicky se rozvíjejícím státě USA.

Lucie Hindlsová
Ekonomická diplomatka, Generální konzulát ČR v New Yorku


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688