Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  21.06.2022 16:08:00

Finanční ředitel Novák k otázkám kolem dividendy: ČEZ má rekordní likviditu a dost na výplatu dividendy. Přesto by léto mohlo překvapit

Skupina ČEZ má aktuálně velmi vysokou likviditu, pravděpodobně nejvyšší v historii, ale to je dnes nutnost. Současná situace na trhu s energiemi je pod vlivem války na Ukrajině extrémně nepředvídatelná a dopadá na všechny energetické firmy v Evropě. Na výplatu dividendy máme dostatečnou likviditu, ale přes všechna opatření by během léta mohla chybět. Při omezeném fungování finančních trhů v letních měsících by bylo velmi složité ji nahradit, zvláště pokud celý sektor naráží na limity expozice bankovního sektoru, vysvětluje finanční ředitel ČEZ Martin Novák v sérii tweetů otázky investorů kolem tématu dividendy a načasování její výplaty.

Ministerstvo financí navrhlo zvýšit výplatu dividendy polostátního ČEZu ze zisku za minulý rok na 48 korun na jednu akcii. Vedení společnost chce na červnové valné hromadě navrhnout dividendu 44 korun. Rezort zároveň navrhl prodloužit termín pro výplatu dividendy o tři měsíce z 1. srpna na 1. listopadu, právě proto, aby měla společnost ČEZ dostatečný čas získat likviditu.

Podle vyjádření Martina Nováka je ČEZ povinen doplňovat hotovost na maržové vklady z titulu předprodejů výroby a významného růstu cen komodit. „Jen v průběhu března jsme měli na maržových vkladech uloženou hotovost, a tudíž pohledávku, ve výši 100 mld. ,“ uvedl pro představu na svém twitterovém účtu.

Pro většinu jiných subjektů je podle Nováka těžké si představit, že musí držet například ekvivalent svého ročního obratu v hotovosti na účtech a může se stát, že dojde k jejich čerpání v řádů dnů nebo dokonce hodin. „V energetice je to dnes realitou, se kterou musíme pracovat,“ říká Novák.

Slova se podle něj týkají zejména zajištění maržových vkladů na burzách, které se mohou měnit v řádu hodin. „Maržový vklad je rozdíl mezi současnou tržní hodnotou elektřiny a cenou, za kterou byl kontrakt uzavřen třeba již před třemi lety a čeká na dodávku. Pokud máme například prodanou MWh za 50 EUR a současná cena je 250 EUR, je zjednodušeně řečeno, třeba dodat 200 EUR na MWh okamžitě v hotovosti na účet burzy/protistrany. V současné situaci jde až o stovky EUR na jednu MWh,“ vysvětluje Martin Novák.

Podle finančního ředitele energetiky je proto potřeba, aby měl ČEZ dostatečný objem prostředků pro zajištění obchodů. „Například Německo již na ně pro své firmy uvolnilo přes 100 miliard euro a dochází k jejich čerpání,“ uvedl také Novák.

ČEZ podle něj podrobné informace o likviditě zveřejňuje pravidelně. „Děláme veškerá opatření pro zvládnutí likviditních rizik spojených s extrémními nárůsty tržních cen komodit a souvisejícího marginingu na komoditních burzách a vůči obchodním protistranám,“ uzavřel na svém Twitteru. Na podzim bude mít podle Nováka ČEZ de facto rok 2022 skoro za sebou - tedy dodanou elektřinu a z toho plynoucí uvolněné marže.

Na další roky je cena předprodané elektřiny podle vyjádření Nováka výrazně vyšší, a tudíž požadavky na marže nižší při stejné tržní ceně.

Návrh vedení ČEZu vyplatit dividendu 44 korun na akcii by znamenal celkovou výplatu dividendy 23,7 miliardy korun. Nově navrhovaná výše 48 na akcii zůstává v mezích dlouhodobé dividendové politiky společnosti. Skládá se z řádné složky 41 na akcii vycházející ze zisku dosaženého za rok 2021 a mimořádné složky ve výši sedmi korun na akcii zohledňující prodej bulharských aktiv. Celková vyplacená dividenda v takovém případě dosáhne 25,8 miliardy korun, uvedlo tento týden ministerstvo financí.

O podle něj extrémních nárocích na zajištění obchodů na komoditních burzách a u obchodních protistran hovořil Novák již v květnovém rozhovoru s Patria.cz:


Zdroje: Twitter, Patria.cz

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:37  Akciové trhy: Evropské indexy výrazně ztrácí - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 11:01  Měsíční report Photon Energy Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688