Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Cestování  |  21.06.2022 12:18:27

Příjmy z mezinárodního cestovního ruchu rostou

příjmy z mezinárodního cestovního ruchu rostou

Příjmy z mezinárodního cestovního ruchu rostou

O víc než 10 mld. vzrostly meziročně příjmy České republiky (ČR) z mezinárodního cestovního ruchu. Zatímco loni v prvním čtvrtletí byly zhruba 11,1 mld. , letos za leden, únor a březen dosáhly už cca 21,2 mld. Vyplývá to z přehledu platební bilance ČR, který na základě údajů České národní banky připravil Institut turismu České centrály cestovního ruchu – CzechTourism.

Saldo platební bilance je však v prvním čtvrtletí stále záporné, přitom do roku 2020 bylo srovnání příjmů a výdajů z mezinárodního cestovního ruchu v kladných hodnotách. „Roli v platební bilanci cestovního ruchu za letošní první čtvrtletí hrají nejen dopady pandemie covid-19 a rusko-ukrajinský konflikt. Také fakt, že lidé chtějí po dlouhých cestovatelských omezeních vyjet i do vzdálenějších a exotických destinací, což se projevuje u zahraničních i tuzemských turistů,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget.

Výdaje platební bilance zahrnují útraty za dovolenou Čechů v zahraničí. Podle průzkumu Institut turismu CzechTourismu ji letos v létě plánuje 54 % obyvatel ČR . Do příjmů z mezinárodního cestovního ruchu se zahrnují náklady na cestu zahraničních turistů a výletníků. Největší částku tvoří ubytování, stravování a doprava. Zahraniční host utratil v ČR v letošním prvním čtvrtletí průměrně 1 691 . Je to sice stále o cca tři sta korun méně než v roce 2019, projevuje se však růstová tendence. Pro srovnání: v prvním čtvrtletí 2021 návštěvník ze zahraničí v ČR utratil v průměru 1 113 .

Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism průběžně pracuje na zvýšení zájmu o Českou republiku, a tedy i růstu příjmů z cestovního ruchu.

„Zvýšit příjmy ČR z cestovního ruchu pomáhá mimo jiné kampaň „Přijeďte zažít tradiční i nové“ . Pro výběr 14 zemí, v nichž od května do července běží, byla zásadní bonita klientů, tedy kolik zahraniční hosté u nás utratí. Hlavní trhy pro aktuální kampaň tak jsou Německo, Spojené státy americké, Velká Británie, Polsko a Slovensko, “ říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget a dodává: „To vše proto, abychom maximálně podpořili zájem o Českou republiku. Vždyť před covidem byl podle Českého statistického úřadu obrat cestovního ruchu v Česku 309 miliard korun. Daňové výnosy do veřejných rozpočtů činily zhruba 125 miliard, více než třetina tak zůstala státu.“

Propagace ČR v zahraničí se od rozpočtu velmi odvíjí. Pokud by se na ni určené finanční prostředky CzechTourismu zvýšily, vzrostla by se i konkurenceschopnost České republiky vůči největším konkurentům v cestovnímu ruchu. Mezi ně patří Rakousko, Maďarsko, Polsko a Německo. Zachoval by se a zvýšil podíl ČR na celkovém trhu a lépe by se pomáhalo a plnily požadavky partnerů, tedy subjektů, které se na cestovním ruchu podílejí a mají z něj příjmy. Jedná se mj. o Letiště Praha, kraje či podnikatelská sdružení. V neposlední řadě by se mohly lépe diverzifikovat zdrojové trhy a produktová nabídka České centrály cestovního ruchu, tj. ČR. Vyhnulo by se tak závislosti na jediném hlavním produktu a okolních státech.

„Protože se ČR mimo jiné potýká s významným výpadkem turistů z Ruska , uspořádali jsme v Karlových Varech naši tradiční největší incomingovou akci Czech Republic Travel Trade Day ,“ říká ředitelka produktového managementu a regionální spolupráce agentury CzechTourism Veronika Janečková  a dodává:Do Karlovarského kraje se 23. a 24. května sjelo na dvě stě odborníků na cestovní ruch z 23 zemí. Seznámili se s regionem a zajímavostmi i turistickými novinkami. A začali tak víc a v celém světě nabízet ČR. Mám velkou radost z pozitivní zpětné vazby od všech účastníků. Podobně skvělé reakce máme na slavnostní otevření největšího visutého mostu pro pěší na světě Sky Bridge 721 . Světový unikát na Dolní Moravě je podobně jako třeba Muchova stezka v Jihomoravském kraji jedním z klíčových lákadel letošní turistické sezóny v ČR.“


 



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688