MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Ze světa  |  21.06.2022 11:00:00

Ministři financí ČR a Kataru podepsali smlouvu o zamezení dvojímu zdanění

Dne 21. června 2022 byla v Dauhá podepsána Smlouva mezi vládou České republiky a vládou Státu Katar o zamezení dvojímu zdanění v oboru daní z příjmu a o zabránění daňovému úniku a vyhýbání se daňové povinnosti.

Ministr financí Zbyněk Stanjura podepsal smlouvu o zamezení dvojímu zdanění se svým ministerským protějškem Ali bin Ahmedem Al Kuwarim při příležitosti své návštěvy v katarském hlavním městě Dauhá. V obou zemích nyní proběhne standardní legislativní proces vedoucí ke vstupu smlouvy v platnost a k jejímu následnému praktickému provádění. Oba ministři se shodli také na nutnosti brzkého uzavření Dohody o ochraně investic, která by mohla být mezi oběma státy podepsána do konce roku 2022.

„Podepsaná smlouva významně usnadní obchodování mezi oběma zeměmi a podpoří rozvoj hospodářských vztahů mezi Českou republikou a Katarem. Věřím, že bude impulsem pro rozvoj aktivit českých firem v Kataru nejen v oblasti často skloňované energetiky, ale třeba také v zemědělsko-potravinářském odvětví,“ uvedl při příležitosti slavnostního podpisu ministr financí Zbyněk Stanjura a dodal: Katar je čtvrtým nejdůležitějším trhem pro české exportéry na Blízkém východě, ale myslím si, že potenciál vzájemných česko-katarských obchodních vztahů byl zatím využit stále velmi málo.“

Smlouva přinese vedle jednoznačného určení, které příjmy podléhají zdanění ve které zemi, také posílení právního postavení českých podnikatelských subjektů provozujících hospodářské aktivity v Kataru a naopak. Uzavřením smlouvy se zvýší právní jistota investorů i ostatních daňových subjektů obou zemí a podpoří se rozvoj ekonomických vztahů s Katarem, který patří mezi nejbohatší státy na světě. Nominální HDP na hlavu za minulý rok činil dle statistik Mezinárodního měnového fondu téměř 63 000 USD.

Sjednávání smluv o zamezení dvojímu zdanění patří mezi důležitou agendu daňové sekce Ministerstva financí. ČR má díky tomu aktuálně v platnosti už 93 takových smluv, ze kterých profitují nejen čeští podnikatelé, ale i samotná ČR. Smlouvy totiž pomáhají propojení činnosti daňových správ a výměně informací, čímž dokážeme efektivněji bojovat proti daňovým únikům V posledních letech byly sjednány a jsou v platnosti smlouvy např. s Jižní Koreou, Lichtenštejnskem, Botswanou, Pákistánem, Kyrgyzstánem či Bangladéšem. V procesu ratifikace jsou aktuálně smlouvy se Senegalem a San Marínem. V procesu sjednávání jsou aktuálně smlouvy s Alžírskem, Pobřežím Slonoviny, Andorrou, Německem, Brazílií, Černou Horou, Kamerunem, Srí Lankou, Irákem, SAE a Makedonií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688