olomouc.eu (Olomouc)
Z regionů  |  21.06.2022 00:00:00

Olomouc: Oheň zapálí stříbrný oštěpař z Tokia Jakub Vadlejch

Oheň zapálí stříbrný oštěpař z Tokia Jakub Vadlejch

21. června 2022 (út)

Už v neděli 26. června proběhne na Andrově stadionu v Olomouci slavnostní zahájení Olympiády dětí a mládeže. Na největší multisportovní akci u nás se kvalifikovalo 3 539 sportovců a sportovkyň ve dvaceti sportech. Zahájení bude předcházet konference věnovaná podpoře mládežnického sportu. V pondělí se pak pro účastníky i veřejnost otevře Olympijský dům v Pevnosti poznání. Do Olomouckého kraje přijede mladé talenty podpořit několik desítek úspěšných sportovců. Poprvé v devatenáctileté historii akce bude většina sportů streamovaná a ČT sport odvysílá 29 hodin přenosů.

Slavnostní ceremoniál začne v 18:00 hodin a má plno společných prvků se zahájením olympijských her. 14 krajských výprav přivede 14 úspěšných sportovců v roli vlajkonošů. Domácí olomouckou výpravu si vezme na povel volejbalový kouč a reprezentant Petr Zapletal. A nebude chybět ani zapálení olympijského ohně. Této role se zhostí stříbrný oštěpař z Tokia Jakub Vadlejch. „Olympiáda dětí a mládeže znamená pro děti možnost užít si pět dní plných sportu, radosti z pohybu i ze vzájemného poměřování sil, ale také přátelskou a podporující atmosféru. Sport podporuje férovost, spolupráci i zdravou soutěživost, což jsou vlastnosti a dovednosti, které děti zúročí v mnoha životních situacích,“ je přesvědčen primátor Olomouce Mirek Žbánek. „A právě se záměrem podporovat děti v aktivním trávení volného času vznikl také náš projekt Sportuje celá Olomouc, v rámci kterého se olomouckým dětem snažíme co možná nejvíce přiblížit výhody sportování a pohybu,“ upozornila náměstkyně primátora pro sport Markéta Záleská.

Ještě před samotným zahájením devatenácté Olympiády dětí a mládeže, proběhne v neděli 26. června od 11:00 hodin v hotelu NH Collection Olomouc Congress tradiční konference věnovaná podpoře sportování mládeže. „Olympiádu dětí a mládeže jsme museli kvůli covidu odložit o rok a velmi si vážíme všech, kteří hlavně v posledních letech pomohli udržet děti u výkonnostního sportu. Nasazení a elán ale nestačí. Je důležité dát právě těmto lidem ty nejlepší podmínky pro jejich práci, protože utvářejí zdravou společnost,“ uvedl předseda Cˇeske´ho olympijske´ho vy´boru. Program konference je na webu akce.

Olympiádu dětí a mládeže navštíví v průběhu pěti dní také desítky současných či bývalých profesionálních sportovců, hlavně z Olomouckého kraje. Na čtvrteční finále fotbalistů dorazí Karel Poborský a následně vítězům předá medaile. Závodníky na divoké vodě v úterý přijedou podpořit Jiří Prskavec s Lukášem Rohanem. Tenista Jiří Novák bude zase po celou dobu sledovat mladé talenty na kurtech v Prostějově. Olympijský dům bude pro akreditované sportovce i širokou veřejnost a školy otevřený od pondělí do čtvrtka od 9:00 do 21:00 hodin. Každý večer zde budou probíhat medailové ceremoniály, kromě toho ale nabídne bohatou zábavu i v průběhu dne.

Přenosy sportovních klání bude od pondělí do čtvrtka vysílat Česká televize. Vstupy nabídne ze všech dvaceti sportů, živé vysílání poté ze čtrnácti z nich. Celkově z Olympiády dětí a mládeže odvysílá téměř 29 hodin. Většina soutěží bude letos poprvé také streamovaná. Všechny streamy a vysílání ČT budou na www.olympijskytym.cz/tv.

| Poslední úprava: 21. června 2022 (út)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688