Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  20.06.2022 14:57:28

Černou sobotu pro kryptoměny střídá umazávání ztrát

Poté, co svět zasáhla koronavirová pandemie, přistoupila většina států k lockdownům, anebo alespoň různým omezením pohybu osob. Trvalo to dva roky, než se restrikce rozvolnili. Po celou dobu byly omezené různé služby, obchody či kulturní akce. Přesto, že eshopy po čas pandemie vesměs navyšovaly své tržby, spotřebitelé v souhrnných částkách utráceli méně. Důsledkem tak byla odložená spotřeba domácností, kterou nyní ve velkém realizují. Když k tomu přičteme různé druhy vládních kompenzačních balíčků, ať již u nás, nebo ve světě, přidáme rostoucí ceny energií a vysokou zaměstnanost, která tlačí na růst mzdových nákladů, dostáváme inflační smrtící koktejl. Světová ekonomika tak nadále čelí rostoucí inflaci a bojuje s ní pomocí všech dostupných tržních mechanismů. 

Sobota pod tlakem výprodejů

Finanční trhy tak mají za sebou další chaotický týden plný výprodejů. Na situaci se výrazně podílejí centrální bankéři těch největších světových ekonomik, případně i tzv. ostrovů jistoty. To, že se americká centrální banka (FED) chystá zvýšit úrokové sazby, bylo známé již několik dní předem. Trhy však více překvapilo, že se k obdobnému kroku uchýlila jednak britská centrální banka, ale hlavně také švýcarská centrální banka. To zapříčinilo, že si akciové trhy připsaly nejhorší týden za poslední dva roky. Srovnatelný je snad jen s úvodními týdny koronavirové pandemie v roce 2020. 

Rostoucí inflace nutí centrální autority, aby přistupovaly ke škrcení ekonomik na úkor jejich růstu. Inflace leckde dosahuje takových hodnot, že běžné finanční trhy nedokáží investorům kompenzovat ztrátu, kterou rostoucí ceny a náklady působí. Z jejich strany tím pádem dochází alespoň k minimalizování ztrát. To se děje na úkor rizikovějších investic, jakými jsou třeba akcie technologických firem nebo různé kryptografické projekty typu NFT, kryptoměny a blockchainové technologie. Výprodeje na této straně aktiv zákonitě vedou k jejímu poklesu. 

Víkendový propad bitcoinu a etherea

Přes víkend jsme tak mohli být svědky prolomení další psychologické bariéry na poli největší kryptoměny dle tržní kapitalizace. Bitcoin se propadnul pod hranici 20 tis. dolarů, přičemž v sobotu dokonce atakoval úroveň 17,5 tis. dolarů. Nad touto úrovní se nakonec těsně zastavil a ve zbytku víkendu své ztráty nepatrně kompenzoval. Druhá největší kryptoměna dle tržní kapitalizace, Ethereum, svou psychologickou hranici 1.000 dolarů v sobotu také neudržela. Prorazila dokonce i úroveň 900 dolarů. Svého dna zatím dosáhla na úrovni 881 USD. Také Ethereum v neděli své ztráty alespoň částečně umazával. Pro obě zmíněné kryptoměny se v podstatě jedná o úrovně, kterých naposledy dosahovaly na přelomu roků 2020 a 2021.Vývoj ceny kryptoměny Bitcoin | zdroj CoinBankVývoj ceny kryptoměny Ethereum | zdroj CoinBank

Finanční problémy po pádu TerraUSD

Za poklesem hodnot kryptoměn stojí stejné faktory, které se dotýkají propadu akciových trhů. Na rozdíl od akciových trhů se do kurzu kryptoměn navíc propisují dozvuky krachu do té doby jednoho z největších stablecoinů na trhu, TerraUSD (UST), a navázaného partnerského tokenu LUNA. Krach UST se nadále projevuje na kryptografickém trhu, když celý minulý týden trhem rezonují zprávy ohledně finančních problémů společností Celsius Network, Three Arrows Capital (3AC) a Babel Finance. Všechny tyto tři společnosti spravují dohromady aktiva v hodnotě takřka 25 mld. dolarů. Zatím co Celsius Network a Babel Finance pozastavily veškeré výběry a převody, tak v případě třetí jmenované společnosti, hedgeového fondu 3AC se objevují zvěsti ohledně platební neschopnosti a insolvence. V březnu tato společnost spravovala aktiva v hodnotě 10 mld. USD. 

Celsius Network jako hlavní viník

Společnost Celsius Network, která ještě v květnu měla ve správě aktiva v hodnotě 12 mld. dolarů, je pak také krůček od krachu. Jak jinak číst, že společnost na dotazy svých investorů, kdy a zda vůbec získají přístup ke svým prostředkům, soustavně neodpovídá a mezitím najímá právníky, kteří mají provést restrukturalizaci této společnosti, přičemž po sobotním zmražení výběrů a převodů se již nahlas mluví o platební neschopnosti. CoinDesk pak přirovnává pád firmy Celsius Network ke krachu společnosti Lehman Brothers v roce 2008, jež ještě více akcelerovala tehdejší celosvětovou finanční krizi. Reakci na tento krach už oznámily i velcí kryptografičtí hráči jako Coinbase, BlockFi a Crypto, kteří v této souvislosti oznámily propouštění zaměstnanců. Po pádu UST tak jsme svědky kaskádovitého dopadu na další společnosti, které byly buď přímo s tímto stablecoinem, nebo prostřednictvím UST s jinými firmami více, či mně spjaty. 

Zřejmě se tak nejedná o poslední finanční obtíže ať již kryptoměnových hedgeových fondů, či úvěrových společností. Jakým směrem se kurz bitcoinu a jiných kryptoměn bude vyvíjet a jestli bude opět reagovat na finanční problémy nějakých společností, to se teprve uvidí.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
15.04.2024  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688