Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Kryptoměny  |  19.06.2022 08:50:06, aktualizováno 09:24:38

Propad bitcoinu nepolevuje. Kde nyní hledat dno?

V polovině června zažívají finanční trhy velmi turbulentní vývoj. Obavy z ekonomického vývoje společně s razantními kroky centrálních bank, které se s výrazným zpožděním pokoušejí zabrzdit desítky let nevídanou inflaci, přinášejí značnou rotaci aktiv. Investoři zkrátka přehodnocují a následně přeskupují své investice. V týdnu zvýšený prodejní tlak nenastal pouze u akcií, ale ještě výrazněji zasáhl kryptoměny. Nejznámější bitcoin se po prolomení další výrazné technické hranice u 20 tis. USD ocitl nejníže od listopadu 2020, když se ze soboty na neděli propadl již i pod hranici 18 tis. USD. Jen za poslední týden tak ztratil zhruba třetinu hodnoty.


Bitcoin se tak dále vzdaluje svým historickým maximům z loňského listopadu, kdy se prodával až za takřka 68 800 USD. Kdo tehdy na vrcholu nakoupil, jeho investice se mu po osmi měsících smrskla takřka jen na pětinu.

Cenový boj bitcoinu o udržení u hladiny 30 tis. USD vlastně zvrátily v negativní vývoj v týdnu problému platformy Celsius. Ta klientům disponující krytoměnami za zhruba 12 mld. USD pozastavila výběry a další transakce. Společnost Celsius byla známa tím, že uživatelům nabízela výnos až 18,63 % z jejich vkladů spojených s kryptoměnami. Na rozdíl například od bank, však bez jakýchkoliv regulačních záruk. Celsius sice následně obnovila své služby, nicméně na napjatou situaci v odvětí následně vlastně ukázala Coinbase. Jedna z nejznámějších platforem pro kryptoměny oznámila propuštění 1 100 zaměstnanců, tedy takřka pětiny. Jeden ze zakladatelů firmy Brian Armstrong k tomu v týdnu uvedl: „Zdá se, že po více než desetiletém ekonomickém rozkvětu vstupujeme do recese. Recese by mohla způsobit další kryptoměnovou zimu a mohla by trvat delší dobu”.

V návaznosti na jižní směrování bitcoinu se pak na trhu ještě začaly objevovat obavy ve vztahu ke společnosti MicroStrategy, která na kryptoměny „vsadila“ 4 mld. USD. Firma obchodující se na Wall Street pod tickerem MSTR se vlastně stala jakýmsi prvním obchodovaným „ETF“ svázaným s bitcoinem. V návaznosti na vývoj ceny bitcoinu se začalo spekulovat o její solventnosti. Šéf firmy Michael Saylor obavy ve středu rozptyloval v televizi CNBC.

Středa každopádně přinesla razantní krok ze strany amerických centrálních bankéřů, kteří rozhodli o zvýšení základní úrokové sazby o 0,75 %. Tedy jejich „jestřábí“ nejvýraznější jednorázový krok od roku 1994. Investoři si tak více uvědomili, že skutečně letos sazby půjdou ještě dále nahoru a dolar si upevní svou nabranou silnou pozici. Na možné letošní přeskupování investic, resp. rotaci aktiv jsme například upozorňovali již v úvodu března v článku „Proč akcie na Wall Street budou v následujícím období pod tlakem?“. Zatímco však u akcií máme historické srovnání vlivu úrokových sazeb na ně, u kryptoměn se v tomto ohledu historie teprve začíná psát...

Cenový vývoj bitcoinu v korunách za poslední rok

Technika na bitcoinu

Podíváme-li se graficky na cenový vývoj bitcoinu v posledních letech, lze vlastně spatřit řadu významných technických hranic. Ať už například u zmiňovaných 30 tis. USD, tak o 10 tis. USD níže. Aktuální cenový boj bitcoinu pod úrovní 18 tis. USD je vlastně další technickou hranicí. Při své výrazné cestě vzhůru v roce 2020 zde totiž bitcoin, při krátkém cenovém oddechu, našel podporu a nasměroval se dále výše.

Tento historický vývoj přinášíme níže v grafu, kde vzhledem k tehdejším vrcholům/dnům naznačujeme další technické hranice. Mezi cca 12 tis. USD až 20 tis. USD však vlastně příliš mnoho technických, navíc silných hranic nelze příliš nalézt. Bitcoin se totiž v daném cenovém rozsahu historicky příliš nezdržel, když se tehdy během pár týdnu prohnal strmě na vyšší úrovně.


Závěrem ještě možno zmínit druhou nejznámější kryptoměnu ether. Ta neudržela hranici 1 000 USD, ze soboty na neděli se krátce ocitla i pod hranicí 900 USD. Každopádně nejen trh kryptoměn čeká další živý a nervózní týden. Víkendový vývoj u kryptoměn je vlastně vždy bez vlivu řady investorů. Řada obchodních platforem totiž umožňuje jejich obchodování pouze v pracovních dnech. Zvláště pondělní ráno tak může být v návaznosti na víkendové dění značně živé a nadprůměrně likvidní.
20.06. 17:16  dno (Santa)
20.06. 17:09  až to bude za 1$$$ (Santa)
20.06. 11:00  dno (Nostradamus13)
20.06. 07:42  dno (xxx)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688