Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Akcie v ČR  |  17.06.2022 15:22:07

Finský zájem o české bezpilotní letouny Primoco


České velvyslanectví v Helsinkách během několika měsíců a v rámci řady jednání postupně představilo společnost Primoco a celou škálu jejích bezpilotních řešení finským bezpečnostním složkám a předním firmám v oblasti obranného průmyslu. Zatím nejdále dospěla spolupráce s Pohraniční stráží Finska, která má o české bezpilotní letouny mimořádný zájem a jejímuž vedení byly v Čechách demostrovány schopnosti a různé modality letounu Primoco One 150. Úspěšná spolupráce s finskou pohraniční stráží by do budoucna kromě jiného byla zásadní referencí nejen v rámci Finska, ale celého severského regionu.

V květnu letošního roku navštívila delegace Pohraniční stráže Finska českou společnost Primoco UAV SE, aby se seznámila s jejími bezpilotními letouny a možnostmi jejich nasazení při ochraně vnější hranice EU. Společnost předvedla schopnosti svého letounu One 150 ve velmi nepříznivých povětrnostních podmínkách, což umožnilo delegaci ověřit si jeho vhodnost pro provoz v drsném severském prostředí. Letoun byl vybaven elektrooptickým sledovacím systémem a dalšími prvky pro dálkovou detekci osob, a představoval tak konfiguraci určenou právě pro efektivní posílení ostrahy hranic.

Ladislav Semetkovský, generální ředitel společnosti, shrnul návštěvu následovně: "Naše společnost je držitelem celoevropského provozního oprávnění LUC a díky tomu to, co delegace viděla v Čechách, může být kdykoli nasazeno v běžném provozu ve Finsku. Naše letadlo nese velmi pokročilé senzory schopné výrazně zvýšit efektivitu řídicích a monitorovacích činností při minimálních nákladech. Za extrémně špatného počasí měla delegace možnost vidět, že naše letadla mohou plnit monitorovací úkoly i v podmínkách prakticky nulové viditelnosti, protože se nespoléhají pouze na optické senzory. Rádi bychom také poděkovali našemu velvyslanectví v Helsinkách, jehož podpora při organizaci návštěvy byla nedocenitelná."

Matti Sarasmaa, vedoucí Oddělení pohraniční a pobřežní stráže zdůrazňuje význam bezpilotních letounů nejen v budoucnu, ale již dnes při ochraně vnějších hranic EU: "Musíme pokračovat v již započaté cestě využívání stále většího mnořství technických prostředků pro zajištění ostrahy hranic. Tím se nám uvolní pracovní síly pro úkoly, které dosud musí být vykonávány prostřednictvím lidských zdrojů. Poznatky, které jsme získali během naší návštěvy v Primocu, to jasně potvrzují. Řešení, která společnost Primoco v této oblasti nabízí, jsou spolehlivá a různé jeho prvky nám otevřely oči v tom, jaké možnosti pro hlídání hranic existují. Nyní zvažujeme, jak technická řešení společnosti Primoco využít v příštích letech v praxi v rámci naší hraniční kontroly. Děkujeme kolegům ze společnosti Primoco za návštěvu a českému velvyslanectví v Helsinkách za její zprostředkování!"

Jana Arhio, ekonomická specialistka, Daniel Horák, ekonomický diplomat, zástupce velvyslance, Velvyslanectví ČR v Helsinkách



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688