msmt.cz (MŠMT)
Ze světa  |  17.06.2022 09:30:00

Čeští vědci získali přístup k jednomu z nejvýkonnějších superpočítačů na světě LUMI - slavnostně spuštěn ve finském Kajaani

1
Praha, 17. června 2022 - Čeští vědci získali tento týden přístup k superpočítači LUMI. Ten byl slavnostně spuštěn v pondělí 13. června ve finském Kajaani. Česká republika je do projektu superpočítače LUMI zapojena prostřednictvím IT4Innovations Národního superpočítačového centra, který je součásti velké výzkumné infrastruktury e-INFRA CZ. Na provozu LUMI se podílí deset zemí, kromě České republiky je to Belgie, Dánsko, Estonsko, Finsko, Island, Norsko, Polsko, Švédsko a Švýcarsko.    

Superpočítač LUMI obsadil třetí místo v žebříčku TOP 500 nejvýkonnějších superpočítačů na světě a první místo v Evropě s měřeným výkonem 151,9 PFlop/s, který bude i nadále navyšován až na cílových 550 PFlop/s. Zároveň patří mezi superpočítače s nejnižší uhlíkovou stopou. Je poháněn elektřinou z lokálních hydroelektráren a teplo vznikající jeho provozem bude poskytovat až 20 % tepla k vytápění města Kajaani. LUMI nabízí evropským výzkumným pracovníkům prvotřídní ICT nástroje pro pochopení složitých jevů, jako je například změna klimatu anebo aplikace umělé inteligence, a zároveň slouží jako platforma pro mezinárodní spolupráci ve výzkum, technologickém vývoji a inovacích.

1

Hala superpočítače LUMI

Slavnostního uvedení superpočítače LUMI se zúčastnil finský ministr pro vědu a kulturu Petri Honkonen, finský ministr hospodářství Mika Lintilä, výkonný ředitel společného podniku EuroHPC Anders Dam Jensen a dalších více než 150 představitelů členských států mezinárodního konsorcia LUMI a společného podniku EuroHPC.

„Dnešní den představuje významný krok pro digitální a zelenou tranzici Evropy. LUMI je nejrychlejším a energeticky nejúspornějším superpočítačem v Evropě a jedním z vůbec nejvýkonnějších na světě. Díky své obrovské výpočetní kapacitě umožní LUMI mnohem rychlejší vědecký průlom například v medicíně anebo při studiu klimatu, ať už, co se týče vývoje vakcín, diagnostiky rakoviny anebo zmírňování dopadů klimatických změn. Superpočítač LUMI je skvělým příkladem obrovského potenciálu umělé inteligence ke zlepšení našich životů,“ uvedla výkonná místopředsedkyně Evropské komise Margrethe Vestager.

LUMI je ekosystémem pro vysoce výkonné výpočty, umělou inteligenci a výzkum náročný na data, jenž umožňuje průlomové objevy v mnoha oblastech akademického výzkumu. Navíc, pětina kapacity LUMI je určena pro firmy, které tak získají možnost využívat metody vysoce výkonných výpočtů příští generace a dát tak vzniknout novým dovednostem a inovacím,” doplnil ředitel CSC – IT Centra pro vědu, finské organizace hostující superpočítač LUMI Kimmo Koski.

2

Sál superpočítače LUMI

Záznam z inaugurace superpočítače LUMI i semináře, který jí předcházel, je k dispozici na webových stránkách superpočítače LUMI.

3

Inaugurace superpočítače LUMI

Více také zde: https://www.vyzkumne-infrastruktury.cz/2022/06/superpocitac-lumi-slavnostne-spusten/

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

St 20:32  After reviewing damage with the support of the Valdosta Fire Department and EMA... US National Weather Service (weather.gov)
St 18:09  It's been a busy 12 hours across the forecast area with rounds of storms, some of... US National Weather Service (weather.gov)
St 15:01  Przekonanie czy wiedza? Instytut Meteorologii (imgw.pl)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688